Je bent hier: Home > Nieuws > Stikstofbeleid in Ierland: Ook Ierse boeren boos

Stikstofbeleid in Ierland: Ook Ierse boeren boos

Stikstofbeleid in Ierland: Ook Ierse boeren boos

01 augustus 2022 - door Talitha

Ierland wil in 2030 de vervuiling als gevolg van de agricultuur met 25% verminderd hebben. Dit heeft geleid tot een felle discussie tussen boeren en de overheid. 

De Ierse overheid wil de uitlaatgassen in 2030 met 51% beperken. Dit wordt een zware onderneming, aangezien het land eerder vaak klimaatdoelen niet heeft kunnen halen. Hierdoor is het een van de meest vervuilende landen van de wereld, gezien de relatief kleine populatie. 

Stikstoffen zijn de oorzaak van zo’n 37% van de uitstoot in Ierland. Boeren hebben een sterke lobby in het land, aangezien ze traditioneel gezien ontzettend belangrijk zijn geweest voor de voedselproductie. Ze zijn zeer ontevreden over de mate van beperking van stikstoffen.

Het doel van 25% is echter lager dan sommigen hoopten. Milieuactivisten eisten een grotere beperking van minstens 30%. De boeren zelf gingen akkoord met 22%. In een compromis is men tot 25% gekomen.

Voor veel Ierse boeren geldt dat er vrijwillig maatregelen worden genomen om de stikstofgassen te beperken. Veeboeren zullen echter druk voelen om een deel van hun vee te ruimen. Vooral koeien produceren veel stikstof.

Organisaties die zich bekommeren over het lot van de Ierse boeren vrezen dat de economie op het platteland de maatregelen niet zal overleven. Ook de vereniging van zuivelleveranciers zegt dat de maatregelen voor veel boeren niet haalbaar zullen zijn zonder failliet te gaan.

Andere sectoren

Er zijn in Ierland geen protesten geweest zoals in Nederland. Wel kan het nieuwe klimaatakkoord leiden tot flinke politieke spanningen. Ook andere sectoren in Ierland worden namelijk streng aangepakt. 

De transportsector moet bijvoorbeeld zijn vervuiling met 50% verminderen. De zware industrie heeft 35% als doel gekregen. Dit heeft ertoe geleid dat ook ondernemers woedend zijn. Die willen dat de boeren juist strenger worden aangepakt.

De landbouw maakt in Ierland maar 1% uit van het nationaal inkomen. Wel stoot het veel meer uit dan andere sectoren. Daarom zouden boeren strenger moeten worden aangepakt dan sectoren die veel meer inkomsten opleveren, zeggen bepaalde organisaties.

Ook wetenschappers zijn sceptisch over het plan om de uitstoot met 51% te verminderen. Er moeten direct veel strengere maatregelen worden getroffen om dit doel te behalen. De Ierse overheid heeft echter aangegeven dat het hoopt op technologische vooruitgang die vervuilende industrie kan vervangen.

Finst

Laatste artikels over Finance


Wat moet je weten bij het overnemen van een bedrijf? Een Gids voor Succesvolle Bedrijfsovernames

30 april 2024

Het overnemen van een bedrijf kan een opwindende en lucratieve onderneming zijn, maar het is ook een complex proces dat zorgvuldige planning en strategie vereist.


Benzineprijs op hoogste peil in vijf maanden

22 maart 2024

UnitedConsumers meldt dat de landelijke gemiddelde benzineprijs op 2,20 euro ligt, waardoor de prijzen weer flink duurder zijn geworden.


Wero wordt de opvolger van iDEAL

06 november 2023

EPI combineert de technologie van iDEAL en Payconiq en wil hiermee een Europese standaard in de markt zetten.


Aantal miljonairs in Nederland blijft groeien

16 augustus 2023

Uit het jaarlijkse Global Wealth Report van de bank Credit Suisse blijkt dat er in 2021 maar liefst 26.000 Nederlanders miljonair zijn geworden.


bunq ziet tegoeden van klanten alweer verdubbelen

20 juli 2023

De neobank bunq stelde eerder deze week een nieuwe update voor en gaf meteen aan dat het klantenbestand is aangedikt tot 9 miljoen.


Risico op bankencrisis is klein volgens IMF

12 april 2023

Het Internationaal Monetair Fonds schat de kans op een nieuwe en wereldwijde bankencrisis in op slechts 15 procent.


Bunq gaat naar Amerika

04 april 2023

De smartphonebank Bunq heeft een bankvergunning aangevraagd in de VS.


Miljardenverlies voor De Nederlandsche Bank

24 maart 2023

Dit jaar zal de DNB een verlies maken van maar liefst 3 miljard euro. De bank verwacht dat ze verlieslatend zal zijn tot 2028.


Gezamenlijke monitoring transacties door banken

03 maart 2023

Het kabinet wil dat banken transacties van klanten gezamenlijk gaan opvolgen. Zo zouden criminelen met meerdere bankrekeningen sneller gevat worden.



geld lenen kost geld

Advertentie

Finst

Populair op Financeinfo.nl