Je bent hier: Home > Nieuws > Kunnen we onze iPhone (niet) missen?

Kunnen we onze iPhone (niet) missen?

Kunnen we onze iPhone (niet) missen?

16 september 2022 - door Laurens

Hoewel de inflatie zeer hoog is en mensen heel veel moeite hebben om hun koopkracht te behouden, maken de tech-giganten enorme winsten.

De laatste kwartaalresultaten van Apple bijvoorbeeld waren echt verbluffend. We blijven maar investeren in de toestellen met het appeltje waar een hap uit is op de achterkant en ook hun diensten zijn steeds meer in trek. Hoelang kan dit nog duren? Is Apple de enige, of is dit ook zo bij andere tech-bedrijven? In dit artikel zoomen we hier verder op in. Let er wel op dat we in dit artikel geen beleggingsadvies geven. Bedrijven die vermeld worden, staan daar louter in als voorbeeld. Wij geven enkel onze kijk op de bredere markt.

Apple of Meta, een wereld van verschil

Terwijl Apple de verwachtingen ruim overtreft, komen de resultaten van Meta (het moederbedrijf boven Facebook en Instagram) onder de lat uit. Op de resultaten van Netflix werd dan weer positief gereageerd door de markt, hoewel het aantal abonnees verder is afgenomen. Zoals je merkt is niet ieder tech-bedrijf gelijk in deze woelige tijden. De ene maakt monsterwinsten, terwijl de andere toch stevig geraakt wordt. De vraag is alleen waar die verschillen vandaan komen. Laten we hieronder even bekijken welke effecten we momenteel kunnen zien.

Heropening versus inflatiezorgen

Op de brede markt zien we momenteel twee grote effecten. Aan de ene kant zijn er nog steeds de heropeningseffecten. Deze effecten zijn ontstaan doordat bedrijfsresultaten plots sterk waren gedaald (of gestegen), als gevolg van lockdowns. Ter verduidelijking een voorbeeldje: Netflix zag afgelopen jaren een explosieve stijging in het aantal abonnees, ten gevolge van de wereldwijde lockdowns. McDonalds zag aan de andere kant een ineenstorting van zijn businessmodel, aangezien de zaken hun deuren moesten sluiten. Nu na corona keert alles echter terug naar de situatie van ervoor.

Het tweede effect dat momenteel een grote invloed heeft op de markt, zijn de algemene inflatiezorgen. Het leven wordt steeds duurder, dus proberen mensen bepaalde kosten te drukken. Ze geven minder geld uit aan etentjes, kledij of andere onnodige zaken. 

Beide fenomenen hebben hun invloed op de bedrijven, maar het is echter moeilijk te voorspellen welk effect het zwaarste doorweegt. Voor Apple pakt het momenteel nog positief uit, terwijl dat voor Meta helemaal niet het geval is. Bovendien is het ook hoogst onduidelijk hoe dit in de toekomst zal evolueren. Zullen mensen de aankoop van een nieuwe smartphone ook gaan uitstellen? Kiezen ze misschien voor een goedkoper alternatief dan Apple? Of is de iPhone prioriteit, waardoor mensen hem alsnog blijven kopen?

Chip schaarste lijkt te worden opgelost

Goed nieuws voor de algehele tech-industrie, is dat de chip schaarste zich stilaan begint op te lossen. Men verwacht dat de problemen zullen blijven afnemen, waardoor de productie bij bepaalde bedrijven niet meer (of minder vaak) zal moeten worden stilgelegd. Goed nieuws dus, of toch als de klanten blijven komen… We zullen moeten afwachten wat de toekomst brengt, want niemand heeft een glazen bol.

Finst

Laatste artikels over Finance


Wat moet je weten bij het overnemen van een bedrijf? Een Gids voor Succesvolle Bedrijfsovernames

30 april 2024

Het overnemen van een bedrijf kan een opwindende en lucratieve onderneming zijn, maar het is ook een complex proces dat zorgvuldige planning en strategie vereist.


Benzineprijs op hoogste peil in vijf maanden

22 maart 2024

UnitedConsumers meldt dat de landelijke gemiddelde benzineprijs op 2,20 euro ligt, waardoor de prijzen weer flink duurder zijn geworden.


Wero wordt de opvolger van iDEAL

06 november 2023

EPI combineert de technologie van iDEAL en Payconiq en wil hiermee een Europese standaard in de markt zetten.


Aantal miljonairs in Nederland blijft groeien

16 augustus 2023

Uit het jaarlijkse Global Wealth Report van de bank Credit Suisse blijkt dat er in 2021 maar liefst 26.000 Nederlanders miljonair zijn geworden.


bunq ziet tegoeden van klanten alweer verdubbelen

20 juli 2023

De neobank bunq stelde eerder deze week een nieuwe update voor en gaf meteen aan dat het klantenbestand is aangedikt tot 9 miljoen.


Risico op bankencrisis is klein volgens IMF

12 april 2023

Het Internationaal Monetair Fonds schat de kans op een nieuwe en wereldwijde bankencrisis in op slechts 15 procent.


Bunq gaat naar Amerika

04 april 2023

De smartphonebank Bunq heeft een bankvergunning aangevraagd in de VS.


Miljardenverlies voor De Nederlandsche Bank

24 maart 2023

Dit jaar zal de DNB een verlies maken van maar liefst 3 miljard euro. De bank verwacht dat ze verlieslatend zal zijn tot 2028.


Gezamenlijke monitoring transacties door banken

03 maart 2023

Het kabinet wil dat banken transacties van klanten gezamenlijk gaan opvolgen. Zo zouden criminelen met meerdere bankrekeningen sneller gevat worden.geld lenen kost geld

Advertentie

Finst

Populair op Financeinfo.nl