Je bent hier: Home > Nieuws > Tarantino is vrij om NFT's van Pulp Fiction te verkopen

Tarantino is vrij om NFT's van Pulp Fiction te verkopen

Tarantino is vrij om NFT's van Pulp Fiction te verkopen

12 september 2022 - door Talitha

De Amerikaanse regisseur Quentin Tarantino was vorig jaar al van plan om NFT’s van zijn beroemde film Pulp Fiction (1994) op de markt te brengen.

Hij was van plan bladzijden van het script, dat hij met de hand heeft geschreven, als NFT uit te brengen. Ook enkele tekeningen waren onderdeel van het plan. 

Het productiebedrijf Miramax stak hier echter een stokje voor. In november 2021 klaagden zij Tarantino aan, om te voorkomen dat het filmgerelateerde materiaal als NFT verkocht kon worden. Volgens Miramax is het bedrijf namelijk de eigenaar van deze bestanden, en is het niet aan de regisseur om dit te verspreiden. 

Akkoord

De partijen zijn op vrijdag 9 september toch tot een akkoord gekomen. Tarantino is daardoor vrij om het materiaal als NFT uit te brengen. Wat hiervoor tegenover staat, is niet duidelijk. Er wordt echter gespeculeerd dat Miramax een flinke vergoeding heeft ontvangen voor het opgeven van eigendom over Tarantino’s script.

Een week eerder was het gesprek nog stopgezet. De partijen konden destijds niet tot een  overeenkomst komen, waardoor de zaak voor de rechter leek te komen. Het akkoord kwam daardoor als verrassing voor velen die de rechtszaak op de voet volgden. 

Filmrechten

Tarantino en Miramax waren het oneens over waar het eigendom van het productiebedrijf eindigde. Volgens de regisseur had Miramax rechten over alles wat daadwerkelijk was geproduceerd. Denk bijvoorbeeld aan de film zelf, de rechten op afbeeldingen van de film en eventuele andere vormen van media.

Tarantino was het er echter niet mee eens dat zijn persoonlijke documentatie van de film ook het eigendom van Miramax was. Een handgeschreven pagina dat uiteindelijk in het script is verwerkt, valt niet onder de rechten van het filmbedrijf. 

Hoewel geen van de partijen hun gelijk hebben kunnen halen in de rechtszaal, is er onderling een afspraak gemaakt. We kunnen er dus vanuit gaan dat de handgeschreven bladzijden van Tarantino ondertussen officieel zijn bezit zijn. 


Laatste artikels over Finance


Britse pond daalt na bekendmaking radicaal economisch plan

27 september 2022

De Britse minister van Financiën, Kwasi Kwarteng, heeft afgelopen donderdag de nieuwe economische plannen bekendgemaakt om economische groei te bevorderen.
Lees meer


Elon Musk brengt internet naar Iran

26 september 2022

Elon Musk heeft laten weten dat hij met zijn satellietnetwerk Starlink internet wil bieden aan de bevolking van Iran.
Lees meer


Acteur Javier Bardem verkoopt NFT van iris voor goed doel

20 september 2022

De Spaanse acteur Javier Bardem (53) heeft een NFT ontwikkeld van een close-up van zijn iris.
Lees meer


Komt het ergste seizoen van vogelgriep er aan in Nederland?

18 september 2022

Europa is opnieuw in de ban van de vogelgriep. In Nederland zijn al meer dan 3,7 miljoen kippen, kalkoenen en eenden geruimd sinds het najaar van 2021.
Lees meer


Kunnen we onze iPhone (niet) missen?

16 september 2022

Hoewel de inflatie zeer hoog is en mensen heel veel moeite hebben om hun koopkracht te behouden, maken de tech-giganten enorme winsten.
Lees meergeld lenen kost geld

Populair op Financeinfo.nlBitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 150 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken