Je bent hier: Home > Nieuws > Nederlandse inflatie naar 11,6% in juli

Nederlandse inflatie naar 11,6% in juli

Nederlandse inflatie naar 11,6% in juli

30 juli 2022 - door Redactie

Volgens het CBS is de inflatie in Nederland in juli verder opgelopen naar maar liefst 11,6%.

Het gaat over de inflatie zoals die gemeten wordt door de Europees geharmoniseerde consumentenprijsindex (HICP). De inflatie volgens de Nederlandse maatstaf, de  consumentenprijsindex (CPI), wordt pas begin augustus gepubliceerd.

De HICP is een index die het mogelijk maakt om de inflatiecijfers van Europese landen beter te vergelijken. Zo was de HICP in juli in Duitsland 8,5%. Over geheel Europa ging het over een inflatiecijfer avn 8,9%.

Vooral de prijzen van energie en voeding zijn verantwoordelijk voor de oplopende inflatie. Gezien de spanningen rond de leveringen van Russisch gas, verwachten analisten niet meteen een afkoeling van de energieprijzen. De inflatie zal dus vermoedelijk nog een tijdje hoog blijven.

Schadelijk voor groei

De DNB gaf eerder deze week mee dat hoge inflatiecijfers schadelijk zijn voor de economische groei. Een verkrapping van het monetaire beleid, waarbij de rente verder wordt opgetrokken, komt dus op langere termijn ten goede aan het groeipotentieel van de economie.


Laatste artikels over Finance


Kosten van boodschappen binnen een jaar flink omhoog

10 augustus 2022

Dat we meer zijn gaan betalen voor alles is inmiddels wel algemeen bekend. Toch zijn de cijfers van de prijsstijging nogal schokkend te noemen.
Lees meer


Bedrijven maken veel winst en de consument is het slachtoffer

09 augustus 2022

Overal hebben we te maken met hoge prijzen voor de grondstoffen en ook de kosten van de energierekeningen gaan door het dak.
Lees meer


Waarom alles vertraging lijkt op te lopen

04 augustus 2022

Je hebt het vast zelf al meegemaakt, of toch op zijn minst iemand in je nabije vriendenkring horen zeggen…
Lees meer


Bill Gates investeert in 'schone' airconditioners

04 augustus 2022

Airconditioning wordt steeds populairder, zo ook in Nederland. Omdat we steeds vaker te maken krijgen met tropische hitte, kiezen meer mensen ervoor om hun huizen af te koelen met airconditioners.
Lees meer


Zoveel geld in de e-sports wereld - Hoe kan dat?

01 augustus 2022

Tegenwoordig zal iedereen wel vast al eens gehoord hebben van de zogenaamde e-sports. Over het feit of je dit een echte sport kunt noemen, valt te discussiëren.
Lees meergeld lenen kost geld

Populair op Financeinfo.nlBitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 150 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken