Je bent hier: Home > Nieuws > Bill Gates investeert in 'schone' airconditioners

Bill Gates investeert in 'schone' airconditioners

Bill Gates investeert in 'schone' airconditioners

04 augustus 2022 - door Talitha

Airconditioning wordt steeds populairder, zo ook in Nederland. Omdat we steeds vaker te maken krijgen met tropische hitte, kiezen meer mensen ervoor om hun huizen af te koelen met airconditioners.

Deze apparaten verbruiken echter enorm veel energie, waardoor ze bijdragen aan de klimaatverandering. Hoe meer mensen een airconditioner aanschaffen, hoe sneller klimaatverandering zal plaatsvinden. Dit leidt tot een vicieuze cirkel waar weer meer mensen airconditioners aanschaffen.

Op het moment zijn airconditioners verantwoordelijk voor maar liefst 4% van de uitstoot in de wereld. Over het algemeen is het een goed teken voor de economie dat meer mensen in betere omstandigheden kunnen leven en werken, vooral in derdewereldlanden. 

Toch zorgt de toename in airconditioners tot zorgen onder klimaatactivisten. Ook Bill Gates, oprichter van Microsoft, ziet de groei in uitstoot door airconditioners als problematisch. 

Er wordt jaarlijks 1950 miljoen ton aan kooldioxide losgelaten in het milieu om airconditioners te kunnen laten werken. Hier komt nog eens 820 miljoen ton bovenop door de productie van de apparaten.

Blue Frontier

Bill Gates heeft een investeringsfonds opgericht voor milieuvriendelijke technologie, genaamd Breakthrough Energy Ventures. Hiermee hoopt hij de ontwikkeling van schone technologie te stimuleren. Om de negatieve gevolgen van airconditioners tegen te gaan, heeft hij 20 miljoen dollar geïnvesteerd in de startup Blue Frontier.

In plaats van elektriciteit, wilt Blue Frontier gebruik maken van oplosbaar zout om de lucht te verkoelen. De startup wil hiermee de uitstoot van airconditioners tot wel 87% verminderen.

Niet alleen zorgt dit voor zuinigere apparatuur, maar ook kan de zoutoplossing energie vasthouden. Als de airconditioner niet op volle kracht werkt, kan de onnodige energie opgeslagen worden in de motor. Dit kan gebruikt worden tijdens zeer warme dagen. Hierdoor vinden er geen pieken in uitstoot plaats tijdens de zomer.

Al dit jaar zullen de eerste testmodellen van Blue Frontier in gebruik worden genomen. In 2025 hopen de oprichters dat hun airconditioners commercieel verkocht kunnen worden.


Laatste artikels over Finance


Kosten van boodschappen binnen een jaar flink omhoog

10 augustus 2022

Dat we meer zijn gaan betalen voor alles is inmiddels wel algemeen bekend. Toch zijn de cijfers van de prijsstijging nogal schokkend te noemen.
Lees meer


Bedrijven maken veel winst en de consument is het slachtoffer

09 augustus 2022

Overal hebben we te maken met hoge prijzen voor de grondstoffen en ook de kosten van de energierekeningen gaan door het dak.
Lees meer


Waarom alles vertraging lijkt op te lopen

04 augustus 2022

Je hebt het vast zelf al meegemaakt, of toch op zijn minst iemand in je nabije vriendenkring horen zeggen…
Lees meer


Zoveel geld in de e-sports wereld - Hoe kan dat?

01 augustus 2022

Tegenwoordig zal iedereen wel vast al eens gehoord hebben van de zogenaamde e-sports. Over het feit of je dit een echte sport kunt noemen, valt te discussiëren.
Lees meergeld lenen kost geld

Populair op Financeinfo.nlBitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 150 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken