Je bent hier: Home > Nieuws > Waarom alles vertraging lijkt op te lopen

Waarom alles vertraging lijkt op te lopen

Waarom alles vertraging lijkt op te lopen

04 augustus 2022 - door Laurens

Je hebt het vast zelf al meegemaakt, of toch op zijn minst iemand in je nabije vriendenkring horen zeggen…

“Het zal nog even duren, het heeft wat vertraging opgelopen”. De auto wordt pas binnen een jaar geleverd, vrachtwagenbouwers die een tijdelijke orderstop moeten invoeren, lege rekken in de supermarkt, vertragingen in de bouw… Ik kan een heel artikel vol schrijven met voorbeelden van zaken die vertraging hebben opgelopen. Is er structureel iets veranderd en wat ligt er precies aan de basis van dit probleem? In dit artikel hebben we het proberen uit te zoeken, maar het is allemaal veel complexer dan je zou denken. Wat je hieronder kunt lezen, is onze interpretatie van hoe het allemaal loopt. Dit is een visie en het is gerust mogelijk dat jij het anders ziet…

Wanneer het allemaal begon

Voordat de coronapandemie de hele wereld in zijn greep hield, viel het wel eens voor dat bepaalde projecten vertraging opliepen. Zeker in de bouw is dat niet ongewoon, aangezien de volgende pas kan beginnen als de vorige zijn deel volledig had afgewerkt. Wat we nu zien, is voornamelijk een probleem in de toeleveringsketen. Producten geraken niet meer tijdig waar ze zouden moeten zijn, maar hoe komt dat precies?

Wat is er na de coronapandemie veranderd, waardoor zoveel zaken niet meer tijdig aankomen? Of is het eigenlijk niet de pandemie, maar de oorlog in Oekraïne die aan de basis voor het probleem ligt? Het feit is dat we het nooit echt exact zullen weten. Hoewel bepaalde instanties hier vast en zeker onderzoek naar zullen willen doen op termijn, blijft het voorlopig gissen.

Vervoeren wordt duurder

Een van de mogelijke redenen waarom alles zoveel vertraging oploopt, is het kostenplaatje van transport. Zoals we allemaal wel al hebben gemerkt, zijn brandstoffen enorm veel duurder geworden. Dat geld niet alleen voor onze auto’s, maar net zo goed voor vrachtwagens, vliegtuigen en de grote schepen. Daardoor zijn die bedrijven genoodzaakt om hun prijzen op te trekken.

Het gevolg is dan ook dat bedrijven geen halflege containers meer willen versturen. Ze wachten liever tot de container helemaal vol zit, want dan kan de vervoerskost gespreid worden over meer producten. Dit is zeker het geval wanneer we spreken over het grote vrachtvervoer via de zee.

Ook aan land zijn er echter problemen. Transportbedrijven kunnen het werk meestal niet meer aan. Er is nu eenmaal te veel vraag en het aanbod kan niet snel genoeg worden uitgebreid. Dit zou kunnen liggen aan de krapte op de arbeidsmarkt. 

Als alles samen komt

Het is gewoon zo lastig om dit probleem helemaal te kaderen, omdat alles aan elkaar hangt. Krapte op de arbeidsmarkt zorgt bijvoorbeeld weer voor een stijging van de lonen. Alleen zijn de firma’s daardoor opnieuw genoodzaakt om hun prijzen te verhogen en zo blijft alles maar verder draaien in een spiraal…


Laatste artikels over Finance


Kosten van boodschappen binnen een jaar flink omhoog

10 augustus 2022

Dat we meer zijn gaan betalen voor alles is inmiddels wel algemeen bekend. Toch zijn de cijfers van de prijsstijging nogal schokkend te noemen.
Lees meer


Bedrijven maken veel winst en de consument is het slachtoffer

09 augustus 2022

Overal hebben we te maken met hoge prijzen voor de grondstoffen en ook de kosten van de energierekeningen gaan door het dak.
Lees meer


Bill Gates investeert in 'schone' airconditioners

04 augustus 2022

Airconditioning wordt steeds populairder, zo ook in Nederland. Omdat we steeds vaker te maken krijgen met tropische hitte, kiezen meer mensen ervoor om hun huizen af te koelen met airconditioners.
Lees meer


Zoveel geld in de e-sports wereld - Hoe kan dat?

01 augustus 2022

Tegenwoordig zal iedereen wel vast al eens gehoord hebben van de zogenaamde e-sports. Over het feit of je dit een echte sport kunt noemen, valt te discussiëren.
Lees meergeld lenen kost geld

Populair op Financeinfo.nlBitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 150 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken