Je bent hier: Home > Nieuws > Bedrijven maken veel winst en de consument is het slachtoffer

Bedrijven maken veel winst en de consument is het slachtoffer

Bedrijven maken veel winst en de consument is het slachtoffer

09 augustus 2022 - door Dylan

Overal hebben we te maken met hoge prijzen voor de grondstoffen en ook de kosten van de energierekeningen gaan door het dak.

Maar wie zijn er nu eigenlijk het slachtoffer daarvan? De consument, zo blijkt.

Bedrijven maken winst

Het is in ieder geval meteen duidelijk dat de multinationals niet het slachtoffer zijn van de stijgende prijzen. Enkele maakten zelfs winsten tot recordhoogtes in het afgelopen kwartaal. Het Centraal Planbureau stelt zelfs dat de winsten van bedrijven al jaren stijgen, terwijl de normale huishoudens juist last hebben van alle stijgende prijzen. De Nederlandsche Bank liet zelfs zien dat de stijgende energieprijzen slechts een beperkte invloed hebben op de winsten die bedrijven maken. Bij de consumenten ligt dat juist heel anders. Zij krijgen bij het kopen van verschillende producten te maken met een inflatie van maar liefst 10 procent.

Hogere prijzen

De gestegen kosten voor onder andere grondstoffen, energie en lonen berekenen de bedrijven door in hun prijzen. Dit doen ze om een bepaalde marge te houden en het lukt ze momenteel dus ook om die marge te houden. Het geeft ook maar weer aan dat de bedrijven niet bang zijn om de prijzen te verhogen en dus ook niet bang zijn dat klanten weglopen richting de concurrentie.

Scheve verhoudingen

Al met al zorgt het voor scheve verhoudingen. Bedrijven maken winst, soms zelfs tot recordhoogte, en de consument krijgt alleen maar te maken met steeds verder stijgende prijzen. Het is de vraag hoe lang dit goed kan blijven gaan. Als de trend zich door blijft zetten, dan zal de overheid in moeten grijpen. Mensen moeten namelijk gewoon rond kunnen komen. In Nederland is er momenteel al sprake van een energietoeslag en dit kan ook nog verder uitgebreid worden. Of dat gaat gebeuren en op welke manier is niet bekend. Het is in ieder geval wel duidelijk dat de consument het grootste slachtoffer is van alle stijgende prijzen.

Finst

Laatste artikels over Finance


Wat moet je weten bij het overnemen van een bedrijf? Een Gids voor Succesvolle Bedrijfsovernames

30 april 2024

Het overnemen van een bedrijf kan een opwindende en lucratieve onderneming zijn, maar het is ook een complex proces dat zorgvuldige planning en strategie vereist.


Benzineprijs op hoogste peil in vijf maanden

22 maart 2024

UnitedConsumers meldt dat de landelijke gemiddelde benzineprijs op 2,20 euro ligt, waardoor de prijzen weer flink duurder zijn geworden.


Wero wordt de opvolger van iDEAL

06 november 2023

EPI combineert de technologie van iDEAL en Payconiq en wil hiermee een Europese standaard in de markt zetten.


Aantal miljonairs in Nederland blijft groeien

16 augustus 2023

Uit het jaarlijkse Global Wealth Report van de bank Credit Suisse blijkt dat er in 2021 maar liefst 26.000 Nederlanders miljonair zijn geworden.


bunq ziet tegoeden van klanten alweer verdubbelen

20 juli 2023

De neobank bunq stelde eerder deze week een nieuwe update voor en gaf meteen aan dat het klantenbestand is aangedikt tot 9 miljoen.


Risico op bankencrisis is klein volgens IMF

12 april 2023

Het Internationaal Monetair Fonds schat de kans op een nieuwe en wereldwijde bankencrisis in op slechts 15 procent.


Bunq gaat naar Amerika

04 april 2023

De smartphonebank Bunq heeft een bankvergunning aangevraagd in de VS.


Miljardenverlies voor De Nederlandsche Bank

24 maart 2023

Dit jaar zal de DNB een verlies maken van maar liefst 3 miljard euro. De bank verwacht dat ze verlieslatend zal zijn tot 2028.


Gezamenlijke monitoring transacties door banken

03 maart 2023

Het kabinet wil dat banken transacties van klanten gezamenlijk gaan opvolgen. Zo zouden criminelen met meerdere bankrekeningen sneller gevat worden.geld lenen kost geld

Advertentie

Finst

Populair op Financeinfo.nl