Je bent hier: Home > Nieuws > Máxima pleit voor technologische verbeteringen voor inclusiviteit

Máxima pleit voor technologische verbeteringen voor inclusiviteit

Máxima pleit voor technologische verbeteringen voor inclusiviteit

06 juni 2022

Koningin Máxima heeft aan de Amerikaanse nieuwsorganisatie CNBC laten weten dat ze zich grote zorgen maakt over de gevolgen van de stijgende voedsel- en energieprijzen voor gezinnen, en voegde eraan toe dat dit zou kunnen leiden tot meer instabiliteit in bepaalde regio's. 

De oorlog tussen Rusland en Oekraïne – beide grote producenten van voedsel en energie – heeft de wereldwijde productie, handel en levering in deze gebieden verstoord, wat heeft geleid tot een stijging van de prijzen. 

Volgens het laatste Commodity Markets Outlook-rapport van de Wereldbank zullen de energieprijzen in 2022 naar verwachting met meer dan 50% stijgen, terwijl de tarweprijzen naar verwachting met meer dan 40% zullen stijgen. 

“Een stijging van de voedselprijzen van de omvang die we nu zien, van de energieprijzen, betekent in feite dat veel gezinnen van drie of twee maaltijden per dag naar één maaltijd per dag zullen gaan. En dit zal op zijn beurt waarschijnlijk de oorzaak zijn van nog meer instabiliteit in andere regio's. Dus dat baart me grote zorgen”, zei Máxima vorige week tegen CNBC op het World Economic Forum in Davos, Zwitserland. 

Extreme armoede

Máxima, ambassadeur van de VN voor inclusieve financiering voor ontwikkeling, vertelde CNBC dat de pandemie veel meer mensen in extreme armoede heeft geduwd en dat stijgingen van de prijs van meststoffen gevolgen kunnen hebben op korte en lange termijn. Máxima is een getrainde econoom, en werkte eerder in de internationale financiële wereld en opkomende markten.

“We gaan het nu zien vanwege de inflatie, maar we gaan het volgend jaar ook zien, want als je geen kunstmest hebt, kun je je opbrengst niet verhogen. Daarom zul je minder producten uit Afrika zien komen, waardoor het eten schaarser wordt en de prijzen waarschijnlijk nog meer zullen stijgen. Dat is zeer zorgwekkend”, zei ze. 

Technologie cruciaal

Ze zei dat hoewel de Covid-19-pandemie een negatieve impact heeft gehad op velen, het ook heeft geleid tot een aantal positieve stappen in de richting van financiële inclusie. De verschuiving naar digitalisering tijdens lockdowns heeft ertoe geleid dat veel regeringen het belang ontdekten van het gebruik van hulpmiddelen zoals mobiele telefoons om mensen te bereiken die financiële hulp nodig hebben.

Máxima zei dat technologie cruciaal is om mensen met elkaar te verbinden. “Helaas hebben we na deze pandemie zelfs groepen vrouwen gezien die eigenlijk minder verbonden zijn met internet, want tussen het geld om uit te geven om daadwerkelijk een telefoon te hebben en om eten op tafel te zetten, nou, ze kozen ervoor om eten op tafel te zetten”, ze zei.

“Er is dus een heel groot verband tussen de betaalbaarheid en toegankelijkheid van digitale oplossingen, om mensen financieel te kunnen betrekken.”


Laatste artikels over Finance


Inflatie eurozone bereikt hoogtepunt van 8,6%

03 juli 2022

De inflatie in de eurozone heeft in juni een nieuw hoogtepunt bereikt, net voor de eerste renteverhoging van de Europese Centrale Bank (ECB) in 11 jaar. 
Lees meer


Nog een algoritmische stablecoin onder de 1 dollar gedaald

28 juni 2022

Een controversiële stablecoin worstelt om zijn koppeling aan de VS dollar te behouden. De USDD werd net voor de ineenstorting van de soortgelijk token terraUSD gelanceerd. 
Lees meer


Consumenten gaan opnieuw op stap

23 juni 2022

Uit de Mastercard SpendingPulse blijkt dat consumenten opnieuw volop uit huis gaan eten en slapen
Lees meer


LinkedIn hotspot voor oplichters

21 juni 2022

Volgens de Amerikaanse FBI zijn er veel oplichters actief op LinkedIn. Zij proberen gebruikers naar frauduleuze cryptocurrency-investeringsprogramma's te lokken.
Lees meer


Europese Centrale Bank bevestigt plannen voor renteverhoging in juli

16 juni 2022

De Europese Centrale Bank heeft vorige week besloten om weldra de rente te verhogen. Ook zijn de prognoses voor economische groei aangepast.
Lees meergeld lenen kost geld

Populair op Financeinfo.nlBitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 150 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken