Je bent hier: Home > Nieuws > Beleggen in vastgoed? Hierop moet je letten!

Beleggen in vastgoed? Hierop moet je letten!

Beleggen in vastgoed? Hierop moet je letten!

30 november 2021 - door Redactie

Beleggen in vastgoed heeft een enorme vlucht genomen. Met een zeer lage, aantrekkelijke hypotheekrente heeft de belegger in ruime mate zich gestort op de woningmarkt.

Logisch, aangezien er niet alleen sprake is van een lage rente, maar er ook een (schrijnend) tekort is aan huurwoningen. Huurwoningen zijn binnen een mum van tijd verhuurd en verhuurders, soms ook wel schimpend huisjesmelkers genoemd, doen goede zaken op de woningmarkt. Vele tientallen tot honderden aanmeldingen stromen binnen zodra de huurwoning op de markt komt. Als gevolg hiervan liggen de verhuurprijzen eveneens bijzonder hoog. Een tweekamerappartement op een normale locatie levert al snel 900 tot 1200 euro huur op per maand, afhankelijk van de faciliteiten. Dat maakt beleggen in vastgoed zo ontzettend interessant.

Financieren van belegging in vastgoed

De wat kleinere belegger in vastgoed heeft niet altijd het gehele bedrag beschikbaar om een beoogde koopwoning ter investering aan te schaffen. In dat geval kun je je als vastgoedbelegger wenden tot financieringsmaatschappijen. Zij beoordelen de financieringsaanvraag op diverse gronden, waarbij de te verwachten huuropbrengsten een grote rol speelt. Zo moet de maandelijkse huuropbrengst de hypotheek én hypotheekrente dekken. Als belegger in vastgoed is het dus interessant indien de maandelijkse huuropbrengst niet meer dan de helft van de huurinkomsten bedraagt. Je zult immers ook nog belasting over de huuropbrengsten moeten betalen.

Investering voor de toekomst

Wat je belegging eveneens natuurlijk interessant maakt is het bezit van de woning zelf. Wellicht verkoop je over 10, 20 of 30 jaar de woning met een mooie winst. Gezien de huidige woningmarkt ligt dit laatste wel voor de hand. Alleen tijdens de laatste 'huizenbubbel' rond 2012/ 2013 zakte de vraagprijs van koopwoningen, waardoor hypotheken onder water kwamen te staan. Deze woningcrisis heeft zich binnen enkele jaren daaropvolgend volledig hersteld. Experts zien een dergelijke 'huizenbubbel' zich niet snel opnieuw ontwikkelen, hoewel er natuurlijk nooit garanties zijn.

Zijn er ook risico's?

Zoals zojuist benoemd kennen huizenprijzen geen garanties voor de toekomst, ook al zijn de verwachtingen positief omtrent de woningprijzen en zullen deze naar verwachting niet dalen in waarde. Het verhuren van een woning kent echter wel een ander risico: de huurder. Het is uiterst belangrijk om een geschikte kandidaat te selecteren uit de potentiële huurders die zich aandienen voor de woning. Meestal verloopt de selectieprocedure via een makelaar, waarna de selectie begint. Het is belangrijk dat de huurder een vast inkomen heeft wat minimaal 3,5 tot 4 maal de huurprijs bedraagt, zodat je als verhuurder niet snel met wanbetaling te maken zult krijgen. Ook is het vragen om een VOG verklaring aan te raden. Sommige huurder blijken soms achteraf malafide en huren de woning bijvoorbeeld voor het houden van criminele activiteiten helaas. Ook zijn er huurders die de woning compleet uitgewoond achterlaten.

Verhuren via een huurcontract

Steeds meer vastgoedbeleggers stellen daarom een huurcontract op voor de periode van bijvoorbeeld 1 of 2 jaar met de huurder. Op deze wijze kan er middels tussenperiodes van 1 of 2 jaar beoordeeld worden of het huurcontract wordt opgezegd of verlengd en hoef je als verhuurder niet bang te zijn om oneindig met de huurder van doen te hebben, want (ver)koop breekt geen huur.

Finst

Laatste artikels over Vastgoed


Prijzen Nederlandse huizen herstellen weer

25 september 2023

De prijzen van de Nederlandse huizen lijken de daling achter zich te laten. In augustus zijn de prijzen voor de derde maand op rij lichtjes gestegen.


Groot tekort aan woningen in Nederland

12 juli 2023

Dit jaar is er een tekort op de woningmarkt van maar liefst 390.000 woningen.


Huizenprijzen weer gestegen

06 juli 2023

In het afgelopen kwartaal kwam de daling van de huizenprijzen tot stilstand. Tegenover het eerste kwartaal werden huizen weer 2,8% duurder.


Starters zien een derde van hun inkomen naar hypotheeklasten gaan

27 maart 2023

Uit onderzoek van ING blijkt dat starters 32,9% van hun inkomen naar de het aflossen van de hypotheek zien gaan.


Puntensysteem en belastingen maken verhuur woningen onaantrekkelijk

23 maart 2023

Steeds meer huurwoningen worden op de markt verkocht omdat de verhuurder het rendement fors ziet dalen.


Huizenprijzen kunnen flink lager

16 maart 2023

Volgens Rabobank en ABN Amro zullen de huizenprijzen in de komende periode sterk corrigeren.


Starter maakt weinig kans op woning

20 februari 2023

Een alleenverdienende starter kan in Nederland vrijwel geen woning kopen.


Prijzen van huizen in Nederland dalen nog verder

13 januari 2023

Voor het tweede kwartaal op rij zijn in Nederland de huizenprijzen verder gedaald.


Huizenmarkt begint te veranderen: prijzen van huizen dalen weer

06 oktober 2022

De laatste cijfers van makelaarsvereniging NVM laten zien dat er een verandering gaande is op de huizenmarkt.



geld lenen kost geld

Advertentie

Finst

Populair op Financeinfo.nl