Je bent hier: Home > Nieuws > Waarom groeit de ongelijkheid verder?

Waarom groeit de ongelijkheid verder?

Waarom groeit de ongelijkheid verder?

29 augustus 2022 - door Laurens

Nu de inflatie weer een nieuwe hoogte heeft aangetikt, wordt er almaar vaker gesproken over de toenemende ongelijkheid.

Hoe komt het dat ongelijkheid net nu toeneemt? Het leven wordt toch voor iedereen in gelijke mate duurder, of niet? In dit artikel kom je er meer over te weten. Let op, dit is geen advies. Het is enkel onze visie op wat er vandaag in de wereld gebeurt. Lees zeker tot het einde, zodat je geen interessante details mist.

Armen worden armer, terwijl rijken alleen maar rijker worden

De prijzen in de supermarkt zijn voor iedereen gelijk. Een brood kost vandaag voor iedereen meer dan enkele maanden geleden. Als je het zo stelt, is het dan ook moeilijk om te begrijpen hoe het kan dat de ongelijkheid verder toeneemt. Het gezegde dat de rijken steeds rijker worden, is vandaag misschien iets minder van toepassing. We kunnen beter stellen dat rijkere mensen vandaag de dag iets minder koopkracht verliezen dan de armere groep, ook al worden de prijzen voor de twee groepen hoger.

Daarvoor zijn verschillende redenen. Zo zijn mensen met hogere inkomens vaker bezig met het optimaliseren van hun vermogen. Om een huis te kopen hebben ze aan lage interesten een lening kunnen afsluiten. Sommigen onder hen hadden die lening zelfs niet echt nodig, maar deden het om op een dag als vandaag te kunnen profiteren van de hogere inflatie en de hogere rentevoeten. De lening moet uiteraard nog steeds worden terugbetaald, maar de bedragen liggen nu wel al vast. Het is niet omdat de inflatie stijgt, dat een bestaande lening ook plots duurder wordt (mits enkele uitzonderingen natuurlijk).

Ook het loon stijgt mee met de inflatie. Dit gebeurt niet rechtstreeks natuurlijk, want er zit steeds een beetje vertraging op. In elke sector is de loon aanpassing trouwens verschillend. Het kan zijn dat je loon ieder jaar, ieder kwartaal of zelfs iedere maand wordt aangepast. Hogere inkomens zien hun inkomen vaak ook sneller stijgen dan de lagere inkomens. Ook dit doet de ongelijkheid toenemen.

Om te investeren heb je eerst geld nodig

Niet allen de prijzen in de supermarkt gaan omhoog. Ook bijvoorbeeld de energieprijzen zijn al drastisch gestegen. Hoe beter jouw huis geïsoleerd is, de te minder jouw kosten zullen stijgen. Om je huis echter zo energie-efficiënt mogelijk te maken, zijn er vaak drastische investeringen nodig. Voor mensen met een lager inkomen zijn deze investeringen bijna onmogelijk te betalen. Zij verbruiken daardoor relatief gezien vaak meer en moeten dus meer betalen.

Zonnepanelen zijn bijvoorbeeld nog zo’n mooi voorbeeld. Wie zonnepanelen heeft, verbruikt minder elektriciteit van het net en zal dus een lagere factuur krijgen. Je moet echter wel eerst de zonnepanelen kunnen plaatsen voordat ze energie kunnen opwekken. 

Conclusie

De ongelijkheid neemt dus verder toe, omwille van verschillende effecten. Bovendien zijn er nog veel meer voorbeelden die we hier niet allemaal kunnen opnemen. Laat ons vooral solidair zijn en proberen om ons steentje bij te dragen aan wie het moeilijker heeft, dat hoeft trouwens niet altijd met geld... 

Finst

Laatste artikels over Finance


Wat moet je weten bij het overnemen van een bedrijf? Een Gids voor Succesvolle Bedrijfsovernames

30 april 2024

Het overnemen van een bedrijf kan een opwindende en lucratieve onderneming zijn, maar het is ook een complex proces dat zorgvuldige planning en strategie vereist.


Benzineprijs op hoogste peil in vijf maanden

22 maart 2024

UnitedConsumers meldt dat de landelijke gemiddelde benzineprijs op 2,20 euro ligt, waardoor de prijzen weer flink duurder zijn geworden.


Wero wordt de opvolger van iDEAL

06 november 2023

EPI combineert de technologie van iDEAL en Payconiq en wil hiermee een Europese standaard in de markt zetten.


Aantal miljonairs in Nederland blijft groeien

16 augustus 2023

Uit het jaarlijkse Global Wealth Report van de bank Credit Suisse blijkt dat er in 2021 maar liefst 26.000 Nederlanders miljonair zijn geworden.


bunq ziet tegoeden van klanten alweer verdubbelen

20 juli 2023

De neobank bunq stelde eerder deze week een nieuwe update voor en gaf meteen aan dat het klantenbestand is aangedikt tot 9 miljoen.


Risico op bankencrisis is klein volgens IMF

12 april 2023

Het Internationaal Monetair Fonds schat de kans op een nieuwe en wereldwijde bankencrisis in op slechts 15 procent.


Bunq gaat naar Amerika

04 april 2023

De smartphonebank Bunq heeft een bankvergunning aangevraagd in de VS.


Miljardenverlies voor De Nederlandsche Bank

24 maart 2023

Dit jaar zal de DNB een verlies maken van maar liefst 3 miljard euro. De bank verwacht dat ze verlieslatend zal zijn tot 2028.


Gezamenlijke monitoring transacties door banken

03 maart 2023

Het kabinet wil dat banken transacties van klanten gezamenlijk gaan opvolgen. Zo zouden criminelen met meerdere bankrekeningen sneller gevat worden.



geld lenen kost geld

Advertentie

Finst

Populair op Financeinfo.nl