Je bent hier: Home > Nieuws > Afname economische groei in Eurozone door oorlog Oekraïne

Afname economische groei in Eurozone door oorlog Oekraïne

Afname economische groei in Eurozone door oorlog Oekraïne

04 mei 2022 - door Redactie

De Eurozone lijdt onder de oorlog in Oekraïne, doordat de inval van Rusland zorgt voor hogere energiekosten op het continent. 

Eurostat, het statistiekbureau van de Europese Unie, heeft aangetoond dat de groei afgenomen is tot 0.2% in het eerste kwartaal van 2022. In het laatste kwartaal van 2022 was de groei nog 0.3%, ondanks de coronacrisis.

Stagnatie en inflatie vinden tegelijk plaats, wat betekent dat kosten voor consumenten stijgen terwijl de economie hetzelfde blijft. De Franse economie zag bijvoorbeeld geen groei in de eerste maanden van het jaar, omdat de bevoorradingsketen ontregeld is en de hoge energiekosten zorgen dat er geen economische activiteiten kunnen plaatsvinden. 

De Italiaanse economie is gekrompen, en in Spanje is de groei het momentum verloren. Duitsland is de enige economie in de Eurozone waar de groei is toegenomen, maar dat heeft vooral te maken met het feit dat Omikron in 2021 grote nadelen had op economisch gebied.

Inflatie

Omdat het er niet naar uitziet dat het conflict in Oekraïne binnenkort afloopt, is het aannemelijk dat de inflatie in Europa zal toenemen. In april werd met 7,5% het record voor inflatie verbroken.

Gemiddeld zijn prijzen in april met 0,6% gestegen. De energiekosten zijn hier de grootste reden voor, waardoor de productiekosten hoger worden voor bedrijven.

Rusland is zelf ook onderhevig aan flinke inflatie. Door de sancties wordt bovendien verwacht dat de Russische economie dit jaar tussen de 8% en 10% zal dalen. Omdat steeds meer landen ervoor kiezen geen handel te doen met Rusland, wordt een inflatie van 23% verwacht in 2022.

Olie en gas

Rusland is een wereldwijde exporteur van gas en olie. Vooral de Europese landen zijn afhankelijk van het Russische gas. Voornamelijk in Duitsland zullen producenten last krijgen van de stijgende olieprijs en de oplopende gasprijs, maar deze consequenties zullen ook in andere landen te voelen zijn.

In de afgelopen periode zijn de spanningen weer gestegen, toen Poetin eiste dat gas in Russische roebels werd gekocht. Zo kan het de westerse sancties ontlopen. Toen Polen en Bulgarije hier niet aan voldeden, werd de gas-export afgesloten door de Russen.

Er wordt veel gesproken over een embargo op Russisch gas, maar dit zou enorme economische gevolgen hebben voor de Europese economie. In dat geval is een recessie te verwachten.

Finst

Laatste artikels over Finance


Benzineprijs op hoogste peil in vijf maanden

22 maart 2024

UnitedConsumers meldt dat de landelijke gemiddelde benzineprijs op 2,20 euro ligt, waardoor de prijzen weer flink duurder zijn geworden.


Wero wordt de opvolger van iDEAL

06 november 2023

EPI combineert de technologie van iDEAL en Payconiq en wil hiermee een Europese standaard in de markt zetten.


Aantal miljonairs in Nederland blijft groeien

16 augustus 2023

Uit het jaarlijkse Global Wealth Report van de bank Credit Suisse blijkt dat er in 2021 maar liefst 26.000 Nederlanders miljonair zijn geworden.


bunq ziet tegoeden van klanten alweer verdubbelen

20 juli 2023

De neobank bunq stelde eerder deze week een nieuwe update voor en gaf meteen aan dat het klantenbestand is aangedikt tot 9 miljoen.


Risico op bankencrisis is klein volgens IMF

12 april 2023

Het Internationaal Monetair Fonds schat de kans op een nieuwe en wereldwijde bankencrisis in op slechts 15 procent.


Bunq gaat naar Amerika

04 april 2023

De smartphonebank Bunq heeft een bankvergunning aangevraagd in de VS.


Miljardenverlies voor De Nederlandsche Bank

24 maart 2023

Dit jaar zal de DNB een verlies maken van maar liefst 3 miljard euro. De bank verwacht dat ze verlieslatend zal zijn tot 2028.


Gezamenlijke monitoring transacties door banken

03 maart 2023

Het kabinet wil dat banken transacties van klanten gezamenlijk gaan opvolgen. Zo zouden criminelen met meerdere bankrekeningen sneller gevat worden.


Ondanks hoge inflatie blijven mensen reizen boeken

28 februari 2023

In januari boekten meer dan 3 miljoen Nederlanders een buitenlandse reis.



geld lenen kost geld

Advertentie

Finst

Populair op Financeinfo.nl