Je bent hier: Home > Nieuws > 1,2 miljoen huishoudens in de problemen door hoge energiekosten

1,2 miljoen huishoudens in de problemen door hoge energiekosten

1,2 miljoen huishoudens in de problemen door hoge energiekosten

10 juni 2022

Uit een onderzoek van het Centraal Planbureau blijkt dat tot 1,2 miljoen huishoudens niet bestand zijn tegen de stijgende prijzen.

Het CPB onderzocht of huishoudens financieel bestand zijn tegen de hoge energieprijzen en de oplopende kosten van vaste lasten. Er werd met twee scenario's gewerkt om de impact op het gezinsbudget te becijferen. In het eerste scenario waren de energieprijzen drie keer zo hoog als begin 2021, in het tweede scenario zeven keer.

Bij het prijsniveau van januari 2021 waren er al 500.000 van de 7,6 miljoen huishoudens met betalingsproblemen. In de twee scenario's van de stresstest komen er 170.000 en 650.000 huishoudens bij. Dat komt overeen met 9% tot 15% van de huishoudens die betalingsproblemen zouden kennen. Vooral de lage inkomensgroepen en de uitkeringsgerechtigden bevinden zich in deze categorie.

Financiële buffers

Deze cijfers bevestigen wel dat de meeste huishoudens de hogere kosten voor energie kunnen dragen. Ze beschikken over financiële buffers om dergelijke scenario's op te vangen. Uiteraard zouden ze er ook nadeel van ondervinden, omdat er bijvoorbeeld minder geld zou overblijven om onderhoud aan de woning te doen.

Het terugdringen van het energieverbruik is op korte termijn voor de meeste huishoudens onmogelijk. Vaak zijn er investeringen nodig aan de woning, wat tijd en geld vraagt.


Laatste artikels over Finance


Inflatie eurozone bereikt hoogtepunt van 8,6%

03 juli 2022

De inflatie in de eurozone heeft in juni een nieuw hoogtepunt bereikt, net voor de eerste renteverhoging van de Europese Centrale Bank (ECB) in 11 jaar. 
Lees meer


Nog een algoritmische stablecoin onder de 1 dollar gedaald

28 juni 2022

Een controversiële stablecoin worstelt om zijn koppeling aan de VS dollar te behouden. De USDD werd net voor de ineenstorting van de soortgelijk token terraUSD gelanceerd. 
Lees meer


Consumenten gaan opnieuw op stap

23 juni 2022

Uit de Mastercard SpendingPulse blijkt dat consumenten opnieuw volop uit huis gaan eten en slapen
Lees meer


LinkedIn hotspot voor oplichters

21 juni 2022

Volgens de Amerikaanse FBI zijn er veel oplichters actief op LinkedIn. Zij proberen gebruikers naar frauduleuze cryptocurrency-investeringsprogramma's te lokken.
Lees meer


Europese Centrale Bank bevestigt plannen voor renteverhoging in juli

16 juni 2022

De Europese Centrale Bank heeft vorige week besloten om weldra de rente te verhogen. Ook zijn de prognoses voor economische groei aangepast.
Lees meergeld lenen kost geld

Populair op Financeinfo.nlBitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 150 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken