25 maart 2021
In februari werd gemiddeld 370.000 euro neergeteld voor een woning, een cijfer dat meer dan 10 procent hoger ligt dan in februari 2020.
De huizenprijzen lopen flink op door wat waarnemers huizenprijsinflatie noemen. Die ontstaat omdat mensen niet aarzelen om hoger te bieden op woningen. De oorzaak ligt wellicht in de coronacrisis, waardoor heel wat mensen extra geld konden sparen. Bij de meeste gezinnen bleef het inkomen op peil, maar kon het geld niet uitgegeven worden aan reizen, restaurants of entertainment. Dat extra spaargeld wordt al gauw gebruikt om te investeren in een nieuwe woning.
Wanneer er tegelijkertijd zo'n 300.000 woningen te weinig zijn in Nederland, zorgt dat onvermijdelijk voor hogere prijzen. ABF Research berekende het tekort aan woningen vorig jaar en stipte aan dat dit cijfer alleen maar zal toenemen. Dit zorgt ervoor dat meer dan de helft van de kopers meer geld biedt dan wat de koper vraagt, om zo de woning toch te kunnen bemachtigen. Deze biedingsoorlog zorgt dan ook voor de sterk hogere huizenprijzen.
Vorig jaar wisselden er trouwens ook 243.946 woningen van eigenaar, veel meer dan wat in het recordjaar 2017 werd gerealiseerd. De coronacrisis had dus geen negatieve impact op de vastgoedmarkt.
22 maart 2021
De vastgoedprijzen in Nederland hebben sinds het laatste dieptepunt in 2013 een enorme stijging doorgemaakt.
Lees meer
17 februari 2021
In tien jaar tijd zouden er in Nederland 1 miljoen nieuwe woningen moeten gebouwd worden. Dat is het voorstel van Aedes en 33 andere organisaties.
Lees meer
17 februari 2021
Een dakkapel zal voor veel meer licht en ruimte zorgen op zolder bijvoorbeeld. Natuurlijk kan het ook geplaatst worden in een andere ruimte, zoals de slaap- of badkamer.
Lees meer
22 oktober 2020
Als je een vastgoedportefeuille wilt opbouwen dan moet je natuurlijk ergens beginnen. Dat doe je door je eerste beleggingspand aan te schaffen. Voordat je dit doet moet je uiteraard wel wat huiswerk doen.
Lees meer