Je bent hier: Home > Nieuws > Hoe kun je je eerste beleggingspand financieren?

Hoe kun je je eerste beleggingspand financieren?

Hoe kun je je eerste beleggingspand financieren?

22 oktober 2020 - door Redactie

Als je een vastgoedportefeuille wilt opbouwen dan moet je natuurlijk ergens beginnen. Dat doe je door je eerste beleggingspand aan te schaffen. Voordat je dit doet moet je uiteraard wel wat huiswerk doen.

Zo moet het pand voldoen aan een paar voorwaarden. Allereerst heb je het liefste een gewilde locatie, terwijl de aankoopprijs logischerwijs goed moet zijn. Ook moet het geen verborgen kosten hebben en moet wil je een woning met een goede bruto aanvangsrendement. Als dit het geval is, dan is het zeker aan te raden om het beleggingspand te kopen. Mogelijk heb je hierbij financiering nodig. Hoe je zo’n lening af kunt sluiten lees je hieronder. 

Het financieren met een vastgoed hypotheek

Als je inderdaad een interessante woning hebt gevonden om te verhuren dan moet je het beleggingspand natuurlijk aan kunnen kopen. Als je beschikt over voldoende financiële middelen dan zal dit geen probleem zijn, maar de meeste mensen willen een beleggingspand niet volledig betalen uit eigen middelen. Voor hen geldt meestal dat ze een vastgoed hypotheek willen afsluiten. Om een vastgoed hypotheek te krijgen zul je minimaal 20 procent van de koopsom uit eigen zak moeten betalen. Een vastgoed hypotheek gebruiken om een beleggingspand te financieren heeft een aantal voordelen. Zo kun je op deze manier sneller meerdere panden kopen, terwijl de huurder je hypotheek af zal betalen. 

Het financieren met de overwaarde van je eigen huis

Tegenwoordig hebben de meeste mensen overwaarde opgebouwd in de eigen woning, wat komt doordat de huizenprijzen de laatste jaren flink zijn gestegen. Als je wilt investeren in vastgoed dan kun je de hypotheek verhogen van je eigen huis. Er zal dan overwaarde vrijkomen die je kunt gebruiken om een tweede woning te kopen om die vervolgens te verhuren. Je beleggingspand financieren kan dus ook als je een eigen huis met overwaarde hebt. Meestal is dit ook de goedkoopste wijze om een beleggingspand te bekostigen met geleend geld. Bovendien zul je zien dat de rente meestal lager is dan bij een vastgoed hypotheek. Wel heeft het als nadeel dat de overwaarde maar één keer gebruikt kan worden.

Het financieren vanuit eigen BV

Daarnaast is het ook mogelijk om een beleggingspand te bekostigen vanuit je eigen BV of holding. Je hebt dan dus wel een eigen bedrijf nodig dat bovendien goed moet lopen. Het kan zo zijn dat je in je bedrijf al vermogen hebt opgebouwd, terwijl je als ondernemer vaak geen pensioen opbouwt. In de Je kan er dan voor kiezen om er een hypotheek uit te halen, al moet er dan wel voldoende vermogen aanwezig zijn in de BV. Zodoende kan je de hypotheekrente betalen aan je eigen BV. Je bent dus niet afhankelijk van een bank, terwijl het gebruikt kan worden voor het kopen van meerdere panden.  

Finst

Laatste artikels over Vastgoed


Prijzen Nederlandse huizen herstellen weer

25 september 2023

De prijzen van de Nederlandse huizen lijken de daling achter zich te laten. In augustus zijn de prijzen voor de derde maand op rij lichtjes gestegen.


Groot tekort aan woningen in Nederland

12 juli 2023

Dit jaar is er een tekort op de woningmarkt van maar liefst 390.000 woningen.


Huizenprijzen weer gestegen

06 juli 2023

In het afgelopen kwartaal kwam de daling van de huizenprijzen tot stilstand. Tegenover het eerste kwartaal werden huizen weer 2,8% duurder.


Starters zien een derde van hun inkomen naar hypotheeklasten gaan

27 maart 2023

Uit onderzoek van ING blijkt dat starters 32,9% van hun inkomen naar de het aflossen van de hypotheek zien gaan.


Puntensysteem en belastingen maken verhuur woningen onaantrekkelijk

23 maart 2023

Steeds meer huurwoningen worden op de markt verkocht omdat de verhuurder het rendement fors ziet dalen.


Huizenprijzen kunnen flink lager

16 maart 2023

Volgens Rabobank en ABN Amro zullen de huizenprijzen in de komende periode sterk corrigeren.


Starter maakt weinig kans op woning

20 februari 2023

Een alleenverdienende starter kan in Nederland vrijwel geen woning kopen.


Prijzen van huizen in Nederland dalen nog verder

13 januari 2023

Voor het tweede kwartaal op rij zijn in Nederland de huizenprijzen verder gedaald.


Huizenmarkt begint te veranderen: prijzen van huizen dalen weer

06 oktober 2022

De laatste cijfers van makelaarsvereniging NVM laten zien dat er een verandering gaande is op de huizenmarkt.geld lenen kost geld

Advertentie

Finst

Populair op Financeinfo.nl