Je bent hier: Home > Nieuws > Afname economische groei in Eurozone door oorlog Oekraïne

Afname economische groei in Eurozone door oorlog Oekraïne

Afname economische groei in Eurozone door oorlog Oekraïne

04 mei 2022

De Eurozone lijdt onder de oorlog in Oekraïne, doordat de inval van Rusland zorgt voor hogere energiekosten op het continent. 

Eurostat, het statistiekbureau van de Europese Unie, heeft aangetoond dat de groei afgenomen is tot 0.2% in het eerste kwartaal van 2022. In het laatste kwartaal van 2022 was de groei nog 0.3%, ondanks de coronacrisis.

Stagnatie en inflatie vinden tegelijk plaats, wat betekent dat kosten voor consumenten stijgen terwijl de economie hetzelfde blijft. De Franse economie zag bijvoorbeeld geen groei in de eerste maanden van het jaar, omdat de bevoorradingsketen ontregeld is en de hoge energiekosten zorgen dat er geen economische activiteiten kunnen plaatsvinden. 

De Italiaanse economie is gekrompen, en in Spanje is de groei het momentum verloren. Duitsland is de enige economie in de Eurozone waar de groei is toegenomen, maar dat heeft vooral te maken met het feit dat Omikron in 2021 grote nadelen had op economisch gebied.

Inflatie

Omdat het er niet naar uitziet dat het conflict in Oekraïne binnenkort afloopt, is het aannemelijk dat de inflatie in Europa zal toenemen. In april werd met 7,5% het record voor inflatie verbroken.

Gemiddeld zijn prijzen in april met 0,6% gestegen. De energiekosten zijn hier de grootste reden voor, waardoor de productiekosten hoger worden voor bedrijven.

Rusland is zelf ook onderhevig aan flinke inflatie. Door de sancties wordt bovendien verwacht dat de Russische economie dit jaar tussen de 8% en 10% zal dalen. Omdat steeds meer landen ervoor kiezen geen handel te doen met Rusland, wordt een inflatie van 23% verwacht in 2022.

Olie en gas

Rusland is een wereldwijde exporteur van gas en olie. Vooral de Europese landen zijn afhankelijk van het Russische gas. Voornamelijk in Duitsland zullen producenten last krijgen van de stijgende olieprijs en de oplopende gasprijs, maar deze consequenties zullen ook in andere landen te voelen zijn.

In de afgelopen periode zijn de spanningen weer gestegen, toen Poetin eiste dat gas in Russische roebels werd gekocht. Zo kan het de westerse sancties ontlopen. Toen Polen en Bulgarije hier niet aan voldeden, werd de gas-export afgesloten door de Russen.

Er wordt veel gesproken over een embargo op Russisch gas, maar dit zou enorme economische gevolgen hebben voor de Europese economie. In dat geval is een recessie te verwachten.


Laatste artikels over Finance


TikTok gaat zich wagen aan games

23 mei 2022

TikTok is gigantisch: de app voor het delen van video's, vooral populair onder jongeren, heeft meer dan een miljard actieve gebruikers en zal naar verwachting dit jaar ongeveer 11 miljard dollar omzet maken.
Lees meer


Duizenden Bankoff klanten zijn hun geld kwijt

21 mei 2022

Er duikt weer een nieuw verhaal op van crypto beleggers die hun geld kwijt zijn door een bedrijf dat plots van de wereldbol verdwijnt.
Lees meer


Deze financiële rechten heb je als ondernemer

20 mei 2022

Wanneer je besluit ondernemer te worden, zul je al snel ontdekken dat je te maken krijgt met een woud aan regels.
Lees meer


Inflatie VS blijft op recordniveaus

14 mei 2022

De prijzen in de Verenigde Staten lopen niet meer zo snel op als in de laatste weken. Toch overschrijden de nummers bijna de hoogste inflatie in 40 jaar.
Lees meer


Hoeveel geld mag iemand hebben?

12 mei 2022

Er is de laatste jaren steeds meer commotie ontstaan rond het vermogen van ‘s werelds rijkste miljardairs.
Lees meergeld lenen kost geld

Populair op Financeinfo.nlBitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 150 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken