Je bent hier: Home > Nieuws > Overbieden op woning is de norm geworden

Overbieden op woning is de norm geworden

Overbieden op woning is de norm geworden

09 juni 2021

Uit een rapport van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat in 2020 de helft van de woningen boven de vraagprijs werd verkocht.

Een cocktail van extreem lage rentevoeten voor hypothecaire leningen, krapte op de huizenmarkt, goedgevulde spaarrekeningen en de vrees voor inflatie duwt de prijzen op de huizenmarkt flink hoger. Het gevecht tussen de kopers zorgt ervoor dat heel wat huizen boven de initiële vraagprijs worden verkocht.

Gemiddeld gezien worden de huizen enkele procenten duurder verkocht dan verwacht. In sommige regio's wordt vijf tot tien procent meer betaald en echte uitschieters zijn eerder uitzonderlijk.

Op nauwelijks enkele jaren tijd is de situatie op de huizenmarkt sterk gewijzigd. In 2015 werd maar liefst 87% van de huizen onder de vraagprijs verkocht, terwijl slechts 7% boven de vraagprijs verkocht werd.

De krapte op de huizenmarkt zorgt er ook voor dat huizen niet lang te koop staan. In 2015 stond een huis nog gemiddeld tien maanden te koop, terwijl dat vorig jaar nog slechts twee maanden was. In geen enkele provincie was de gemiddelde aanbodtijd langer dan drie maanden.


Laatste artikels over Vastgoed


Coronacrisis zorgt voor duurdere huizen

25 maart 2021

In februari werd gemiddeld 370.000 euro neergeteld voor een woning, een cijfer dat meer dan 10 procent hoger ligt dan in februari 2020.
Lees meer


Investeren in een huis in Spanje: nu is het moment!

22 maart 2021

De vastgoedprijzen in Nederland hebben sinds het laatste dieptepunt in 2013 een enorme stijging doorgemaakt.
Lees meer


Groot tekort aan woningen in Nederland

17 februari 2021

In tien jaar tijd zouden er in Nederland 1 miljoen nieuwe woningen moeten gebouwd worden. Dat is het voorstel van Aedes en 33 andere organisaties.
Lees meer


Tips voor het kiezen van de juiste dakkapellen

17 februari 2021

Een dakkapel zal voor veel meer licht en ruimte zorgen op zolder bijvoorbeeld. Natuurlijk kan het ook geplaatst worden in een andere ruimte, zoals de slaap- of badkamer.
Lees meergeld lenen kost geld

Populair op Financeinfo.nlBitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 50 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken