Je bent hier: Home > Nieuws > Kosten van boodschappen binnen een jaar flink omhoog

Kosten van boodschappen binnen een jaar flink omhoog

Kosten van boodschappen binnen een jaar flink omhoog

10 augustus 2022 - door Dylan

Dat we meer zijn gaan betalen voor alles is inmiddels wel algemeen bekend. Toch zijn de cijfers van de prijsstijging nogal schokkend te noemen.

Binnen een jaar tijd gingen de prijzen voor de boodschappen namelijk met bijna 20 procent omhoog. 

Cijfers uit onderzoek

Deze cijfers komen voort uit een onderzoek. Bij dat onderzoek is er gekeken naar de prijzen bij verschillende supermarkten in Nederland. Het percentage van 18,5 procent is echter wel een gemiddelde. Niet ieder product is dus even hard gestegen in de prijs. Pasta, brood en keukenpapier zijn voorbeelden van producten die behoorlijk in prijs zijn gestegen. Daar tegenover staat dan weer een beperkte tot helemaal geen prijsstijging bij bananen, schoonmaakmiddelen en chocola.

Kosten lopen snel op

Voor iedereen lopen de kosten door de prijsstijgingen dus snel op. Gezinnen met meerdere kinderen zullen hier zeer zeker de gevolgen van ondervinden. Het doen van de boodschappen kost nu al ruim 1.500 euro meer dan een jaar geleden. Dat is natuurlijk een behoorlijke toename van de kosten. 

Voorlopig geen verandering

Hoewel we allemaal natuurlijk het liefst zo goedkoop mogelijk onze boodschappen doen, zit een daling er voorlopig nog niet in. Dit heeft van alles te maken met de factoren die van invloed zijn op de stijging van de prijs. Zo is de oorlog in Oekraïne nog steeds gaande en kampen we nog altijd met tekorten aan graan en tekorten aan arbeidskrachten.

Het is dus belangrijk om goed op te letten tijdens het doen van de boodschappen. Zo kopen we bijvoorbeeld al meer huismerken dan eerder. Daarnaast is het ook handig om te letten op de grootte van de verpakking die je koopt. Vaak is het voordeliger om een grote verpakking te kopen dan telkens kleinere verpakkingen. Op die manier kan je je nog enigszins wapenen tegen de stijgende prijzen.

Finst

Laatste artikels over Finance


Wat moet je weten bij het overnemen van een bedrijf? Een Gids voor Succesvolle Bedrijfsovernames

30 april 2024

Het overnemen van een bedrijf kan een opwindende en lucratieve onderneming zijn, maar het is ook een complex proces dat zorgvuldige planning en strategie vereist.


Benzineprijs op hoogste peil in vijf maanden

22 maart 2024

UnitedConsumers meldt dat de landelijke gemiddelde benzineprijs op 2,20 euro ligt, waardoor de prijzen weer flink duurder zijn geworden.


Wero wordt de opvolger van iDEAL

06 november 2023

EPI combineert de technologie van iDEAL en Payconiq en wil hiermee een Europese standaard in de markt zetten.


Aantal miljonairs in Nederland blijft groeien

16 augustus 2023

Uit het jaarlijkse Global Wealth Report van de bank Credit Suisse blijkt dat er in 2021 maar liefst 26.000 Nederlanders miljonair zijn geworden.


bunq ziet tegoeden van klanten alweer verdubbelen

20 juli 2023

De neobank bunq stelde eerder deze week een nieuwe update voor en gaf meteen aan dat het klantenbestand is aangedikt tot 9 miljoen.


Risico op bankencrisis is klein volgens IMF

12 april 2023

Het Internationaal Monetair Fonds schat de kans op een nieuwe en wereldwijde bankencrisis in op slechts 15 procent.


Bunq gaat naar Amerika

04 april 2023

De smartphonebank Bunq heeft een bankvergunning aangevraagd in de VS.


Miljardenverlies voor De Nederlandsche Bank

24 maart 2023

Dit jaar zal de DNB een verlies maken van maar liefst 3 miljard euro. De bank verwacht dat ze verlieslatend zal zijn tot 2028.


Gezamenlijke monitoring transacties door banken

03 maart 2023

Het kabinet wil dat banken transacties van klanten gezamenlijk gaan opvolgen. Zo zouden criminelen met meerdere bankrekeningen sneller gevat worden.geld lenen kost geld

Advertentie

Finst

Populair op Financeinfo.nl