Je bent hier: Home > Nieuws > Stikstofbeleid in Ierland: Ook Ierse boeren boos

Stikstofbeleid in Ierland: Ook Ierse boeren boos

Stikstofbeleid in Ierland: Ook Ierse boeren boos

01 augustus 2022 - door Talitha

Ierland wil in 2030 de vervuiling als gevolg van de agricultuur met 25% verminderd hebben. Dit heeft geleid tot een felle discussie tussen boeren en de overheid. 

De Ierse overheid wil de uitlaatgassen in 2030 met 51% beperken. Dit wordt een zware onderneming, aangezien het land eerder vaak klimaatdoelen niet heeft kunnen halen. Hierdoor is het een van de meest vervuilende landen van de wereld, gezien de relatief kleine populatie. 

Stikstoffen zijn de oorzaak van zo’n 37% van de uitstoot in Ierland. Boeren hebben een sterke lobby in het land, aangezien ze traditioneel gezien ontzettend belangrijk zijn geweest voor de voedselproductie. Ze zijn zeer ontevreden over de mate van beperking van stikstoffen.

Het doel van 25% is echter lager dan sommigen hoopten. Milieuactivisten eisten een grotere beperking van minstens 30%. De boeren zelf gingen akkoord met 22%. In een compromis is men tot 25% gekomen.

Voor veel Ierse boeren geldt dat er vrijwillig maatregelen worden genomen om de stikstofgassen te beperken. Veeboeren zullen echter druk voelen om een deel van hun vee te ruimen. Vooral koeien produceren veel stikstof.

Organisaties die zich bekommeren over het lot van de Ierse boeren vrezen dat de economie op het platteland de maatregelen niet zal overleven. Ook de vereniging van zuivelleveranciers zegt dat de maatregelen voor veel boeren niet haalbaar zullen zijn zonder failliet te gaan.

Andere sectoren

Er zijn in Ierland geen protesten geweest zoals in Nederland. Wel kan het nieuwe klimaatakkoord leiden tot flinke politieke spanningen. Ook andere sectoren in Ierland worden namelijk streng aangepakt. 

De transportsector moet bijvoorbeeld zijn vervuiling met 50% verminderen. De zware industrie heeft 35% als doel gekregen. Dit heeft ertoe geleid dat ook ondernemers woedend zijn. Die willen dat de boeren juist strenger worden aangepakt.

De landbouw maakt in Ierland maar 1% uit van het nationaal inkomen. Wel stoot het veel meer uit dan andere sectoren. Daarom zouden boeren strenger moeten worden aangepakt dan sectoren die veel meer inkomsten opleveren, zeggen bepaalde organisaties.

Ook wetenschappers zijn sceptisch over het plan om de uitstoot met 51% te verminderen. Er moeten direct veel strengere maatregelen worden getroffen om dit doel te behalen. De Ierse overheid heeft echter aangegeven dat het hoopt op technologische vooruitgang die vervuilende industrie kan vervangen.


Laatste artikels over Finance


Kosten van boodschappen binnen een jaar flink omhoog

10 augustus 2022

Dat we meer zijn gaan betalen voor alles is inmiddels wel algemeen bekend. Toch zijn de cijfers van de prijsstijging nogal schokkend te noemen.
Lees meer


Bedrijven maken veel winst en de consument is het slachtoffer

09 augustus 2022

Overal hebben we te maken met hoge prijzen voor de grondstoffen en ook de kosten van de energierekeningen gaan door het dak.
Lees meer


Waarom alles vertraging lijkt op te lopen

04 augustus 2022

Je hebt het vast zelf al meegemaakt, of toch op zijn minst iemand in je nabije vriendenkring horen zeggen…
Lees meer


Bill Gates investeert in 'schone' airconditioners

04 augustus 2022

Airconditioning wordt steeds populairder, zo ook in Nederland. Omdat we steeds vaker te maken krijgen met tropische hitte, kiezen meer mensen ervoor om hun huizen af te koelen met airconditioners.
Lees meer


Zoveel geld in de e-sports wereld - Hoe kan dat?

01 augustus 2022

Tegenwoordig zal iedereen wel vast al eens gehoord hebben van de zogenaamde e-sports. Over het feit of je dit een echte sport kunt noemen, valt te discussiëren.
Lees meergeld lenen kost geld

Populair op Financeinfo.nlBitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 150 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken