Je bent hier: Home > Nieuws > Kunnen we onze iPhone (niet) missen?

Kunnen we onze iPhone (niet) missen?

Kunnen we onze iPhone (niet) missen?

16 september 2022 - door Laurens

Hoewel de inflatie zeer hoog is en mensen heel veel moeite hebben om hun koopkracht te behouden, maken de tech-giganten enorme winsten.

De laatste kwartaalresultaten van Apple bijvoorbeeld waren echt verbluffend. We blijven maar investeren in de toestellen met het appeltje waar een hap uit is op de achterkant en ook hun diensten zijn steeds meer in trek. Hoelang kan dit nog duren? Is Apple de enige, of is dit ook zo bij andere tech-bedrijven? In dit artikel zoomen we hier verder op in. Let er wel op dat we in dit artikel geen beleggingsadvies geven. Bedrijven die vermeld worden, staan daar louter in als voorbeeld. Wij geven enkel onze kijk op de bredere markt.

Apple of Meta, een wereld van verschil

Terwijl Apple de verwachtingen ruim overtreft, komen de resultaten van Meta (het moederbedrijf boven Facebook en Instagram) onder de lat uit. Op de resultaten van Netflix werd dan weer positief gereageerd door de markt, hoewel het aantal abonnees verder is afgenomen. Zoals je merkt is niet ieder tech-bedrijf gelijk in deze woelige tijden. De ene maakt monsterwinsten, terwijl de andere toch stevig geraakt wordt. De vraag is alleen waar die verschillen vandaan komen. Laten we hieronder even bekijken welke effecten we momenteel kunnen zien.

Heropening versus inflatiezorgen

Op de brede markt zien we momenteel twee grote effecten. Aan de ene kant zijn er nog steeds de heropeningseffecten. Deze effecten zijn ontstaan doordat bedrijfsresultaten plots sterk waren gedaald (of gestegen), als gevolg van lockdowns. Ter verduidelijking een voorbeeldje: Netflix zag afgelopen jaren een explosieve stijging in het aantal abonnees, ten gevolge van de wereldwijde lockdowns. McDonalds zag aan de andere kant een ineenstorting van zijn businessmodel, aangezien de zaken hun deuren moesten sluiten. Nu na corona keert alles echter terug naar de situatie van ervoor.

Het tweede effect dat momenteel een grote invloed heeft op de markt, zijn de algemene inflatiezorgen. Het leven wordt steeds duurder, dus proberen mensen bepaalde kosten te drukken. Ze geven minder geld uit aan etentjes, kledij of andere onnodige zaken. 

Beide fenomenen hebben hun invloed op de bedrijven, maar het is echter moeilijk te voorspellen welk effect het zwaarste doorweegt. Voor Apple pakt het momenteel nog positief uit, terwijl dat voor Meta helemaal niet het geval is. Bovendien is het ook hoogst onduidelijk hoe dit in de toekomst zal evolueren. Zullen mensen de aankoop van een nieuwe smartphone ook gaan uitstellen? Kiezen ze misschien voor een goedkoper alternatief dan Apple? Of is de iPhone prioriteit, waardoor mensen hem alsnog blijven kopen?

Chip schaarste lijkt te worden opgelost

Goed nieuws voor de algehele tech-industrie, is dat de chip schaarste zich stilaan begint op te lossen. Men verwacht dat de problemen zullen blijven afnemen, waardoor de productie bij bepaalde bedrijven niet meer (of minder vaak) zal moeten worden stilgelegd. Goed nieuws dus, of toch als de klanten blijven komen… We zullen moeten afwachten wat de toekomst brengt, want niemand heeft een glazen bol.


Laatste artikels over Finance


Britse pond daalt na bekendmaking radicaal economisch plan

27 september 2022

De Britse minister van Financiën, Kwasi Kwarteng, heeft afgelopen donderdag de nieuwe economische plannen bekendgemaakt om economische groei te bevorderen.
Lees meer


Elon Musk brengt internet naar Iran

26 september 2022

Elon Musk heeft laten weten dat hij met zijn satellietnetwerk Starlink internet wil bieden aan de bevolking van Iran.
Lees meer


Acteur Javier Bardem verkoopt NFT van iris voor goed doel

20 september 2022

De Spaanse acteur Javier Bardem (53) heeft een NFT ontwikkeld van een close-up van zijn iris.
Lees meer


Komt het ergste seizoen van vogelgriep er aan in Nederland?

18 september 2022

Europa is opnieuw in de ban van de vogelgriep. In Nederland zijn al meer dan 3,7 miljoen kippen, kalkoenen en eenden geruimd sinds het najaar van 2021.
Lees meergeld lenen kost geld

Populair op Financeinfo.nlBitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 150 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken