Je bent hier: Home > Nieuws > Investeren in een huis in Spanje: nu is het moment!

Investeren in een huis in Spanje: nu is het moment!

Investeren in een huis in Spanje: nu is het moment!

22 maart 2021 - door Redactie

De vastgoedprijzen in Nederland hebben sinds het laatste dieptepunt in 2013 een enorme stijging doorgemaakt.

Tientallen procenten zijn in de meeste regio's eerder regel dan uitzondering conform de cijfers van Vereniging Eigen Huis. Deze stijgingen hebben diverse oorzaken. De Nederlandse economie heeft in de afgelopen jaren goed gedraaid en de rente stond laag. Zo konden vele mensen een huis kopen of doorstromen naar een nieuw huis. Tegelijkertijd heeft de lage rente op spaargeld en obligaties geleid tot investeringen in vastgoed. Mensen kochten woningen voor de verhuur. Hierdoor is het aantal woningen dat te koop staat, op een reeds krappe woningmarkt, nog kleiner geworden. Deze toenemende krapte gaf een extra impuls aan prijsstijgingen. 

Er is weliswaar nog steeds een woningtekort, maar het is hoogstwaarschijnlijk dat de grootste stijging voorlopig wel voorbij is. Voor veel starters is het kopen van een woning onbetaalbaar en ook voor een steeds grotere groep met middelhoge inkomens wordt het steeds moeilijker om een woning naar wens te vinden. Ook heeft de overheid maatregelen genomen om de oververhitte markt enigszins af te remmen. Door het verhogen van de overdrachtsbelasting van 2% naar 8% voor de aankoop vanaf een tweede huis wordt er een drempel opgeworpen voor investeerders. Het idee is om zo het speculeren aan banden te leggen en starters enigszins te beschermen bij de aankoop van een eerste woning. 

Andere markten

Nu investeren in vastgoed in Nederland wat minder aantrekkelijk is geworden, is het interessant te kijken naar andere markten. Rente op spaargeld blijft laag of zelfs negatief bij grote bedragen. De internationale beurzen draaien recordcijfers ondanks de impact van Covid die nog even door zal dreunen in de cijfers van veel bedrijven. Het is dus de vraag in hoeverre aandelen in de komende jaren zullen stijgen. Wat zijn de alternatieven? In dit artikel belichten we de kansen op de Spaanse vastgoedmarkt en waarom het juist nu interessant is om hier te investeren. 

Investeren in een huis in Spanje

Voor corona was Spanje samen met Frankrijk uitgegroeid tot de meest bezochte landen ter wereld, met maar liefst 80 miljoen toeristen op jaarbasis. Deze ongelofelijke populariteit heeft ook effect gehad op de woningmarkt in Spanje, zowel aan de kust als in de grote steden. Een toenemend aantal appartementen werd ingezet voor vakantieverhuur en er zijn in de afgelopen jaren steeds meer buitenlandse vastgoedinvesteerders in Spanje actief geworden. Ook de residentiële markt vertoonde een stijgende lijn door de goed draaiende economie. Spanje behoorde in 2018 tot 2020 tot de snelst groeiende economieën in Europa en dat heeft geleid tot een afname van werkloosheid en groeiende belangstelling in de aankoop van een eigen woning. Betekent dit dat de huizenprijzen in Spanje richting een voorlopige top gaan? Nee, integendeel. 

Geen nieuwe vastgoedbubbel

Eén van de vragen die naar voren komt bij het overwegen van een vastgoed investering in Spanje is of een nieuwe vastgoed bubbel op de loer ligt. Dit lijkt zeker niet het geval. De huidige situatie is heel anders dan in de periode rond 2007 toen de bubbel barstte. 

Wie de Spaanse markt enigszins gevolgd heeft kan zich herinneren dat Spanje in de jaren vanaf 2007 een flinke vastgoedcrisis heeft meegemaakt. De oorzaak hiervan was een enorme golf aan nieuwbouwprojecten. In de periode van 2000 tot 2007 werden er jaarlijks in Spanje zo´n 600.000 huizen gebouwd met een recordjaar van ruim 750.000. Dat is meer dan in Engeland, Duitsland, Frankrijk en Italië samen gebouwd werd in die periode. Spanje was één grote bouwput en dit werd gevoed door een klimaat van toegankelijk krediet en speculatie. Bouwkrediet en hypotheken werden gul verleend met als gevolg dat ontwikkelaars steeds meer bouwden en vele Spanjaarden tweede of meerdere woningen kochten. Deze bouwgolf leidde uiteindelijk tot een steeds grote voorraad aan woningen waar geen kopers meer waren en tot een onhoudbare schuldenlast aan hypotheken wat uiteindelijk leidde tot een crash. 

