Je bent hier: Home > Nieuws > Europese Centrale Bank bevestigt plannen voor renteverhoging in juli

Europese Centrale Bank bevestigt plannen voor renteverhoging in juli

Europese Centrale Bank bevestigt plannen voor renteverhoging in juli

16 juni 2022

De Europese Centrale Bank heeft vorige week besloten om weldra de rente te verhogen. Ook zijn de prognoses voor economische groei aangepast.

De Raad van Bestuur heeft aangegeven bij de volgende vergadering in juli de rentetarieven met 25 basispunten te verhogen. De ECB verwacht een verdere verhoging tijdens de vergadering van september, maar zei dat de omvang van die verhoging zou afhangen van de vooruitzichten op middellange termijn. 

“Op basis van de huidige beoordeling verwacht de Raad van Bestuur na september dat een geleidelijk maar aanhoudend pad van verdere renteverhogingen passend zal zijn”, zei de ECB vorige week in een verklaring.

“In overeenstemming met de toezegging van de Raad van Bestuur van zijn doelstelling van 2% op middellange termijn, zal het tempo waarin de Raad van Bestuur zijn monetair beleid aanpast afhangen van de binnenkomende gegevens en hoe hij de inflatie op middellange termijn beoordeelt.” 

De jaarlijkse inflatie wat betreft consumptieprijzen in het eurogebied van 19 lidstaten bereikte in mei een nieuw record van 8,1%. De ECB gaf in eerdere prognoses aan dat een eerste renteverhoging pas zou komen na het einde van de netto-aankopen van activa op 1 juli. 

De markten hadden reikhalzend uitgekeken naar de bijeenkomst in Amsterdam op donderdag op tekenen van hoe agressief de renteverandering in de komende maanden zou zijn. Het was de eerste bijeenkomst van de Raad van Bestuur buiten Frankfurt sinds het begin van de coronavirus-pandemie.

Beleidsmakers staan ​​voor de uitdaging om de inflatie te beteugelen zonder de economische vertraging te vergroten. Dit is het gevolg van de oorlog in Oekraïne en de bijbehorende sancties en embargo's die zijn opgelegd tussen de Europese Unie en Rusland – voorheen een belangrijke bron van energie-invoer voor het blok. 

Economen verschillen van mening over de vraag of ze tijdens de vergaderingen van juli en september een stijging van 25 of 50 basispunten moeten verwachten. Over het algemeen wordt verwacht dat de ECB eind september uit de negatieve rente zal klimmen vanaf het huidige historische dieptepunt van -0,5%. 

De euro zakte aanvankelijk in waarde na het besluit, maar herstelde zich halverwege de middag naar een stijging van 0,5% ten opzichte van de dollar. 

Langzame groei, hogere inflatie 

De ECB verlaagde ook de groeiprognoses en stelde de inflatieprojecties naar boven bij. De inflatie op jaarbasis zal nu naar verwachting 6,8% bedragen in 2022, en dalen tot 3,5% in 2023 en 2,1% in 2024. 

Dit is een aanzienlijke stijging ten opzichte van de projecties van maart van 5,1% in 2022, 2,1% in 2023 en 1,9% in 2024. De groeiprognoses werden aanzienlijk neerwaarts bijgesteld tot 2,8% in 2022 en 2,1% in 2023, en licht bijgesteld tot 2,1% in 2024. 


Laatste artikels over Finance


Inflatie eurozone bereikt hoogtepunt van 8,6%

03 juli 2022

De inflatie in de eurozone heeft in juni een nieuw hoogtepunt bereikt, net voor de eerste renteverhoging van de Europese Centrale Bank (ECB) in 11 jaar. 
Lees meer


Nog een algoritmische stablecoin onder de 1 dollar gedaald

28 juni 2022

Een controversiële stablecoin worstelt om zijn koppeling aan de VS dollar te behouden. De USDD werd net voor de ineenstorting van de soortgelijk token terraUSD gelanceerd. 
Lees meer


Consumenten gaan opnieuw op stap

23 juni 2022

Uit de Mastercard SpendingPulse blijkt dat consumenten opnieuw volop uit huis gaan eten en slapen
Lees meer


LinkedIn hotspot voor oplichters

21 juni 2022

Volgens de Amerikaanse FBI zijn er veel oplichters actief op LinkedIn. Zij proberen gebruikers naar frauduleuze cryptocurrency-investeringsprogramma's te lokken.
Lees meergeld lenen kost geld

Populair op Financeinfo.nlBitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 150 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken