Je bent hier: Home > Nieuws > Waarom budget airlines ook duurder worden

Waarom budget airlines ook duurder worden

Waarom budget airlines ook duurder worden

02 september 2022 - door Laurens

Kon jij tot vorig jaar nog vliegen voor weinig geld? Tickets van 20 euro, tot hooguit 70 euro in het hoogseizoen?

Dan zal je dit jaar al even raar opgekeken hebben nu je plots 150 euro moet gaan betalen voor een enkele vlucht. Hoe komt het dat de prijzen zo drastisch zijn gestegen? En zal dit ooit nog veranderen? Moet het model van budget airlines herbekeken worden, of kan dit in de toekomst gewoon blijven dienen? In dit artikel geven we onze kijk op deze vragen.

Alles is duurder geworden

Het klinkt ondertussen waarschijnlijk al als een cliché in de oren, maar alles is het afgelopen jaar veel duurder geworden. Op veel plaatsen in de wereld kampen ze met een inflatie van om en bij de 10%. Allemaal goed en wel, maar vliegen is veel meer dan 10% duurder geworden. Een logische verklaring is natuurlijk dat de kerosine, die wordt gebruikt als brandstof voor de vliegtuigen, een pak duurder is geworden. Hetzelfde verhaal dus als voor diesel in de auto. Dankzij de oorlog betalen we nu een stuk meer voor een liter kerosine en er gaan best wel wat liters in zo’n vliegtuig. Hoe verder de bestemming, des te meer kerosine je nodig hebt, dus des te hoger de prijs van je ticket zal zijn.

Daarnaast zijn ook de loonkosten voor bedrijven stevig toegenomen in het afgelopen jaar. Ook dit moet men bij vliegtuigmaatschappijen op een of andere manier zien te compenseren. Dit zijn slechts twee voorbeelden van kosten die enorm gestegen zijn, maar geloof me er zijn er nog veel meer. Alles is effectief duurder geworden en dat voel je dus ook in je portemonnee als je op vakantie wil gaan.

De strategie van budget airlines

Normaal gezien probeerden budget airlines een zo goedkoop mogelijke vlucht aan te bieden en je vervolgens zoveel mogelijk spullen te verkopen op het vliegtuig. Aan de ene kant moest men er dus voor zorgen dat er zoveel mogelijk passagiers in het vliegtuig passen, denk maar aan de beperkte beenruimte en het feit dat niet alle handbagage mee kan in de cabine.  Veel mensen kunnen namelijk samen alsnog veel geld spenderen. Niet voor niets dat ze op een vlucht van amper twee uur vier keer rondkomen om je iets te verkopen. 

Aan de andere kant, moesten ze proberen om hun kosten zo laag mogelijk te houden. Dat is nou net waar vandaag de dag het schoentje knelt. De vaste kosten voor een vlucht stijgen en de maatschappijen kunnen er maar weinig aan veranderen. De CEO van Ryanair heeft ook al laten verstaan dat vliegen de komende jaren zeker duurder zal worden, dus wij verwachten niet meteen dat de prijzen sterk zullen gaan dalen.

Wel kan het een goed idee zijn om prijzen te vergelijken. Sommige maatschappijen durven alsnog te stunten, of mooie last minute acties aan te bieden. Wil je vliegen, dan is er maar één advies: kijk en vergelijk.

Finst

Laatste artikels over Finance


Wat moet je weten bij het overnemen van een bedrijf? Een Gids voor Succesvolle Bedrijfsovernames

30 april 2024

Het overnemen van een bedrijf kan een opwindende en lucratieve onderneming zijn, maar het is ook een complex proces dat zorgvuldige planning en strategie vereist.


Benzineprijs op hoogste peil in vijf maanden

22 maart 2024

UnitedConsumers meldt dat de landelijke gemiddelde benzineprijs op 2,20 euro ligt, waardoor de prijzen weer flink duurder zijn geworden.


Wero wordt de opvolger van iDEAL

06 november 2023

EPI combineert de technologie van iDEAL en Payconiq en wil hiermee een Europese standaard in de markt zetten.


Aantal miljonairs in Nederland blijft groeien

16 augustus 2023

Uit het jaarlijkse Global Wealth Report van de bank Credit Suisse blijkt dat er in 2021 maar liefst 26.000 Nederlanders miljonair zijn geworden.


bunq ziet tegoeden van klanten alweer verdubbelen

20 juli 2023

De neobank bunq stelde eerder deze week een nieuwe update voor en gaf meteen aan dat het klantenbestand is aangedikt tot 9 miljoen.


Risico op bankencrisis is klein volgens IMF

12 april 2023

Het Internationaal Monetair Fonds schat de kans op een nieuwe en wereldwijde bankencrisis in op slechts 15 procent.


Bunq gaat naar Amerika

04 april 2023

De smartphonebank Bunq heeft een bankvergunning aangevraagd in de VS.


Miljardenverlies voor De Nederlandsche Bank

24 maart 2023

Dit jaar zal de DNB een verlies maken van maar liefst 3 miljard euro. De bank verwacht dat ze verlieslatend zal zijn tot 2028.


Gezamenlijke monitoring transacties door banken

03 maart 2023

Het kabinet wil dat banken transacties van klanten gezamenlijk gaan opvolgen. Zo zouden criminelen met meerdere bankrekeningen sneller gevat worden.



geld lenen kost geld

Advertentie

Finst

Populair op Financeinfo.nl