Je bent hier: Home > Nieuws > Economische orkaan op komst

Economische orkaan op komst

Economische orkaan op komst

04 juni 2022

De topman van het Amerikaanse beurshuis JP Morgan vreest dat er een economische orkaan op komst is. 

CEO Jamie Dimon van JP Morgan maakt zich zorgen over twee zaken. Ten eerste heeft de oorlog in Oekraïne een zware impact op de prijzen van grondstoffen en voeding. De olieprijs kan volgens Dimon zelfs naar 150 tot 175 dollar per vat stijgen. Zo'n hoge olieprijs zal dan ook betekenen dat de inflatie nog langer op een hoog niveau zal blijven liggen. Dimon vreest verder dat de oorlog nog jaren kan aanslepen.

QT

De tweede grote schok die de markten moeten verwerken, is de zogenaamde 'quantitative tightening' van de Amerikaanse Fed. De centrale bank zal de balans, die propvol zit met gekochte obligaties, beginnen af te bouwen. De balans van de Fed is door het expansieve monetaire beleid opgeblazen tot wel 9 biljoen dollar (9.000 miljard dollar). Er zal nu voor zo'n 95 miljard dollar per maand verkocht worden. "Zo'n vorm van QT hebben we nog nooit gehad. Het gaat dus mogelijk over een gebeurtenis waar in de komende 50 jaren boeken zullen over vol geschreven worden", meent Dimon. 

"De centrale banken hebben geen keuze, want er zit teveel liquiditeit in het systeem. Ze moeten een deel van deze liquiditeit wegnemen om speculatie te kunnen stoppen", klinkt het.

"Er komt dus zeker een storm op ons af. Op dit moment weten we nog niet of het een kleine storm zal zijn of een superstorm. Je kan dus maar beter voorbereid zijn op het slechtste scenario", besluit Dimon.

Goldman Sachs waarschuwt ook

Ook John Waldron, COO van Goldman Sachs, waarschuwt voor economische onrust. "We zitten in één van de meest complexe omgevingen die ik in mijn carrière gezien heb", klinkt het. Waldron verwijst ook naar twee grote schokken met de hoge prijzen voor grondstoffen en het terugschroeven van het ongekende monetaire expansieve beleid.


Laatste artikels over Finance


Inflatie eurozone bereikt hoogtepunt van 8,6%

03 juli 2022

De inflatie in de eurozone heeft in juni een nieuw hoogtepunt bereikt, net voor de eerste renteverhoging van de Europese Centrale Bank (ECB) in 11 jaar. 
Lees meer


Nog een algoritmische stablecoin onder de 1 dollar gedaald

28 juni 2022

Een controversiële stablecoin worstelt om zijn koppeling aan de VS dollar te behouden. De USDD werd net voor de ineenstorting van de soortgelijk token terraUSD gelanceerd. 
Lees meer


Consumenten gaan opnieuw op stap

23 juni 2022

Uit de Mastercard SpendingPulse blijkt dat consumenten opnieuw volop uit huis gaan eten en slapen
Lees meer


LinkedIn hotspot voor oplichters

21 juni 2022

Volgens de Amerikaanse FBI zijn er veel oplichters actief op LinkedIn. Zij proberen gebruikers naar frauduleuze cryptocurrency-investeringsprogramma's te lokken.
Lees meer


Europese Centrale Bank bevestigt plannen voor renteverhoging in juli

16 juni 2022

De Europese Centrale Bank heeft vorige week besloten om weldra de rente te verhogen. Ook zijn de prognoses voor economische groei aangepast.
Lees meergeld lenen kost geld

Populair op Financeinfo.nlBitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 150 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken