Je bent hier: Home > Nieuws > Enorme stijging van de inflatie in de maand maart

Enorme stijging van de inflatie in de maand maart

Enorme stijging van de inflatie in de maand maart

02 april 2022 - door Redactie

In de maand maart is de inflatie gestegen tot maar liefst 12 procent. Sinds 1975 is het nooit zoveel geweest.

Destijds was de oorzaak de oliecrisis, nu zijn wederom de stijgende energieprijzen de onderliggende oorzaak voor de stijging. De olieprijs noteert bijvoorbeeld boven de 100 dollar en de Europese gasprijs noteert zelfs boven de 110 euro.

Het heeft alles te maken met de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. Als de Russen hun dreigement waar maken en nog minder gaan leveren, dan stijgen de prijzen nog meer. Daarnaast willen ze ook in roebels betaald worden in plaats van in euro’s. Gelukkig lijkt het allemaal nog niet meteen zo ver te komen.

Alternatieven voor Russische energie

Nederland zou als alternatief weer gas kunnen winnen in Groningen. Het nadeel hiervan is dat de gevolgen ervan al bekend zijn. Het is dan ook niet zo gek dat er maar een klein draagvlak is voor de oplossing. Er zal dus iets anders gezocht moeten worden.

Een versnelling van de levering van meer energie vanuit Canada kan dan een optie zijn. Dit is echter wel een dure optie. Dat is tevens het probleem van alle mogelijke oplossingen: ze zijn duur en ze vergen veel tijd. Daarom wordt er ook gekeken naar oplossingen die niet duurzaam zijn. Vooralsnog lijkt het allemaal weinig te helpen.

Daling BTW

Door de inflatie zag de overheid zich genoodzaakt om de BTW op benzine en diesel te verlagen. Hierdoor is het tanken weer iets goedkoper geworden, want ook deze prijzen stegen enorm.

Binnenkort is het ook nog de bedoeling om de BTW op de energieprijzen te verlagen. Het is nog maar de vraag of dit handig is. Op die manier wordt het namelijk aantrekkelijker om weer meer te gaan gebruiken. Juist nu er een tekort dreigt, is een stijgende consumptie niet wat we kunnen gebruiken.

Mogelijk leidt de stijgende inflatie tot verandering in het gedrag van mensen, net als in 1975.

Bescherming tegen inflatie

Geld op een spaarrekening levert niets meer op. Door de hoge inflatie worden mensen geconfronteerd met een groot verlies aan koopkracht. Daarom wordt er meer geïnvesteerd in vastgoed of kiezen mensen ervoor om te beleggen op de beurs

Finst

Laatste artikels over Sparen


Onthuld: wat doen we met ons vakantiegeld?

25 mei 2024

Mei, de maand waarin de meeste Nederlanders een flinke som vakantiegeld krijgen. Waarvoor wordt dit geld gebruikt?


Bitvavo verlaat Duitse markt en gaat voor AFM vergunning

09 mei 2024

Bitvavo focust zich op het verkrijgen van een MiCAR-licentie in Nederland en heeft zijn diensten in Duitsland voorlopig stopgezet.


AFM wil meer regels rond BNPL en crypto apps

29 april 2024

In het jaarverslag van de toezichthouder wordt kritisch gesproken over aanbieders van 'Buy-now-pay-later' betalingen en crypto apps.


N26 stunt met hoogrentende spaarrekening in Nederland

26 maart 2024

Klanten van N26 kunnen voortaan genieten van een rente van 2,8% op hun spaargeld. Voor wie een duurder abonnement heeft, loopt de rente zelfs op tot 4%.


Jongeren gebruiken vaak contant geld

22 februari 2024

Uit een onderzoek van De Nederlandsche Bank (DNB) blijkt dat zowel jongeren als ouderen veel betalen met contant geld.


Nederland loopt voorop in betalingen met digital wallets

19 december 2023

In winkels betaal je tegenwoordig eenvoudig met je smartphone of smartwatch. In Nederland wint deze methode aan belang.


Spaarrente stijgt weer bij Rabobank

12 september 2023

Rabobank trekt de variabele spaarrente op van 1,5 procent naar 1,7 procent.


Hogere rente levert banken meer winst op

12 augustus 2023

De snelle rentestijging legt ook de winstgevendheid van de banken geen windeieren. Spaarders blijven echter nog steeds op hun honger zitten.


Binance klanten sturen miljoenen aan crypto naar Bitvavo

09 juli 2023

Op 17 juli 2023 is er op Binance geen handel meer mogelijk voor klanten uit Nederland, waardoor miljoenen aan cryptovaluta naar andere exchanges worden gestuurd.geld lenen kost geld

Advertentie

Finst

Populair op Financeinfo.nl