02 april 2022 - door Redactie
In de maand maart is de inflatie gestegen tot maar liefst 12 procent. Sinds 1975 is het nooit zoveel geweest.
Destijds was de oorzaak de oliecrisis, nu zijn wederom de stijgende energieprijzen de onderliggende oorzaak voor de stijging. De olieprijs noteert bijvoorbeeld boven de 100 dollar en de Europese gasprijs noteert zelfs boven de 110 euro.
Het heeft alles te maken met de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. Als de Russen hun dreigement waar maken en nog minder gaan leveren, dan stijgen de prijzen nog meer. Daarnaast willen ze ook in roebels betaald worden in plaats van in euro’s. Gelukkig lijkt het allemaal nog niet meteen zo ver te komen.
Nederland zou als alternatief weer gas kunnen winnen in Groningen. Het nadeel hiervan is dat de gevolgen ervan al bekend zijn. Het is dan ook niet zo gek dat er maar een klein draagvlak is voor de oplossing. Er zal dus iets anders gezocht moeten worden.
Een versnelling van de levering van meer energie vanuit Canada kan dan een optie zijn. Dit is echter wel een dure optie. Dat is tevens het probleem van alle mogelijke oplossingen: ze zijn duur en ze vergen veel tijd. Daarom wordt er ook gekeken naar oplossingen die niet duurzaam zijn. Vooralsnog lijkt het allemaal weinig te helpen.
Door de inflatie zag de overheid zich genoodzaakt om de BTW op benzine en diesel te verlagen. Hierdoor is het tanken weer iets goedkoper geworden, want ook deze prijzen stegen enorm.
Binnenkort is het ook nog de bedoeling om de BTW op de energieprijzen te verlagen. Het is nog maar de vraag of dit handig is. Op die manier wordt het namelijk aantrekkelijker om weer meer te gaan gebruiken. Juist nu er een tekort dreigt, is een stijgende consumptie niet wat we kunnen gebruiken.
Mogelijk leidt de stijgende inflatie tot verandering in het gedrag van mensen, net als in 1975.
Geld op een spaarrekening levert niets meer op. Door de hoge inflatie worden mensen geconfronteerd met een groot verlies aan koopkracht. Daarom wordt er meer geïnvesteerd in vastgoed of kiezen mensen ervoor om te beleggen op de beurs.
03 juli 2024
Onverwachte kosten kunnen voor aanzienlijke problemen zorgen in Nederlandse huishoudens.
27 juni 2024
Lijfrente is een financieel product waar veel mensen vragen over hebben, omdat het een complexe materie kan zijn om volledig te begrijpen en toe te passen in persoonlijke financiële planning.
25 mei 2024
Mei, de maand waarin de meeste Nederlanders een flinke som vakantiegeld krijgen. Waarvoor wordt dit geld gebruikt?
09 mei 2024
Bitvavo focust zich op het verkrijgen van een MiCAR-licentie in Nederland en heeft zijn diensten in Duitsland voorlopig stopgezet.
29 april 2024
In het jaarverslag van de toezichthouder wordt kritisch gesproken over aanbieders van 'Buy-now-pay-later' betalingen en crypto apps.
26 maart 2024
Klanten van N26 kunnen voortaan genieten van een rente van 2,8% op hun spaargeld. Voor wie een duurder abonnement heeft, loopt de rente zelfs op tot 4%.
22 februari 2024
Uit een onderzoek van De Nederlandsche Bank (DNB) blijkt dat zowel jongeren als ouderen veel betalen met contant geld.
19 december 2023
In winkels betaal je tegenwoordig eenvoudig met je smartphone of smartwatch. In Nederland wint deze methode aan belang.
12 september 2023
Rabobank trekt de variabele spaarrente op van 1,5 procent naar 1,7 procent.