12 mei 2022
Er is de laatste jaren steeds meer commotie ontstaan rond het vermogen van ‘s werelds rijkste miljardairs.
Elon Musk, Warren Buffet en Jef Bezos zijn enkele van de meest voorkomende namen in deze discussie. Allemaal hebben ze iets gemeen: ze hebben meer geld dan ze in hun leven zouden kunnen uitgeven. Is dat wel fair eigenlijk? En hoe zit het met een herverdeling? Hoeveel geld mag iemand hebben? Het zijn allemaal zeer delicate kwesties, die niet zo makkelijk te interpreteren zijn. In dit artikel gaan we er dieper op in.
Elon Musk is de laatste tijd weer veel in het nieuws verschenen. Musk had namelijk een bod uitgebracht op het sociale media platform van Twitter. Hij heeft net iets meer dan 40 miljard geboden om het bedrijf te kunnen overnemen. Ik hoef je niet te zeggen dat 40 miljard een belachelijk hoog bedrag is.
Voor Elon is 40 miljard echter niet zo’n enorme som. De CEO van Tesla heeft namelijk een vermogen dat de kaap van 200 miljard ruim overschrijdt (afhankelijk natuurlijk van de beurskoers van Tesla). Veel mensen beseffen niet dat Musk zelf ook niet zoveel geld op zijn rekening heeft staan. Hoewel zijn vermogen zo groot is, heeft hij ook een beroep gedaan op zakenbanken om de overname te financieren.
Is het ethisch wel verantwoord dat Musk op zijn eentje zo’n bedrijf overneemt? Er zijn voor- en tegenstanders. Het is ook niet aan ons om dit te beoordelen.
Meer sociale gelijkheid, dat is iets waarvoor al decennialang wordt gevochten. Gelijkheid in monetaire termen ligt nog veel gevoeliger. Waarom bestaat er niet zoiets als een maximum vermogen? Zou het niet logischer zijn dat miljardairs verplicht worden om een deel van hun vermogen weg te schenken?
Hoewel het niet aan mij is om deze kwestie te behandelen, zal ik je toch uitleggen waarom ik persoonlijk denk dat het niet zo’n goed idee is om dat te doen.
Wie al een miljardenbedrijf heeft opgebouwd, weet wat het is om dat te doen. Het is dan ook niet onlogisch dat het vaak deze mensen zijn, die later nog eens een reusachtig project opbouwen. Mocht er een maximum kapitaal bestaan, dan zouden deze ondernemers niet geneigd zijn om nog nieuwe projecten op te starten.
Veel van deze projecten hebben rechtstreeks een sociale of maatschappelijke impact. Denk bijvoorbeeld aan Tesla. Het bedrijf produceert elektrische voertuigen, waardoor de uitstoot van de mobiliteit moet dalen. Wil je zulke initiatieven gaan afremmen? Wil je de miljardairs met een duidelijke visie voor een betere planeet gaan tegenwerken?
Daarnaast zijn de miljardenbedrijven van deze ondernemers vaak internationale spelers. Op die manier creëren ze in heel de wereld nieuwe jobs. Kijk maar eens hoeveel mensen Amazon of Coca Cola in dienst heeft. Mochten dit soort bedrijven niet meer bestaan, dan zou de werkloosheid nog veel hoger kunnen liggen.
23 mei 2022
TikTok is gigantisch: de app voor het delen van video's, vooral populair onder jongeren, heeft meer dan een miljard actieve gebruikers en zal naar verwachting dit jaar ongeveer 11 miljard dollar omzet maken.
Lees meer
21 mei 2022
Er duikt weer een nieuw verhaal op van crypto beleggers die hun geld kwijt zijn door een bedrijf dat plots van de wereldbol verdwijnt.
Lees meer
20 mei 2022
Wanneer je besluit ondernemer te worden, zul je al snel ontdekken dat je te maken krijgt met een woud aan regels.
Lees meer
14 mei 2022
De prijzen in de Verenigde Staten lopen niet meer zo snel op als in de laatste weken. Toch overschrijden de nummers bijna de hoogste inflatie in 40 jaar.
Lees meer