Je bent hier: Home > Nieuws > ECB zet renteverhoging opnieuw in als wapen tegen inflatie

ECB zet renteverhoging opnieuw in als wapen tegen inflatie

ECB zet renteverhoging opnieuw in als wapen tegen inflatie

11 september 2022 - door Talitha

De inflatie in de Eurozone kan maar op één manier worden aangepakt: een voortdurende stijging van de rente. Dat is de boodschap van de Europese Centrale Bank (ECB). 

Op donderdag verhoogde de ECB daarom de rente met 0,75 procent. Dit is een ongekend hoge hoeveelheid. De rente staat na de verhoging op 1,25%. 

Hoewel de inflatie lichtelijk is afgezakt sinds het hoogtepunt van 9,1% in juni, is het einde nog niet in zicht. De inflatie is stabiel, wat betekent dat er weinig verbetering te zien is. De ECB wil dit bestrijden door het huidige beleid voort te zetten. 

Vertraging van economische groei

De rente zal dus verder toenemen in de komende maanden. Economen vrezen dat dit het economische herstel in de Eurozone zal vertragen. Het is niet aantrekkelijk voor ondernemers om te investeren in het huidige klimaat. Er wordt daarom gevreesd voor stagnatie. 

Hoofd van de Nederlandsche Bank, Klaas Knot, gaf aan dat de economische vertraging noodzakelijk is voor het tegengaan van inflatie. Economische groei is volgens hem niet het grootste probleem op het moment. Het is een kwestie van alle hens aan dek om de inflatie te bestrijden. 

Christine Lagarde, de president van de ECB, is hoopvol over de nieuwe maatregelen. De huidige vooruitzichten zijn dat een recessie in de Eurozone wordt vermeden. Tijdelijke stagnatie is volgens haar een redelijke opoffering voor het tegengaan van de inflatie. 

Wel erkent Lagarde dat het gebrek aan gas (door de stopzetting van de Russische export) een extra klap voor de economie kan worden in de wintermaanden. Daardoor kan de mogelijkheid van een krimpende economie niet uitgesloten worden.

Niet elk in de Eurozone is het eens met het beleid van de ECB. François Villeroy de Galhau, het hoofd van de Franse Centrale Bank, zegt niet zeker te zijn over verdere verhogingen in de rente. Volgens hem kan er niet gespeculeerd worden over de volgende stap.

Finst

Laatste artikels over Finance


Wero wordt de opvolger van iDEAL

06 november 2023

EPI combineert de technologie van iDEAL en Payconiq en wil hiermee een Europese standaard in de markt zetten.


Aantal miljonairs in Nederland blijft groeien

16 augustus 2023

Uit het jaarlijkse Global Wealth Report van de bank Credit Suisse blijkt dat er in 2021 maar liefst 26.000 Nederlanders miljonair zijn geworden.


bunq ziet tegoeden van klanten alweer verdubbelen

20 juli 2023

De neobank bunq stelde eerder deze week een nieuwe update voor en gaf meteen aan dat het klantenbestand is aangedikt tot 9 miljoen.


Risico op bankencrisis is klein volgens IMF

12 april 2023

Het Internationaal Monetair Fonds schat de kans op een nieuwe en wereldwijde bankencrisis in op slechts 15 procent.


Bunq gaat naar Amerika

04 april 2023

De smartphonebank Bunq heeft een bankvergunning aangevraagd in de VS.


Miljardenverlies voor De Nederlandsche Bank

24 maart 2023

Dit jaar zal de DNB een verlies maken van maar liefst 3 miljard euro. De bank verwacht dat ze verlieslatend zal zijn tot 2028.


Gezamenlijke monitoring transacties door banken

03 maart 2023

Het kabinet wil dat banken transacties van klanten gezamenlijk gaan opvolgen. Zo zouden criminelen met meerdere bankrekeningen sneller gevat worden.


Ondanks hoge inflatie blijven mensen reizen boeken

28 februari 2023

In januari boekten meer dan 3 miljoen Nederlanders een buitenlandse reis.


Teveel winkels hanteren pin-only politiek

17 februari 2023

Volgens De Nederlandsche Bank moeten winkeliers cash geld als wettig betaalmiddel blijven aanvaarden.geld lenen kost geld

Advertentie

Finst

Populair op Financeinfo.nl