Je bent hier: Home > Nieuws > Máxima pleit voor technologische verbeteringen voor inclusiviteit

Máxima pleit voor technologische verbeteringen voor inclusiviteit

Máxima pleit voor technologische verbeteringen voor inclusiviteit

06 juni 2022 - door Redactie

Koningin Máxima heeft aan de Amerikaanse nieuwsorganisatie CNBC laten weten dat ze zich grote zorgen maakt over de gevolgen van de stijgende voedsel- en energieprijzen voor gezinnen, en voegde eraan toe dat dit zou kunnen leiden tot meer instabiliteit in bepaalde regio's. 

De oorlog tussen Rusland en Oekraïne – beide grote producenten van voedsel en energie – heeft de wereldwijde productie, handel en levering in deze gebieden verstoord, wat heeft geleid tot een stijging van de prijzen. 

Volgens het laatste Commodity Markets Outlook-rapport van de Wereldbank zullen de energieprijzen in 2022 naar verwachting met meer dan 50% stijgen, terwijl de tarweprijzen naar verwachting met meer dan 40% zullen stijgen. 

“Een stijging van de voedselprijzen van de omvang die we nu zien, van de energieprijzen, betekent in feite dat veel gezinnen van drie of twee maaltijden per dag naar één maaltijd per dag zullen gaan. En dit zal op zijn beurt waarschijnlijk de oorzaak zijn van nog meer instabiliteit in andere regio's. Dus dat baart me grote zorgen”, zei Máxima vorige week tegen CNBC op het World Economic Forum in Davos, Zwitserland. 

Extreme armoede

Máxima, ambassadeur van de VN voor inclusieve financiering voor ontwikkeling, vertelde CNBC dat de pandemie veel meer mensen in extreme armoede heeft geduwd en dat stijgingen van de prijs van meststoffen gevolgen kunnen hebben op korte en lange termijn. Máxima is een getrainde econoom, en werkte eerder in de internationale financiële wereld en opkomende markten.

“We gaan het nu zien vanwege de inflatie, maar we gaan het volgend jaar ook zien, want als je geen kunstmest hebt, kun je je opbrengst niet verhogen. Daarom zul je minder producten uit Afrika zien komen, waardoor het eten schaarser wordt en de prijzen waarschijnlijk nog meer zullen stijgen. Dat is zeer zorgwekkend”, zei ze. 

Technologie cruciaal

Ze zei dat hoewel de Covid-19-pandemie een negatieve impact heeft gehad op velen, het ook heeft geleid tot een aantal positieve stappen in de richting van financiële inclusie. De verschuiving naar digitalisering tijdens lockdowns heeft ertoe geleid dat veel regeringen het belang ontdekten van het gebruik van hulpmiddelen zoals mobiele telefoons om mensen te bereiken die financiële hulp nodig hebben.

Máxima zei dat technologie cruciaal is om mensen met elkaar te verbinden. “Helaas hebben we na deze pandemie zelfs groepen vrouwen gezien die eigenlijk minder verbonden zijn met internet, want tussen het geld om uit te geven om daadwerkelijk een telefoon te hebben en om eten op tafel te zetten, nou, ze kozen ervoor om eten op tafel te zetten”, ze zei.

“Er is dus een heel groot verband tussen de betaalbaarheid en toegankelijkheid van digitale oplossingen, om mensen financieel te kunnen betrekken.”

Finst

Laatste artikels over Finance


Wero wordt de opvolger van iDEAL

06 november 2023

EPI combineert de technologie van iDEAL en Payconiq en wil hiermee een Europese standaard in de markt zetten.


Aantal miljonairs in Nederland blijft groeien

16 augustus 2023

Uit het jaarlijkse Global Wealth Report van de bank Credit Suisse blijkt dat er in 2021 maar liefst 26.000 Nederlanders miljonair zijn geworden.


bunq ziet tegoeden van klanten alweer verdubbelen

20 juli 2023

De neobank bunq stelde eerder deze week een nieuwe update voor en gaf meteen aan dat het klantenbestand is aangedikt tot 9 miljoen.


Risico op bankencrisis is klein volgens IMF

12 april 2023

Het Internationaal Monetair Fonds schat de kans op een nieuwe en wereldwijde bankencrisis in op slechts 15 procent.


Bunq gaat naar Amerika

04 april 2023

De smartphonebank Bunq heeft een bankvergunning aangevraagd in de VS.


Miljardenverlies voor De Nederlandsche Bank

24 maart 2023

Dit jaar zal de DNB een verlies maken van maar liefst 3 miljard euro. De bank verwacht dat ze verlieslatend zal zijn tot 2028.


Gezamenlijke monitoring transacties door banken

03 maart 2023

Het kabinet wil dat banken transacties van klanten gezamenlijk gaan opvolgen. Zo zouden criminelen met meerdere bankrekeningen sneller gevat worden.


Ondanks hoge inflatie blijven mensen reizen boeken

28 februari 2023

In januari boekten meer dan 3 miljoen Nederlanders een buitenlandse reis.


Teveel winkels hanteren pin-only politiek

17 februari 2023

Volgens De Nederlandsche Bank moeten winkeliers cash geld als wettig betaalmiddel blijven aanvaarden.geld lenen kost geld

Advertentie

Finst

Populair op Financeinfo.nl