Je bent hier: Home > Nieuws > KLM aangeklaagd voor greenwashing

KLM aangeklaagd voor greenwashing

KLM aangeklaagd voor greenwashing

01 juni 2022

Milieugroepen hebben juridische stappen ondernomen tegen KLM, omdat ze zeggen dat de Nederlandse luchtvaartgigant het publiek misleidt over de duurzaamheid van vliegen.

Er wordt gedacht dat het de eerste keer is dat de luchtvaartindustrie wordt uitgedaagd over het zogenaamde 'greenwashing'. De in Nederland gevestigde actievoerders Fossielvrij NL, ondersteund door Reclame Fossielvrij en milieuadvocaten van ClientEarth, stellen dat de reclamecampagnes en compensatieregelingen van KLM in strijd zijn met de Europese consumentenwetgeving, door een verkeerde indruk te geven over de duurzaamheid van haar vluchten en haar plannen om de klimaatcrisis aan te pakken. 

KLM werd op dezelfde dag als de jaarlijkse algemene vergadering van het bedrijf op de hoogte gebracht van de rechtszaak. Een woordvoerder bevestigde dat de groep de brief had ontvangen en zei dat ze de inhoud zouden bestuderen.

“De marketing van KLM misleidt consumenten door te laten geloven dat vluchten de klimaatcrisis niet zullen verergeren. Maar dit is een mythe”, zegt Hiske Arts, actievoerder bij Fossielvrij NL. “We gaan naar de rechter om te eisen dat KLM de waarheid vertelt over haar van fossiele brandstoffen afhankelijke product. Ongecontroleerd vliegen is een van de snelste manieren om de planeet op te warmen”, zei Arts. “Reizigers moeten worden geïnformeerd en beschermd tegen claims die suggereren dat dit niet het geval is.”

Klimaatactivisten hebben de afgelopen maanden een aantal opmerkelijke overwinningen behaald, met een dramatische toename van rechtszaken die gericht waren tegen een grote verscheidenheid aan particuliere en financiële actoren. 

De greenwashing-zaak tegen KLM wordt beschouwd als de eerste zakelijke rechtszaak over luchtvaartmaatschappijen en een van de eerste zaken over CO2-compensaties. Als gevolg hiervan heeft het de wereldwijde luchtvaartsector effectief op de hoogte gebracht. 

De kern van de rechtszaak is de zogenaamde “Fly Responsibly”-campagne van KLM. Dit wordt beschreven als KLM's “commitment om een ​​leidende rol te spelen bij het creëren van een duurzamere toekomst voor de luchtvaart” en presenteert dat de luchtvaartmaatschappij op schema is om de uitstoot tegen het midden van de eeuw tot nul terug te brengen.

De milieugroepen die de juridische actie starten, zeggen dat de rechtszaak zal aanvoeren dat deze beweringen “zeer misleidend” zijn, omdat het plan van KLM voor een voortdurende toename van het vliegen op gespannen voet staat met de dringende actie die nodig is om een ​​leefbare toekomst veilig te stellen. 

De luchtvaart is een van de meest energie-intensieve vormen van consumptie en zowel de vraag naar passagiers als het vrachtvolume zal de komende decennia toenemen. Door deze toename zal de luchtvaartsector waarschijnlijk steeds vaker in conflict komen met de wereldwijde doelstellingen voor decarbonisatie.

CEO Ben Smith zei dat KLM-AirFrance er alles aan doet om zijn financiële autonomie te versterken en strategische en operationele flexibiliteit terug te krijgen. “Terwijl het herstel doorzet en onze economische prestaties zich herstellen, willen we in staat zijn om elke kans te grijpen in een veranderende luchtvaartsector en om onze milieuverplichtingen te versnellen”, zei Smith in een verklaring.


Laatste artikels over Finance


Inflatie eurozone bereikt hoogtepunt van 8,6%

03 juli 2022

De inflatie in de eurozone heeft in juni een nieuw hoogtepunt bereikt, net voor de eerste renteverhoging van de Europese Centrale Bank (ECB) in 11 jaar. 
Lees meer


Nog een algoritmische stablecoin onder de 1 dollar gedaald

28 juni 2022

Een controversiële stablecoin worstelt om zijn koppeling aan de VS dollar te behouden. De USDD werd net voor de ineenstorting van de soortgelijk token terraUSD gelanceerd. 
Lees meer


Consumenten gaan opnieuw op stap

23 juni 2022

Uit de Mastercard SpendingPulse blijkt dat consumenten opnieuw volop uit huis gaan eten en slapen
Lees meer


LinkedIn hotspot voor oplichters

21 juni 2022

Volgens de Amerikaanse FBI zijn er veel oplichters actief op LinkedIn. Zij proberen gebruikers naar frauduleuze cryptocurrency-investeringsprogramma's te lokken.
Lees meer


Europese Centrale Bank bevestigt plannen voor renteverhoging in juli

16 juni 2022

De Europese Centrale Bank heeft vorige week besloten om weldra de rente te verhogen. Ook zijn de prognoses voor economische groei aangepast.
Lees meergeld lenen kost geld

Populair op Financeinfo.nlBitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 150 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken