Je bent hier: Home > Nieuws > KLM aangeklaagd voor greenwashing

KLM aangeklaagd voor greenwashing

KLM aangeklaagd voor greenwashing

01 juni 2022 - door Redactie

Milieugroepen hebben juridische stappen ondernomen tegen KLM, omdat ze zeggen dat de Nederlandse luchtvaartgigant het publiek misleidt over de duurzaamheid van vliegen.

Er wordt gedacht dat het de eerste keer is dat de luchtvaartindustrie wordt uitgedaagd over het zogenaamde 'greenwashing'. De in Nederland gevestigde actievoerders Fossielvrij NL, ondersteund door Reclame Fossielvrij en milieuadvocaten van ClientEarth, stellen dat de reclamecampagnes en compensatieregelingen van KLM in strijd zijn met de Europese consumentenwetgeving, door een verkeerde indruk te geven over de duurzaamheid van haar vluchten en haar plannen om de klimaatcrisis aan te pakken. 

KLM werd op dezelfde dag als de jaarlijkse algemene vergadering van het bedrijf op de hoogte gebracht van de rechtszaak. Een woordvoerder bevestigde dat de groep de brief had ontvangen en zei dat ze de inhoud zouden bestuderen.

“De marketing van KLM misleidt consumenten door te laten geloven dat vluchten de klimaatcrisis niet zullen verergeren. Maar dit is een mythe”, zegt Hiske Arts, actievoerder bij Fossielvrij NL. “We gaan naar de rechter om te eisen dat KLM de waarheid vertelt over haar van fossiele brandstoffen afhankelijke product. Ongecontroleerd vliegen is een van de snelste manieren om de planeet op te warmen”, zei Arts. “Reizigers moeten worden geïnformeerd en beschermd tegen claims die suggereren dat dit niet het geval is.”

Klimaatactivisten hebben de afgelopen maanden een aantal opmerkelijke overwinningen behaald, met een dramatische toename van rechtszaken die gericht waren tegen een grote verscheidenheid aan particuliere en financiële actoren. 

De greenwashing-zaak tegen KLM wordt beschouwd als de eerste zakelijke rechtszaak over luchtvaartmaatschappijen en een van de eerste zaken over CO2-compensaties. Als gevolg hiervan heeft het de wereldwijde luchtvaartsector effectief op de hoogte gebracht. 

De kern van de rechtszaak is de zogenaamde “Fly Responsibly”-campagne van KLM. Dit wordt beschreven als KLM's “commitment om een ​​leidende rol te spelen bij het creëren van een duurzamere toekomst voor de luchtvaart” en presenteert dat de luchtvaartmaatschappij op schema is om de uitstoot tegen het midden van de eeuw tot nul terug te brengen.

De milieugroepen die de juridische actie starten, zeggen dat de rechtszaak zal aanvoeren dat deze beweringen “zeer misleidend” zijn, omdat het plan van KLM voor een voortdurende toename van het vliegen op gespannen voet staat met de dringende actie die nodig is om een ​​leefbare toekomst veilig te stellen. 

De luchtvaart is een van de meest energie-intensieve vormen van consumptie en zowel de vraag naar passagiers als het vrachtvolume zal de komende decennia toenemen. Door deze toename zal de luchtvaartsector waarschijnlijk steeds vaker in conflict komen met de wereldwijde doelstellingen voor decarbonisatie.

CEO Ben Smith zei dat KLM-AirFrance er alles aan doet om zijn financiële autonomie te versterken en strategische en operationele flexibiliteit terug te krijgen. “Terwijl het herstel doorzet en onze economische prestaties zich herstellen, willen we in staat zijn om elke kans te grijpen in een veranderende luchtvaartsector en om onze milieuverplichtingen te versnellen”, zei Smith in een verklaring.

Finst

Laatste artikels over Finance


Wat moet je weten bij het overnemen van een bedrijf? Een Gids voor Succesvolle Bedrijfsovernames

30 april 2024

Het overnemen van een bedrijf kan een opwindende en lucratieve onderneming zijn, maar het is ook een complex proces dat zorgvuldige planning en strategie vereist.


Benzineprijs op hoogste peil in vijf maanden

22 maart 2024

UnitedConsumers meldt dat de landelijke gemiddelde benzineprijs op 2,20 euro ligt, waardoor de prijzen weer flink duurder zijn geworden.


Wero wordt de opvolger van iDEAL

06 november 2023

EPI combineert de technologie van iDEAL en Payconiq en wil hiermee een Europese standaard in de markt zetten.


Aantal miljonairs in Nederland blijft groeien

16 augustus 2023

Uit het jaarlijkse Global Wealth Report van de bank Credit Suisse blijkt dat er in 2021 maar liefst 26.000 Nederlanders miljonair zijn geworden.


bunq ziet tegoeden van klanten alweer verdubbelen

20 juli 2023

De neobank bunq stelde eerder deze week een nieuwe update voor en gaf meteen aan dat het klantenbestand is aangedikt tot 9 miljoen.


Risico op bankencrisis is klein volgens IMF

12 april 2023

Het Internationaal Monetair Fonds schat de kans op een nieuwe en wereldwijde bankencrisis in op slechts 15 procent.


Bunq gaat naar Amerika

04 april 2023

De smartphonebank Bunq heeft een bankvergunning aangevraagd in de VS.


Miljardenverlies voor De Nederlandsche Bank

24 maart 2023

Dit jaar zal de DNB een verlies maken van maar liefst 3 miljard euro. De bank verwacht dat ze verlieslatend zal zijn tot 2028.


Gezamenlijke monitoring transacties door banken

03 maart 2023

Het kabinet wil dat banken transacties van klanten gezamenlijk gaan opvolgen. Zo zouden criminelen met meerdere bankrekeningen sneller gevat worden.geld lenen kost geld

Advertentie

Finst

Populair op Financeinfo.nl