Je bent hier: Home > Nieuws > Bill Gates investeert in 'schone' airconditioners

Bill Gates investeert in 'schone' airconditioners

Bill Gates investeert in 'schone' airconditioners

04 augustus 2022 - door Talitha

Airconditioning wordt steeds populairder, zo ook in Nederland. Omdat we steeds vaker te maken krijgen met tropische hitte, kiezen meer mensen ervoor om hun huizen af te koelen met airconditioners.

Deze apparaten verbruiken echter enorm veel energie, waardoor ze bijdragen aan de klimaatverandering. Hoe meer mensen een airconditioner aanschaffen, hoe sneller klimaatverandering zal plaatsvinden. Dit leidt tot een vicieuze cirkel waar weer meer mensen airconditioners aanschaffen.

Op het moment zijn airconditioners verantwoordelijk voor maar liefst 4% van de uitstoot in de wereld. Over het algemeen is het een goed teken voor de economie dat meer mensen in betere omstandigheden kunnen leven en werken, vooral in derdewereldlanden. 

Toch zorgt de toename in airconditioners tot zorgen onder klimaatactivisten. Ook Bill Gates, oprichter van Microsoft, ziet de groei in uitstoot door airconditioners als problematisch. 

Er wordt jaarlijks 1950 miljoen ton aan kooldioxide losgelaten in het milieu om airconditioners te kunnen laten werken. Hier komt nog eens 820 miljoen ton bovenop door de productie van de apparaten.

Blue Frontier

Bill Gates heeft een investeringsfonds opgericht voor milieuvriendelijke technologie, genaamd Breakthrough Energy Ventures. Hiermee hoopt hij de ontwikkeling van schone technologie te stimuleren. Om de negatieve gevolgen van airconditioners tegen te gaan, heeft hij 20 miljoen dollar geïnvesteerd in de startup Blue Frontier.

In plaats van elektriciteit, wilt Blue Frontier gebruik maken van oplosbaar zout om de lucht te verkoelen. De startup wil hiermee de uitstoot van airconditioners tot wel 87% verminderen.

Niet alleen zorgt dit voor zuinigere apparatuur, maar ook kan de zoutoplossing energie vasthouden. Als de airconditioner niet op volle kracht werkt, kan de onnodige energie opgeslagen worden in de motor. Dit kan gebruikt worden tijdens zeer warme dagen. Hierdoor vinden er geen pieken in uitstoot plaats tijdens de zomer.

Al dit jaar zullen de eerste testmodellen van Blue Frontier in gebruik worden genomen. In 2025 hopen de oprichters dat hun airconditioners commercieel verkocht kunnen worden.

Finst

Laatste artikels over Finance


Wat moet je weten bij het overnemen van een bedrijf? Een Gids voor Succesvolle Bedrijfsovernames

30 april 2024

Het overnemen van een bedrijf kan een opwindende en lucratieve onderneming zijn, maar het is ook een complex proces dat zorgvuldige planning en strategie vereist.


Benzineprijs op hoogste peil in vijf maanden

22 maart 2024

UnitedConsumers meldt dat de landelijke gemiddelde benzineprijs op 2,20 euro ligt, waardoor de prijzen weer flink duurder zijn geworden.


Wero wordt de opvolger van iDEAL

06 november 2023

EPI combineert de technologie van iDEAL en Payconiq en wil hiermee een Europese standaard in de markt zetten.


Aantal miljonairs in Nederland blijft groeien

16 augustus 2023

Uit het jaarlijkse Global Wealth Report van de bank Credit Suisse blijkt dat er in 2021 maar liefst 26.000 Nederlanders miljonair zijn geworden.


bunq ziet tegoeden van klanten alweer verdubbelen

20 juli 2023

De neobank bunq stelde eerder deze week een nieuwe update voor en gaf meteen aan dat het klantenbestand is aangedikt tot 9 miljoen.


Risico op bankencrisis is klein volgens IMF

12 april 2023

Het Internationaal Monetair Fonds schat de kans op een nieuwe en wereldwijde bankencrisis in op slechts 15 procent.


Bunq gaat naar Amerika

04 april 2023

De smartphonebank Bunq heeft een bankvergunning aangevraagd in de VS.


Miljardenverlies voor De Nederlandsche Bank

24 maart 2023

Dit jaar zal de DNB een verlies maken van maar liefst 3 miljard euro. De bank verwacht dat ze verlieslatend zal zijn tot 2028.


Gezamenlijke monitoring transacties door banken

03 maart 2023

Het kabinet wil dat banken transacties van klanten gezamenlijk gaan opvolgen. Zo zouden criminelen met meerdere bankrekeningen sneller gevat worden.geld lenen kost geld

Advertentie

Finst

Populair op Financeinfo.nl