Je bent hier: Home > Nieuws > 1,2 miljoen huishoudens in de problemen door hoge energiekosten

1,2 miljoen huishoudens in de problemen door hoge energiekosten

1,2 miljoen huishoudens in de problemen door hoge energiekosten

10 juni 2022 - door Redactie

Uit een onderzoek van het Centraal Planbureau blijkt dat tot 1,2 miljoen huishoudens niet bestand zijn tegen de stijgende prijzen.

Het CPB onderzocht of huishoudens financieel bestand zijn tegen de hoge energieprijzen en de oplopende kosten van vaste lasten. Er werd met twee scenario's gewerkt om de impact op het gezinsbudget te becijferen. In het eerste scenario waren de energieprijzen drie keer zo hoog als begin 2021, in het tweede scenario zeven keer.

Bij het prijsniveau van januari 2021 waren er al 500.000 van de 7,6 miljoen huishoudens met betalingsproblemen. In de twee scenario's van de stresstest komen er 170.000 en 650.000 huishoudens bij. Dat komt overeen met 9% tot 15% van de huishoudens die betalingsproblemen zouden kennen. Vooral de lage inkomensgroepen en de uitkeringsgerechtigden bevinden zich in deze categorie.

Financiële buffers

Deze cijfers bevestigen wel dat de meeste huishoudens de hogere kosten voor energie kunnen dragen. Ze beschikken over financiële buffers om dergelijke scenario's op te vangen. Uiteraard zouden ze er ook nadeel van ondervinden, omdat er bijvoorbeeld minder geld zou overblijven om onderhoud aan de woning te doen.

Het terugdringen van het energieverbruik is op korte termijn voor de meeste huishoudens onmogelijk. Vaak zijn er investeringen nodig aan de woning, wat tijd en geld vraagt.

Finst

Laatste artikels over Finance


Wat moet je weten bij het overnemen van een bedrijf? Een Gids voor Succesvolle Bedrijfsovernames

30 april 2024

Het overnemen van een bedrijf kan een opwindende en lucratieve onderneming zijn, maar het is ook een complex proces dat zorgvuldige planning en strategie vereist.


Benzineprijs op hoogste peil in vijf maanden

22 maart 2024

UnitedConsumers meldt dat de landelijke gemiddelde benzineprijs op 2,20 euro ligt, waardoor de prijzen weer flink duurder zijn geworden.


Wero wordt de opvolger van iDEAL

06 november 2023

EPI combineert de technologie van iDEAL en Payconiq en wil hiermee een Europese standaard in de markt zetten.


Aantal miljonairs in Nederland blijft groeien

16 augustus 2023

Uit het jaarlijkse Global Wealth Report van de bank Credit Suisse blijkt dat er in 2021 maar liefst 26.000 Nederlanders miljonair zijn geworden.


bunq ziet tegoeden van klanten alweer verdubbelen

20 juli 2023

De neobank bunq stelde eerder deze week een nieuwe update voor en gaf meteen aan dat het klantenbestand is aangedikt tot 9 miljoen.


Risico op bankencrisis is klein volgens IMF

12 april 2023

Het Internationaal Monetair Fonds schat de kans op een nieuwe en wereldwijde bankencrisis in op slechts 15 procent.


Bunq gaat naar Amerika

04 april 2023

De smartphonebank Bunq heeft een bankvergunning aangevraagd in de VS.


Miljardenverlies voor De Nederlandsche Bank

24 maart 2023

Dit jaar zal de DNB een verlies maken van maar liefst 3 miljard euro. De bank verwacht dat ze verlieslatend zal zijn tot 2028.


Gezamenlijke monitoring transacties door banken

03 maart 2023

Het kabinet wil dat banken transacties van klanten gezamenlijk gaan opvolgen. Zo zouden criminelen met meerdere bankrekeningen sneller gevat worden.geld lenen kost geld

Advertentie

Finst

Populair op Financeinfo.nl