Je bent hier: Home > Nieuws > Europese Centrale Bank bevestigt plannen voor renteverhoging in juli

Europese Centrale Bank bevestigt plannen voor renteverhoging in juli

Europese Centrale Bank bevestigt plannen voor renteverhoging in juli

16 juni 2022 - door Redactie

De Europese Centrale Bank heeft vorige week besloten om weldra de rente te verhogen. Ook zijn de prognoses voor economische groei aangepast.

De Raad van Bestuur heeft aangegeven bij de volgende vergadering in juli de rentetarieven met 25 basispunten te verhogen. De ECB verwacht een verdere verhoging tijdens de vergadering van september, maar zei dat de omvang van die verhoging zou afhangen van de vooruitzichten op middellange termijn. 

“Op basis van de huidige beoordeling verwacht de Raad van Bestuur na september dat een geleidelijk maar aanhoudend pad van verdere renteverhogingen passend zal zijn”, zei de ECB vorige week in een verklaring.

“In overeenstemming met de toezegging van de Raad van Bestuur van zijn doelstelling van 2% op middellange termijn, zal het tempo waarin de Raad van Bestuur zijn monetair beleid aanpast afhangen van de binnenkomende gegevens en hoe hij de inflatie op middellange termijn beoordeelt.” 

De jaarlijkse inflatie wat betreft consumptieprijzen in het eurogebied van 19 lidstaten bereikte in mei een nieuw record van 8,1%. De ECB gaf in eerdere prognoses aan dat een eerste renteverhoging pas zou komen na het einde van de netto-aankopen van activa op 1 juli. 

De markten hadden reikhalzend uitgekeken naar de bijeenkomst in Amsterdam op donderdag op tekenen van hoe agressief de renteverandering in de komende maanden zou zijn. Het was de eerste bijeenkomst van de Raad van Bestuur buiten Frankfurt sinds het begin van de coronavirus-pandemie.

Beleidsmakers staan ​​voor de uitdaging om de inflatie te beteugelen zonder de economische vertraging te vergroten. Dit is het gevolg van de oorlog in Oekraïne en de bijbehorende sancties en embargo's die zijn opgelegd tussen de Europese Unie en Rusland – voorheen een belangrijke bron van energie-invoer voor het blok. 

Economen verschillen van mening over de vraag of ze tijdens de vergaderingen van juli en september een stijging van 25 of 50 basispunten moeten verwachten. Over het algemeen wordt verwacht dat de ECB eind september uit de negatieve rente zal klimmen vanaf het huidige historische dieptepunt van -0,5%. 

De euro zakte aanvankelijk in waarde na het besluit, maar herstelde zich halverwege de middag naar een stijging van 0,5% ten opzichte van de dollar. 

Langzame groei, hogere inflatie 

De ECB verlaagde ook de groeiprognoses en stelde de inflatieprojecties naar boven bij. De inflatie op jaarbasis zal nu naar verwachting 6,8% bedragen in 2022, en dalen tot 3,5% in 2023 en 2,1% in 2024. 

Dit is een aanzienlijke stijging ten opzichte van de projecties van maart van 5,1% in 2022, 2,1% in 2023 en 1,9% in 2024. De groeiprognoses werden aanzienlijk neerwaarts bijgesteld tot 2,8% in 2022 en 2,1% in 2023, en licht bijgesteld tot 2,1% in 2024. 

Finst

Laatste artikels over Finance


Wat moet je weten bij het overnemen van een bedrijf? Een Gids voor Succesvolle Bedrijfsovernames

30 april 2024

Het overnemen van een bedrijf kan een opwindende en lucratieve onderneming zijn, maar het is ook een complex proces dat zorgvuldige planning en strategie vereist.


Benzineprijs op hoogste peil in vijf maanden

22 maart 2024

UnitedConsumers meldt dat de landelijke gemiddelde benzineprijs op 2,20 euro ligt, waardoor de prijzen weer flink duurder zijn geworden.


Wero wordt de opvolger van iDEAL

06 november 2023

EPI combineert de technologie van iDEAL en Payconiq en wil hiermee een Europese standaard in de markt zetten.


Aantal miljonairs in Nederland blijft groeien

16 augustus 2023

Uit het jaarlijkse Global Wealth Report van de bank Credit Suisse blijkt dat er in 2021 maar liefst 26.000 Nederlanders miljonair zijn geworden.


bunq ziet tegoeden van klanten alweer verdubbelen

20 juli 2023

De neobank bunq stelde eerder deze week een nieuwe update voor en gaf meteen aan dat het klantenbestand is aangedikt tot 9 miljoen.


Risico op bankencrisis is klein volgens IMF

12 april 2023

Het Internationaal Monetair Fonds schat de kans op een nieuwe en wereldwijde bankencrisis in op slechts 15 procent.


Bunq gaat naar Amerika

04 april 2023

De smartphonebank Bunq heeft een bankvergunning aangevraagd in de VS.


Miljardenverlies voor De Nederlandsche Bank

24 maart 2023

Dit jaar zal de DNB een verlies maken van maar liefst 3 miljard euro. De bank verwacht dat ze verlieslatend zal zijn tot 2028.


Gezamenlijke monitoring transacties door banken

03 maart 2023

Het kabinet wil dat banken transacties van klanten gezamenlijk gaan opvolgen. Zo zouden criminelen met meerdere bankrekeningen sneller gevat worden.geld lenen kost geld

Advertentie

Finst

Populair op Financeinfo.nl