Je bent hier: Home > Nieuws > Deze financiële rechten heb je als ondernemer

Deze financiële rechten heb je als ondernemer

Deze financiële rechten heb je als ondernemer

20 mei 2022 - door Redactie

Wanneer je besluit ondernemer te worden, zul je al snel ontdekken dat je te maken krijgt met een woud aan regels.

Het is verstandig om te daarin goed te verdiepen, zodat je weet welke rechten en plichten je hebt. Maar zelfs een doorgewinterd ondernemer zal geregeld voor verrassingen komen te staan. Regels worden namelijk regelmatig gewijzigd. Bovendien kunnen er conflicten ontstaan, bijvoorbeeld met werknemers, opdrachtgevers of concurrenten. Het is dan goed om te weten waar je staat en wat je wel en niet mag doen. 

Arbeidsrecht

In de ideale wereld heeft elke ondernemer voorbeeldig personeel dat zich optimaal inzet voor het bedrijf en waarmee nooit problemen ontstaan. Helaas bestaat de ideale wereld niet en krijg je als ondernemer met personeel vrijwel altijd te maken met arbeidsrecht. Dat begint al voordat je überhaupt personeel in dienst neemt, want je zult op de eerste plaats de arbeidsvoorwaarden moeten regelen. Ook zaken als concurrentiebeding en een duidelijke procedure die je als ondernemer volgt in geval van frauderende werknemers, zijn van belang. En dan hebben we het nog niet eens gehad over zaken die verder in de toekomst kunnen spelen, zoals het ontslaan van medewerkers wanneer het slecht gaat met het bedrijf. Voor al deze thema’s geldt dat een goede arbeidsrechtadvocaat je voor veel problemen kan behoeden. Door vooraf goed advies in te winnen, voorkom je dat je uiteindelijk onnodig diep in de buidel moet tasten.

Financiële rechten

Dat je als ondernemer omzetbelasting moet betalen, is algemeen bekend. Op ondernemers zijn nog diverse andere belastingen van toepassing, afhankelijk van de gekozen bedrijfsvorm en van de vraag of er wel of niet personeel in dienst is. Maar naast deze financiële verplichtingen heb je als ondernemer ook financiële rechten. Zo kun je bijvoorbeeld vaak aanspraak maken op tegemoetkomingen en ontheffingen. Het is een hele klus om daar wegwijs uit te worden. Vaak zijn het zaken waar je wellicht niet eens bij hebt stilgestaan, zoals het intellectueel eigendom van applicaties of websites die je als ondernemer hebt laten ontwikkelen door derden. Ook bij bedrijfsovername of fusie spelen heel wat zaken waarvan je wellicht nauwelijks verstand hebt. Het is verstandig om een ondernemingsrechtadvocaat in de arm te nemen die van de hoed en de rand weet. Zo kun jij je als ondernemer blijven focussen op de dingen waar je goed in bent en weet je tegelijkertijd dat alles goed geregeld is.

Finst

Laatste artikels over Finance


Wat moet je weten bij het overnemen van een bedrijf? Een Gids voor Succesvolle Bedrijfsovernames

30 april 2024

Het overnemen van een bedrijf kan een opwindende en lucratieve onderneming zijn, maar het is ook een complex proces dat zorgvuldige planning en strategie vereist.


Benzineprijs op hoogste peil in vijf maanden

22 maart 2024

UnitedConsumers meldt dat de landelijke gemiddelde benzineprijs op 2,20 euro ligt, waardoor de prijzen weer flink duurder zijn geworden.


Wero wordt de opvolger van iDEAL

06 november 2023

EPI combineert de technologie van iDEAL en Payconiq en wil hiermee een Europese standaard in de markt zetten.


Aantal miljonairs in Nederland blijft groeien

16 augustus 2023

Uit het jaarlijkse Global Wealth Report van de bank Credit Suisse blijkt dat er in 2021 maar liefst 26.000 Nederlanders miljonair zijn geworden.


bunq ziet tegoeden van klanten alweer verdubbelen

20 juli 2023

De neobank bunq stelde eerder deze week een nieuwe update voor en gaf meteen aan dat het klantenbestand is aangedikt tot 9 miljoen.


Risico op bankencrisis is klein volgens IMF

12 april 2023

Het Internationaal Monetair Fonds schat de kans op een nieuwe en wereldwijde bankencrisis in op slechts 15 procent.


Bunq gaat naar Amerika

04 april 2023

De smartphonebank Bunq heeft een bankvergunning aangevraagd in de VS.


Miljardenverlies voor De Nederlandsche Bank

24 maart 2023

Dit jaar zal de DNB een verlies maken van maar liefst 3 miljard euro. De bank verwacht dat ze verlieslatend zal zijn tot 2028.


Gezamenlijke monitoring transacties door banken

03 maart 2023

Het kabinet wil dat banken transacties van klanten gezamenlijk gaan opvolgen. Zo zouden criminelen met meerdere bankrekeningen sneller gevat worden.geld lenen kost geld

Advertentie

Finst

Populair op Financeinfo.nl