Je bent hier: Home > Nieuws > Bijverdienen om je koopkracht te behouden

Bijverdienen om je koopkracht te behouden

Bijverdienen om je koopkracht te behouden

07 mei 2022

De inflatie is de laatste tijd zo hoog, dat heel wat gezinnen hun koopkracht in een snel tempo zien afnemen.

Wanneer de inflatie beperkt is zoals in de voorbije jaren, dan blijft de impact meestal verwaarloosbaar klein. Maar in de huidige omstandigheden beginnen echter steeds meer mensen dit te voelen. Energieprijzen swingen de pan uit, waardoor de vaste lasten van de mensen ook drastisch omhoog zijn gegaan. Hoe kan je jouw koopkracht dan terug naar boven tillen? Door een centje bij te verdienen natuurlijk. In dit artikel bespreken we enkele mogelijkheden.

Een bijbaan in het weekend

Vrije tijd opofferen is nooit leuk, maar om jouw koopkracht te kunnen behouden zal je er toch iets voor over moeten hebben. De makkelijkste mogelijkheid is dan ook een bijbaan zoeken voor tijdens het weekend. Je hoeft natuurlijk niet het hele weekend te werken. 

Afhankelijk van welke job je gaat doen, werk je bijvoorbeeld tot zaterdagmiddag, of net enkel in de avond. Je kunt dit zelf een beetje sturen, door in bepaalde sectoren en bedrijven te solliciteren. Met een bijbaan kan je al snel een mooi extra centje verdienen om iets leuks te doen met je gezin. Dit zal je koopkracht misschien nog niet helemaal naar het oude niveau helpen, maar het kan je op zijn minst wel wat ademruimte geven.

Beleggen kan je redden

Om geen koopkracht te verliezen, zou je meer moeten kunnen verdienen dan de inflatie. Op zich kan beleggen daar een oplossing voor bieden. Toch moet je ook hier geen mirakels van verwachten. Nu de inflatie meer dan 8% bedraagt, zou je gemiddeld 8% rendement moeten kunnen behalen op jouw beleggingen.

In het verleden hebben we gezien dat 7 à 8 procent realistisch is over de lange termijn, voor beleggers die weten waarmee ze bezig zijn. Het probleem in dit geval, is dat de markten vrij volatiel zijn, door alle politieke en economische strubbelingen.

Voor mensen die geen geld hebben dat ze kunnen missen, of voor mensen die zeer risico-avers zijn, is deze strategie dan waarschijnlijk ook geen goede keuze. Bovendien heb je al best wel wat ervaring nodig om echt te gaan beleggen. Je moet goed weten hoe je onderzoek kunt doen en daarenboven heb je voldoende kennis nodig over de verschillende producten. Mocht beleggen nu nog geen optie zijn, zou je je wel alvast kunnen inlezen voor in de toekomst.

Niet sparen, maar besparen

Sparen zal in geen geval helpen om de inflatie te counteren. Je geld op de rekening wordt gewoonweg ieder jaar minder waard. Daarmee wil ik uiteraard niet zeggen dat je jouw hele spaarrekening moet leegmaken, maar sparen op zich is geen duurzame strategie. 

Wat je echter wel kunt doen om je koopkracht te verhogen, is besparen op je uitgaven. Je moet het geld halen waar het zit zegt men altijd. Daarmee bedoel ik dus niet dat je plots veel minder moet gaan kopen, maar het is geen slecht idee om op zoek te gaan naar de beste deals. Denk bijvoorbeeld aan kortingsacties en groepsaankopen.


Laatste artikels over Finance


TikTok gaat zich wagen aan games

23 mei 2022

TikTok is gigantisch: de app voor het delen van video's, vooral populair onder jongeren, heeft meer dan een miljard actieve gebruikers en zal naar verwachting dit jaar ongeveer 11 miljard dollar omzet maken.
Lees meer


Duizenden Bankoff klanten zijn hun geld kwijt

21 mei 2022

Er duikt weer een nieuw verhaal op van crypto beleggers die hun geld kwijt zijn door een bedrijf dat plots van de wereldbol verdwijnt.
Lees meer


Deze financiële rechten heb je als ondernemer

20 mei 2022

Wanneer je besluit ondernemer te worden, zul je al snel ontdekken dat je te maken krijgt met een woud aan regels.
Lees meer


Inflatie VS blijft op recordniveaus

14 mei 2022

De prijzen in de Verenigde Staten lopen niet meer zo snel op als in de laatste weken. Toch overschrijden de nummers bijna de hoogste inflatie in 40 jaar.
Lees meer


Hoeveel geld mag iemand hebben?

12 mei 2022

Er is de laatste jaren steeds meer commotie ontstaan rond het vermogen van ‘s werelds rijkste miljardairs.
Lees meergeld lenen kost geld

Populair op Financeinfo.nlBitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 150 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken