Je bent hier: Home > Nieuws > Hoeveel geld mag iemand hebben?

Hoeveel geld mag iemand hebben?

Hoeveel geld mag iemand hebben?

12 mei 2022 - door Redactie

Er is de laatste jaren steeds meer commotie ontstaan rond het vermogen van ‘s werelds rijkste miljardairs.

Elon Musk, Warren Buffet en Jef Bezos zijn enkele van de meest voorkomende namen in deze discussie. Allemaal hebben ze iets gemeen: ze hebben meer geld dan ze in hun leven zouden kunnen uitgeven. Is dat wel fair eigenlijk? En hoe zit het met een herverdeling? Hoeveel geld mag iemand hebben? Het zijn allemaal zeer delicate kwesties, die niet zo makkelijk te interpreteren zijn. In dit artikel gaan we er dieper op in.

Ik koop Twitter, het kost amper 40 miljard

Elon Musk is de laatste tijd weer veel in het nieuws verschenen. Musk had namelijk een bod uitgebracht op het sociale media platform van Twitter. Hij heeft net iets meer dan 40 miljard geboden om het bedrijf te kunnen overnemen. Ik hoef je niet te zeggen dat 40 miljard een belachelijk hoog bedrag is. 

Voor Elon is 40 miljard echter niet zo’n enorme som. De CEO van Tesla heeft namelijk een vermogen dat de kaap van 200 miljard ruim overschrijdt (afhankelijk natuurlijk van de beurskoers van Tesla). Veel mensen beseffen niet dat Musk zelf ook niet zoveel geld op zijn rekening heeft staan. Hoewel zijn vermogen zo groot is, heeft hij ook een beroep gedaan op zakenbanken om de overname te financieren.

Is het ethisch wel verantwoord dat Musk op zijn eentje zo’n bedrijf overneemt? Er zijn voor- en tegenstanders. Het is ook niet aan ons om dit te beoordelen.

Wat als we het vermogen van de allerrijksten gingen herverdelen?

Meer sociale gelijkheid, dat is iets waarvoor al decennialang wordt gevochten. Gelijkheid in monetaire termen ligt nog veel gevoeliger. Waarom bestaat er niet zoiets als een maximum vermogen? Zou het niet logischer zijn dat miljardairs verplicht worden om een deel van hun vermogen weg te schenken?

Hoewel het niet aan mij is om deze kwestie te behandelen, zal ik je toch uitleggen waarom ik persoonlijk denk dat het niet zo’n goed idee is om dat te doen. 

Miljardairs zijn vaak ook visionairs

Wie al een miljardenbedrijf heeft opgebouwd, weet wat het is om dat te doen. Het is dan ook niet onlogisch dat het vaak deze mensen zijn, die later nog eens een reusachtig project opbouwen. Mocht er een maximum kapitaal bestaan, dan zouden deze ondernemers niet geneigd zijn om nog nieuwe projecten op te starten.

Veel van deze projecten hebben rechtstreeks een sociale of maatschappelijke impact. Denk bijvoorbeeld aan Tesla. Het bedrijf produceert elektrische voertuigen, waardoor de uitstoot van de mobiliteit moet dalen. Wil je zulke initiatieven gaan afremmen? Wil je de miljardairs met een duidelijke visie voor een betere planeet gaan tegenwerken?

Grote bedrijven betekenen veel jobs

Daarnaast zijn de miljardenbedrijven van deze ondernemers vaak internationale spelers. Op die manier creëren ze in heel de wereld nieuwe jobs. Kijk maar eens hoeveel mensen Amazon of Coca Cola in dienst heeft. Mochten dit soort bedrijven niet meer bestaan, dan zou de werkloosheid nog veel hoger kunnen liggen.

Finst

Laatste artikels over Finance


Wat moet je weten bij het overnemen van een bedrijf? Een Gids voor Succesvolle Bedrijfsovernames

30 april 2024

Het overnemen van een bedrijf kan een opwindende en lucratieve onderneming zijn, maar het is ook een complex proces dat zorgvuldige planning en strategie vereist.


Benzineprijs op hoogste peil in vijf maanden

22 maart 2024

UnitedConsumers meldt dat de landelijke gemiddelde benzineprijs op 2,20 euro ligt, waardoor de prijzen weer flink duurder zijn geworden.


Wero wordt de opvolger van iDEAL

06 november 2023

EPI combineert de technologie van iDEAL en Payconiq en wil hiermee een Europese standaard in de markt zetten.


Aantal miljonairs in Nederland blijft groeien

16 augustus 2023

Uit het jaarlijkse Global Wealth Report van de bank Credit Suisse blijkt dat er in 2021 maar liefst 26.000 Nederlanders miljonair zijn geworden.


bunq ziet tegoeden van klanten alweer verdubbelen

20 juli 2023

De neobank bunq stelde eerder deze week een nieuwe update voor en gaf meteen aan dat het klantenbestand is aangedikt tot 9 miljoen.


Risico op bankencrisis is klein volgens IMF

12 april 2023

Het Internationaal Monetair Fonds schat de kans op een nieuwe en wereldwijde bankencrisis in op slechts 15 procent.


Bunq gaat naar Amerika

04 april 2023

De smartphonebank Bunq heeft een bankvergunning aangevraagd in de VS.


Miljardenverlies voor De Nederlandsche Bank

24 maart 2023

Dit jaar zal de DNB een verlies maken van maar liefst 3 miljard euro. De bank verwacht dat ze verlieslatend zal zijn tot 2028.


Gezamenlijke monitoring transacties door banken

03 maart 2023

Het kabinet wil dat banken transacties van klanten gezamenlijk gaan opvolgen. Zo zouden criminelen met meerdere bankrekeningen sneller gevat worden.geld lenen kost geld

Advertentie

Finst

Populair op Financeinfo.nl