Je bent hier: Home > Nieuws > Economische orkaan op komst

Economische orkaan op komst

Economische orkaan op komst

04 juni 2022 - door Redactie

De topman van het Amerikaanse beurshuis JP Morgan vreest dat er een economische orkaan op komst is. 

CEO Jamie Dimon van JP Morgan maakt zich zorgen over twee zaken. Ten eerste heeft de oorlog in Oekraïne een zware impact op de prijzen van grondstoffen en voeding. De olieprijs kan volgens Dimon zelfs naar 150 tot 175 dollar per vat stijgen. Zo'n hoge olieprijs zal dan ook betekenen dat de inflatie nog langer op een hoog niveau zal blijven liggen. Dimon vreest verder dat de oorlog nog jaren kan aanslepen.

QT

De tweede grote schok die de markten moeten verwerken, is de zogenaamde 'quantitative tightening' van de Amerikaanse Fed. De centrale bank zal de balans, die propvol zit met gekochte obligaties, beginnen af te bouwen. De balans van de Fed is door het expansieve monetaire beleid opgeblazen tot wel 9 biljoen dollar (9.000 miljard dollar). Er zal nu voor zo'n 95 miljard dollar per maand verkocht worden. "Zo'n vorm van QT hebben we nog nooit gehad. Het gaat dus mogelijk over een gebeurtenis waar in de komende 50 jaren boeken zullen over vol geschreven worden", meent Dimon. 

"De centrale banken hebben geen keuze, want er zit teveel liquiditeit in het systeem. Ze moeten een deel van deze liquiditeit wegnemen om speculatie te kunnen stoppen", klinkt het.

"Er komt dus zeker een storm op ons af. Op dit moment weten we nog niet of het een kleine storm zal zijn of een superstorm. Je kan dus maar beter voorbereid zijn op het slechtste scenario", besluit Dimon.

Goldman Sachs waarschuwt ook

Ook John Waldron, COO van Goldman Sachs, waarschuwt voor economische onrust. "We zitten in één van de meest complexe omgevingen die ik in mijn carrière gezien heb", klinkt het. Waldron verwijst ook naar twee grote schokken met de hoge prijzen voor grondstoffen en het terugschroeven van het ongekende monetaire expansieve beleid.

Finst

Laatste artikels over Finance


Wat moet je weten bij het overnemen van een bedrijf? Een Gids voor Succesvolle Bedrijfsovernames

30 april 2024

Het overnemen van een bedrijf kan een opwindende en lucratieve onderneming zijn, maar het is ook een complex proces dat zorgvuldige planning en strategie vereist.


Benzineprijs op hoogste peil in vijf maanden

22 maart 2024

UnitedConsumers meldt dat de landelijke gemiddelde benzineprijs op 2,20 euro ligt, waardoor de prijzen weer flink duurder zijn geworden.


Wero wordt de opvolger van iDEAL

06 november 2023

EPI combineert de technologie van iDEAL en Payconiq en wil hiermee een Europese standaard in de markt zetten.


Aantal miljonairs in Nederland blijft groeien

16 augustus 2023

Uit het jaarlijkse Global Wealth Report van de bank Credit Suisse blijkt dat er in 2021 maar liefst 26.000 Nederlanders miljonair zijn geworden.


bunq ziet tegoeden van klanten alweer verdubbelen

20 juli 2023

De neobank bunq stelde eerder deze week een nieuwe update voor en gaf meteen aan dat het klantenbestand is aangedikt tot 9 miljoen.


Risico op bankencrisis is klein volgens IMF

12 april 2023

Het Internationaal Monetair Fonds schat de kans op een nieuwe en wereldwijde bankencrisis in op slechts 15 procent.


Bunq gaat naar Amerika

04 april 2023

De smartphonebank Bunq heeft een bankvergunning aangevraagd in de VS.


Miljardenverlies voor De Nederlandsche Bank

24 maart 2023

Dit jaar zal de DNB een verlies maken van maar liefst 3 miljard euro. De bank verwacht dat ze verlieslatend zal zijn tot 2028.


Gezamenlijke monitoring transacties door banken

03 maart 2023

Het kabinet wil dat banken transacties van klanten gezamenlijk gaan opvolgen. Zo zouden criminelen met meerdere bankrekeningen sneller gevat worden.geld lenen kost geld

Advertentie

Finst

Populair op Financeinfo.nl