Je bent hier: Home > Nieuws > ECB zet renteverhoging opnieuw in als wapen tegen inflatie

ECB zet renteverhoging opnieuw in als wapen tegen inflatie

ECB zet renteverhoging opnieuw in als wapen tegen inflatie

11 september 2022 - door Talitha

De inflatie in de Eurozone kan maar op één manier worden aangepakt: een voortdurende stijging van de rente. Dat is de boodschap van de Europese Centrale Bank (ECB). 

Op donderdag verhoogde de ECB daarom de rente met 0,75 procent. Dit is een ongekend hoge hoeveelheid. De rente staat na de verhoging op 1,25%. 

Hoewel de inflatie lichtelijk is afgezakt sinds het hoogtepunt van 9,1% in juni, is het einde nog niet in zicht. De inflatie is stabiel, wat betekent dat er weinig verbetering te zien is. De ECB wil dit bestrijden door het huidige beleid voort te zetten. 

Vertraging van economische groei

De rente zal dus verder toenemen in de komende maanden. Economen vrezen dat dit het economische herstel in de Eurozone zal vertragen. Het is niet aantrekkelijk voor ondernemers om te investeren in het huidige klimaat. Er wordt daarom gevreesd voor stagnatie. 

Hoofd van de Nederlandsche Bank, Klaas Knot, gaf aan dat de economische vertraging noodzakelijk is voor het tegengaan van inflatie. Economische groei is volgens hem niet het grootste probleem op het moment. Het is een kwestie van alle hens aan dek om de inflatie te bestrijden. 

Christine Lagarde, de president van de ECB, is hoopvol over de nieuwe maatregelen. De huidige vooruitzichten zijn dat een recessie in de Eurozone wordt vermeden. Tijdelijke stagnatie is volgens haar een redelijke opoffering voor het tegengaan van de inflatie. 

Wel erkent Lagarde dat het gebrek aan gas (door de stopzetting van de Russische export) een extra klap voor de economie kan worden in de wintermaanden. Daardoor kan de mogelijkheid van een krimpende economie niet uitgesloten worden.

Niet elk in de Eurozone is het eens met het beleid van de ECB. François Villeroy de Galhau, het hoofd van de Franse Centrale Bank, zegt niet zeker te zijn over verdere verhogingen in de rente. Volgens hem kan er niet gespeculeerd worden over de volgende stap.


Laatste artikels over Finance


Britse pond daalt na bekendmaking radicaal economisch plan

27 september 2022

De Britse minister van Financiën, Kwasi Kwarteng, heeft afgelopen donderdag de nieuwe economische plannen bekendgemaakt om economische groei te bevorderen.
Lees meer


Elon Musk brengt internet naar Iran

26 september 2022

Elon Musk heeft laten weten dat hij met zijn satellietnetwerk Starlink internet wil bieden aan de bevolking van Iran.
Lees meer


Acteur Javier Bardem verkoopt NFT van iris voor goed doel

20 september 2022

De Spaanse acteur Javier Bardem (53) heeft een NFT ontwikkeld van een close-up van zijn iris.
Lees meer


Komt het ergste seizoen van vogelgriep er aan in Nederland?

18 september 2022

Europa is opnieuw in de ban van de vogelgriep. In Nederland zijn al meer dan 3,7 miljoen kippen, kalkoenen en eenden geruimd sinds het najaar van 2021.
Lees meer


Kunnen we onze iPhone (niet) missen?

16 september 2022

Hoewel de inflatie zeer hoog is en mensen heel veel moeite hebben om hun koopkracht te behouden, maken de tech-giganten enorme winsten.
Lees meergeld lenen kost geld

Populair op Financeinfo.nlBitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 150 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken