Je bent hier: Home > Nieuws > Energiecrisis: Griekenland nodigt Duitsers uit voor 'warme winter'

Energiecrisis: Griekenland nodigt Duitsers uit voor 'warme winter'

Energiecrisis: Griekenland nodigt Duitsers uit voor 'warme winter'

18 juli 2022 - door Redactie

De Griekse minister van Toerisme heeft Duitse pensionado’s uitgenodigd om de winter in Griekenland door te brengen.

Veel Duitsers zijn bang voor torenhoge gasrekeningen in de komende winter. In Duitsland zijn de gasprijzen verdubbeld sinds de oorlog in Oekraïne. Griekenland biedt hier een alternatief voor.

Minister Vasilis Kikilias zei het volgende tegen de Duitse krant Bild: “Het zou ons ontzettend blij maken om Duitse senioren welkom te heten in de herfst en winter. Geniet van de Griekse hospitaliteit, mild weer en geweldige service. We wachten jullie bezoek af.”

Kikilias ziet de uitnodiging als bedankje voor de Duitse belastingbetalers, die veel hebben bijgelegd tijdens de Griekse financiële crisis in 2009. 

Vanuit heel Griekenland wordt de uitnodiging herhaald. Ook de burgemeester van Kreta heeft aangegeven dat het weer op het eiland heerlijk is in de winter. Volgens hem is de prijs van een kopje koffie maar een fractie van het bedrag dat er in Duitsland voor gevraagd wordt. Zo kan men ‘de crisiswinter’ doorkomen.

Critici

Critici hebben gezegd dat de uitnodiging van Kikilias niet oprecht is. Zij zijn van mening dat het een goedkope truc is om toeristen naar Griekenland te lokken. De toeristenindustrie heeft tijdens de pandemie veel verlies opgelopen.

Toch klinken de senioren zelf redelijk enthousiast over het plan. De suggestie is niet verkeerd, vooral als het betekent dat het goedkoper uitkomt dan thuisblijven. 

De Duitse associatie van reisagenten gaf in mei al aan dat de overheid subsidies moest verlenen aan reizen naar warme landen. Een bedrag van 500 euro werd voorgesteld om huishoudens te helpen het gasverbruik te verminderen en hun gezondheid te beschermen. Politici zijn echter sceptisch over dit plan, omdat het negatieve gevolgen kan hebben voor de Duitse economie. 

Angst voor gastekorten

Uit onderzoek is gebleken dat tweederde van de Duitsers bang is voor gastekorten deze winter. Vorige maandag is onderhoud begonnen aan de Nord Stream 1 pijplijn, die 10 dagen zal duren. Hierdoor is de import van gas tijdelijk stopgezet. De vrees is dat de gasleiding vervolgens niet meer aangezet zal worden.

Er worden plannen gemaakt om de afhankelijkheid van Russisch gas af te bouwen. Voor de komende winter kunnen echter niet genoeg maatregelen getroffen worden. 

Finst

Laatste artikels over Finance


Wat moet je weten bij het overnemen van een bedrijf? Een Gids voor Succesvolle Bedrijfsovernames

30 april 2024

Het overnemen van een bedrijf kan een opwindende en lucratieve onderneming zijn, maar het is ook een complex proces dat zorgvuldige planning en strategie vereist.


Benzineprijs op hoogste peil in vijf maanden

22 maart 2024

UnitedConsumers meldt dat de landelijke gemiddelde benzineprijs op 2,20 euro ligt, waardoor de prijzen weer flink duurder zijn geworden.


Wero wordt de opvolger van iDEAL

06 november 2023

EPI combineert de technologie van iDEAL en Payconiq en wil hiermee een Europese standaard in de markt zetten.


Aantal miljonairs in Nederland blijft groeien

16 augustus 2023

Uit het jaarlijkse Global Wealth Report van de bank Credit Suisse blijkt dat er in 2021 maar liefst 26.000 Nederlanders miljonair zijn geworden.


bunq ziet tegoeden van klanten alweer verdubbelen

20 juli 2023

De neobank bunq stelde eerder deze week een nieuwe update voor en gaf meteen aan dat het klantenbestand is aangedikt tot 9 miljoen.


Risico op bankencrisis is klein volgens IMF

12 april 2023

Het Internationaal Monetair Fonds schat de kans op een nieuwe en wereldwijde bankencrisis in op slechts 15 procent.


Bunq gaat naar Amerika

04 april 2023

De smartphonebank Bunq heeft een bankvergunning aangevraagd in de VS.


Miljardenverlies voor De Nederlandsche Bank

24 maart 2023

Dit jaar zal de DNB een verlies maken van maar liefst 3 miljard euro. De bank verwacht dat ze verlieslatend zal zijn tot 2028.


Gezamenlijke monitoring transacties door banken

03 maart 2023

Het kabinet wil dat banken transacties van klanten gezamenlijk gaan opvolgen. Zo zouden criminelen met meerdere bankrekeningen sneller gevat worden.geld lenen kost geld

Advertentie

Finst

Populair op Financeinfo.nl