Je bent hier: Home > Nieuws > Bijverdienen om je koopkracht te behouden

Bijverdienen om je koopkracht te behouden

Bijverdienen om je koopkracht te behouden

07 mei 2022 - door Redactie

De inflatie is de laatste tijd zo hoog, dat heel wat gezinnen hun koopkracht in een snel tempo zien afnemen.

Wanneer de inflatie beperkt is zoals in de voorbije jaren, dan blijft de impact meestal verwaarloosbaar klein. Maar in de huidige omstandigheden beginnen echter steeds meer mensen dit te voelen. Energieprijzen swingen de pan uit, waardoor de vaste lasten van de mensen ook drastisch omhoog zijn gegaan. Hoe kan je jouw koopkracht dan terug naar boven tillen? Door een centje bij te verdienen natuurlijk. In dit artikel bespreken we enkele mogelijkheden.

Een bijbaan in het weekend

Vrije tijd opofferen is nooit leuk, maar om jouw koopkracht te kunnen behouden zal je er toch iets voor over moeten hebben. De makkelijkste mogelijkheid is dan ook een bijbaan zoeken voor tijdens het weekend. Je hoeft natuurlijk niet het hele weekend te werken. 

Afhankelijk van welke job je gaat doen, werk je bijvoorbeeld tot zaterdagmiddag, of net enkel in de avond. Je kunt dit zelf een beetje sturen, door in bepaalde sectoren en bedrijven te solliciteren. Met een bijbaan kan je al snel een mooi extra centje verdienen om iets leuks te doen met je gezin. Dit zal je koopkracht misschien nog niet helemaal naar het oude niveau helpen, maar het kan je op zijn minst wel wat ademruimte geven.

Beleggen kan je redden

Om geen koopkracht te verliezen, zou je meer moeten kunnen verdienen dan de inflatie. Op zich kan beleggen daar een oplossing voor bieden. Toch moet je ook hier geen mirakels van verwachten. Nu de inflatie meer dan 8% bedraagt, zou je gemiddeld 8% rendement moeten kunnen behalen op jouw beleggingen.

In het verleden hebben we gezien dat 7 à 8 procent realistisch is over de lange termijn, voor beleggers die weten waarmee ze bezig zijn. Het probleem in dit geval, is dat de markten vrij volatiel zijn, door alle politieke en economische strubbelingen.

Voor mensen die geen geld hebben dat ze kunnen missen, of voor mensen die zeer risico-avers zijn, is deze strategie dan waarschijnlijk ook geen goede keuze. Bovendien heb je al best wel wat ervaring nodig om echt te gaan beleggen. Je moet goed weten hoe je onderzoek kunt doen en daarenboven heb je voldoende kennis nodig over de verschillende producten. Mocht beleggen nu nog geen optie zijn, zou je je wel alvast kunnen inlezen voor in de toekomst.

Niet sparen, maar besparen

Sparen zal in geen geval helpen om de inflatie te counteren. Je geld op de rekening wordt gewoonweg ieder jaar minder waard. Daarmee wil ik uiteraard niet zeggen dat je jouw hele spaarrekening moet leegmaken, maar sparen op zich is geen duurzame strategie. 

Wat je echter wel kunt doen om je koopkracht te verhogen, is besparen op je uitgaven. Je moet het geld halen waar het zit zegt men altijd. Daarmee bedoel ik dus niet dat je plots veel minder moet gaan kopen, maar het is geen slecht idee om op zoek te gaan naar de beste deals. Denk bijvoorbeeld aan kortingsacties en groepsaankopen.

Finst

Laatste artikels over Finance


Wat moet je weten bij het overnemen van een bedrijf? Een Gids voor Succesvolle Bedrijfsovernames

30 april 2024

Het overnemen van een bedrijf kan een opwindende en lucratieve onderneming zijn, maar het is ook een complex proces dat zorgvuldige planning en strategie vereist.


Benzineprijs op hoogste peil in vijf maanden

22 maart 2024

UnitedConsumers meldt dat de landelijke gemiddelde benzineprijs op 2,20 euro ligt, waardoor de prijzen weer flink duurder zijn geworden.


Wero wordt de opvolger van iDEAL

06 november 2023

EPI combineert de technologie van iDEAL en Payconiq en wil hiermee een Europese standaard in de markt zetten.


Aantal miljonairs in Nederland blijft groeien

16 augustus 2023

Uit het jaarlijkse Global Wealth Report van de bank Credit Suisse blijkt dat er in 2021 maar liefst 26.000 Nederlanders miljonair zijn geworden.


bunq ziet tegoeden van klanten alweer verdubbelen

20 juli 2023

De neobank bunq stelde eerder deze week een nieuwe update voor en gaf meteen aan dat het klantenbestand is aangedikt tot 9 miljoen.


Risico op bankencrisis is klein volgens IMF

12 april 2023

Het Internationaal Monetair Fonds schat de kans op een nieuwe en wereldwijde bankencrisis in op slechts 15 procent.


Bunq gaat naar Amerika

04 april 2023

De smartphonebank Bunq heeft een bankvergunning aangevraagd in de VS.


Miljardenverlies voor De Nederlandsche Bank

24 maart 2023

Dit jaar zal de DNB een verlies maken van maar liefst 3 miljard euro. De bank verwacht dat ze verlieslatend zal zijn tot 2028.


Gezamenlijke monitoring transacties door banken

03 maart 2023

Het kabinet wil dat banken transacties van klanten gezamenlijk gaan opvolgen. Zo zouden criminelen met meerdere bankrekeningen sneller gevat worden.



geld lenen kost geld

Advertentie

Finst

Populair op Financeinfo.nl