Na deze bubbel is er veel veranderd. De eisen om een hypotheek te krijgen zijn veel strenger geworden. Ook zijn banken veel voorzichtiger geworden met kredieten aan bouwers en er wordt streng opgetreden bij illegale bouw, zoals voorheen vaak langs de kust plaatsvond. Door deze sanering zijn de huizenprijzen flink gedaald in de jaren vanaf 2007. Pas vanaf 2014 stijgen de prijzen weer geleidelijk. In veel regio´s waren de prijzen in 2020 echter nog niet terug op het niveau van 2007, terwijl ondertussen wel de salarissen gestegen zijn. In Nederland zijn de huizenprijzen ondertussen op het hoogste niveau ooit beland.

Coronapandemie

Waar in Nederland de prijzen gewoon doorstegen tijdens corona, is er in Spanje wel een negatieve impact zichtbaar. De toeristensector kwam stil te staan, goed voor zo´n 12% van de Spaanse economie. De Spaanse Costa´s zijn leeg. Airbnb vakantieappartementen in de steden worden inmiddels veelal verhuurd aan de lokale markt via normale huurcontracten. En door de crisis in diverse sectoren en bij vele bedrijven is de werkloosheid snel gestegen en is de capaciteit om een huis te kopen voor veel Spanjaarden gereduceerd.  Dit heeft geleid tot een prijsdaling variërend van enkele procenten in de grote steden tot soms wel tientallen procenten in de toeristengebieden. Juist deze dip aan de Costa´s biedt nu kansen. 

Perspectieven

Nu ook in Spanje de vaccinatieprogramma´s volop aan de gang zijn, is de verwachting dat deze zomer de situatie al heel anders is. Zodra reizen weer mogelijk is, zullen zowel Spanjaarden als buitenlandse toeristen in groten getale de zonnige Spaanse kusten opzoeken. In plaats van massa accommodaties zullen veel mensen eerder kiezen voor het huren van een vakantiewoning. Daarnaast is ook in Spanje zichtbaar dat mensen na alle lockdowns meer belangstelling krijgen voor een woning aan de kust. De mogelijkheid van telewerken geeft meer vrijheid en er vindt een beweging plaats vanuit de grote steden naar locaties met meer ruimte en levenskwaliteit. Zodra het toerisme en de economie weer volop op gang komen, lijkt het logisch dat de huizenprijzen weer een stijgende lijn zullen vertonen met de kans op een aardig rendement voor de tijdige koper. 

Ook vanuit verhuurperspectief is een woning aan de Spaanse costa´s interessant. Dankzij het klimaat met gemiddeld 300 dagen zon per jaar, kan er het hele jaar door verhuurd worden aan toeristen. Dit maakt het eenvoudiger om de vaste lasten te dekken en op jaarbasis een aardig stukje rendement op de investering te genereren.

Houd bij de aankoop van een woning in Spanje met een ander juridisch en fiscaal regime. Een Nederlandse makelaar in Spanje kan je hier uitgebreid over informeren alsmede over valkuilen in het aankoopproces. Zo kom je beslagen ten ijs bij een investering in Spaans vastgoed!

Finst

Laatste artikels over Vastgoed


Prijzen Nederlandse huizen herstellen weer

25 september 2023

De prijzen van de Nederlandse huizen lijken de daling achter zich te laten. In augustus zijn de prijzen voor de derde maand op rij lichtjes gestegen.


Groot tekort aan woningen in Nederland

12 juli 2023

Dit jaar is er een tekort op de woningmarkt van maar liefst 390.000 woningen.


Huizenprijzen weer gestegen

06 juli 2023

In het afgelopen kwartaal kwam de daling van de huizenprijzen tot stilstand. Tegenover het eerste kwartaal werden huizen weer 2,8% duurder.


Starters zien een derde van hun inkomen naar hypotheeklasten gaan

27 maart 2023

Uit onderzoek van ING blijkt dat starters 32,9% van hun inkomen naar de het aflossen van de hypotheek zien gaan.


Puntensysteem en belastingen maken verhuur woningen onaantrekkelijk

23 maart 2023

Steeds meer huurwoningen worden op de markt verkocht omdat de verhuurder het rendement fors ziet dalen.


Huizenprijzen kunnen flink lager

16 maart 2023

Volgens Rabobank en ABN Amro zullen de huizenprijzen in de komende periode sterk corrigeren.


Starter maakt weinig kans op woning

20 februari 2023

Een alleenverdienende starter kan in Nederland vrijwel geen woning kopen.


Prijzen van huizen in Nederland dalen nog verder

13 januari 2023

Voor het tweede kwartaal op rij zijn in Nederland de huizenprijzen verder gedaald.


Huizenmarkt begint te veranderen: prijzen van huizen dalen weer

06 oktober 2022

De laatste cijfers van makelaarsvereniging NVM laten zien dat er een verandering gaande is op de huizenmarkt.



geld lenen kost geld

Advertentie

Finst

Populair op Financeinfo.nl