Je bent hier: Home > Nieuws > Deze financiële rechten heb je als ondernemer

Deze financiële rechten heb je als ondernemer

Deze financiële rechten heb je als ondernemer

20 mei 2022

Wanneer je besluit ondernemer te worden, zul je al snel ontdekken dat je te maken krijgt met een woud aan regels.

Het is verstandig om te daarin goed te verdiepen, zodat je weet welke rechten en plichten je hebt. Maar zelfs een doorgewinterd ondernemer zal geregeld voor verrassingen komen te staan. Regels worden namelijk regelmatig gewijzigd. Bovendien kunnen er conflicten ontstaan, bijvoorbeeld met werknemers, opdrachtgevers of concurrenten. Het is dan goed om te weten waar je staat en wat je wel en niet mag doen. 

Arbeidsrecht

In de ideale wereld heeft elke ondernemer voorbeeldig personeel dat zich optimaal inzet voor het bedrijf en waarmee nooit problemen ontstaan. Helaas bestaat de ideale wereld niet en krijg je als ondernemer met personeel vrijwel altijd te maken met arbeidsrecht. Dat begint al voordat je überhaupt personeel in dienst neemt, want je zult op de eerste plaats de arbeidsvoorwaarden moeten regelen. Ook zaken als concurrentiebeding en een duidelijke procedure die je als ondernemer volgt in geval van frauderende werknemers, zijn van belang. En dan hebben we het nog niet eens gehad over zaken die verder in de toekomst kunnen spelen, zoals het ontslaan van medewerkers wanneer het slecht gaat met het bedrijf. Voor al deze thema’s geldt dat een goede arbeidsrechtadvocaat je voor veel problemen kan behoeden. Door vooraf goed advies in te winnen, voorkom je dat je uiteindelijk onnodig diep in de buidel moet tasten.

Financiële rechten

Dat je als ondernemer omzetbelasting moet betalen, is algemeen bekend. Op ondernemers zijn nog diverse andere belastingen van toepassing, afhankelijk van de gekozen bedrijfsvorm en van de vraag of er wel of niet personeel in dienst is. Maar naast deze financiële verplichtingen heb je als ondernemer ook financiële rechten. Zo kun je bijvoorbeeld vaak aanspraak maken op tegemoetkomingen en ontheffingen. Het is een hele klus om daar wegwijs uit te worden. Vaak zijn het zaken waar je wellicht niet eens bij hebt stilgestaan, zoals het intellectueel eigendom van applicaties of websites die je als ondernemer hebt laten ontwikkelen door derden. Ook bij bedrijfsovername of fusie spelen heel wat zaken waarvan je wellicht nauwelijks verstand hebt. Het is verstandig om een ondernemingsrechtadvocaat in de arm te nemen die van de hoed en de rand weet. Zo kun jij je als ondernemer blijven focussen op de dingen waar je goed in bent en weet je tegelijkertijd dat alles goed geregeld is.


Laatste artikels over Finance


Inflatie eurozone bereikt hoogtepunt van 8,6%

03 juli 2022

De inflatie in de eurozone heeft in juni een nieuw hoogtepunt bereikt, net voor de eerste renteverhoging van de Europese Centrale Bank (ECB) in 11 jaar. 
Lees meer


Nog een algoritmische stablecoin onder de 1 dollar gedaald

28 juni 2022

Een controversiële stablecoin worstelt om zijn koppeling aan de VS dollar te behouden. De USDD werd net voor de ineenstorting van de soortgelijk token terraUSD gelanceerd. 
Lees meer


Consumenten gaan opnieuw op stap

23 juni 2022

Uit de Mastercard SpendingPulse blijkt dat consumenten opnieuw volop uit huis gaan eten en slapen
Lees meer


LinkedIn hotspot voor oplichters

21 juni 2022

Volgens de Amerikaanse FBI zijn er veel oplichters actief op LinkedIn. Zij proberen gebruikers naar frauduleuze cryptocurrency-investeringsprogramma's te lokken.
Lees meer


Europese Centrale Bank bevestigt plannen voor renteverhoging in juli

16 juni 2022

De Europese Centrale Bank heeft vorige week besloten om weldra de rente te verhogen. Ook zijn de prognoses voor economische groei aangepast.
Lees meergeld lenen kost geld

Populair op Financeinfo.nlBitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 150 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken