Je bent hier: Home > Nieuws > Hoe kun je je eerste beleggingspand financieren?

Hoe kun je je eerste beleggingspand financieren?

Hoe kun je je eerste beleggingspand financieren?

22 oktober 2020

Als je een vastgoedportefeuille wilt opbouwen dan moet je natuurlijk ergens beginnen. Dat doe je door je eerste beleggingspand aan te schaffen. Voordat je dit doet moet je uiteraard wel wat huiswerk doen.

Zo moet het pand voldoen aan een paar voorwaarden. Allereerst heb je het liefste een gewilde locatie, terwijl de aankoopprijs logischerwijs goed moet zijn. Ook moet het geen verborgen kosten hebben en moet wil je een woning met een goede bruto aanvangsrendement. Als dit het geval is, dan is het zeker aan te raden om het beleggingspand te kopen. Mogelijk heb je hierbij financiering nodig. Hoe je zo’n lening af kunt sluiten lees je hieronder. 

Het financieren met een vastgoed hypotheek

Als je inderdaad een interessante woning hebt gevonden om te verhuren dan moet je het beleggingspand natuurlijk aan kunnen kopen. Als je beschikt over voldoende financiële middelen dan zal dit geen probleem zijn, maar de meeste mensen willen een beleggingspand niet volledig betalen uit eigen middelen. Voor hen geldt meestal dat ze een vastgoed hypotheek willen afsluiten. Om een vastgoed hypotheek te krijgen zul je minimaal 20 procent van de koopsom uit eigen zak moeten betalen. Een vastgoed hypotheek gebruiken om een beleggingspand te financieren heeft een aantal voordelen. Zo kun je op deze manier sneller meerdere panden kopen, terwijl de huurder je hypotheek af zal betalen. 

Het financieren met de overwaarde van je eigen huis

Tegenwoordig hebben de meeste mensen overwaarde opgebouwd in de eigen woning, wat komt doordat de huizenprijzen de laatste jaren flink zijn gestegen. Als je wilt investeren in vastgoed dan kun je de hypotheek verhogen van je eigen huis. Er zal dan overwaarde vrijkomen die je kunt gebruiken om een tweede woning te kopen om die vervolgens te verhuren. Je beleggingspand financieren kan dus ook als je een eigen huis met overwaarde hebt. Meestal is dit ook de goedkoopste wijze om een beleggingspand te bekostigen met geleend geld. Bovendien zul je zien dat de rente meestal lager is dan bij een vastgoed hypotheek. Wel heeft het als nadeel dat de overwaarde maar één keer gebruikt kan worden.

Het financieren vanuit eigen BV

Daarnaast is het ook mogelijk om een beleggingspand te bekostigen vanuit je eigen BV of holding. Je hebt dan dus wel een eigen bedrijf nodig dat bovendien goed moet lopen. Het kan zo zijn dat je in je bedrijf al vermogen hebt opgebouwd, terwijl je als ondernemer vaak geen pensioen opbouwt. In de Je kan er dan voor kiezen om er een hypotheek uit te halen, al moet er dan wel voldoende vermogen aanwezig zijn in de BV. Zodoende kan je de hypotheekrente betalen aan je eigen BV. Je bent dus niet afhankelijk van een bank, terwijl het gebruikt kan worden voor het kopen van meerdere panden.  


Laatste artikels over Vastgoed


Is investeren in vastgoed een goede belegging?

22 oktober 2018

Als je een redelijk bedrag aan vermogen hebt dan vraag je je misschien af hoe je dit het beste kunt beleggen.
Lees meer


Liever een recreatiewoning kopen dan sparen

09 oktober 2017

Sparen wordt steeds minder aantrekkelijk. Meerdere banken bieden ondertussen al totaal geen spaarrente meer aan.
Lees meer