Je bent hier: Home > Nieuws > Komt het ergste seizoen van vogelgriep er aan in Nederland?

Komt het ergste seizoen van vogelgriep er aan in Nederland?

Komt het ergste seizoen van vogelgriep er aan in Nederland?

18 september 2022 - door Talitha

Europa is opnieuw in de ban van de vogelgriep. In Nederland zijn al meer dan 3,7 miljoen kippen, kalkoenen en eenden geruimd sinds het najaar van 2021.

De vogelgriep lijkt onvermijdelijk te zijn, omdat zoveel van de pluimveehouderijen in de buurt staan van water. Voormalig minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit Henk Staghouwer (die op 5 september is afgetreden) heeft aangegeven dat een jaarlijkse uitbraak daarom onvermijdelijk is geworden. 

Nu vreest men voor het ergste najaar tot nu toe. Wat is er precies aan de hand met de vogelgriep?

Epidemie van alle seizoenen

Op Wageningen University is vastgesteld dat het bij de vogelgriep niet meer gaat om uitbraken, maar om een constante epidemie. Voorheen werden alleen in de winter gevallen van vogelgriep gevonden, maar nu worden pluimveehouderijen er in elk seizoen mee geconfronteerd.

Het virus wordt via migrerende vogels vanuit Siberië naar Nederland gebracht. Die komen hier in de winter om de extreme kou te ontvluchten. Meestal verdween de vogelgriep rond april, als de Siberische vogels weer weg trokken. Op dit moment zijn echter zoveel soorten vogels besmet, dat het virus permanent gevestigd is in Nederland.

Hoe hard de pluimveehouders ook proberen om het virus buiten te houden, lijkt nog niemand een goede tactiek te hebben gevonden voor het probleem. Het is al maandenlang verboden om de vogels naar buiten te laten of te vervoeren. Iedereen die binnenkomt, wordt bovendien ontsmet. Toch kan het virus via ongedierte of materiaal onopgemerkt de pluimveehouderij binnensluipen. Het is vechten tegen een onzichtbare vijand.

Veel pluimveehouders eisen dat er zo snel mogelijk een vaccinatie ontwikkeld wordt voor de griep. Zij zijn namelijk financieel afhankelijk van de gezondheid van hun pluimvee. Omdat er zoveel geïnvesteerd is in de houderij, kan men niet zomaar het werk neerleggen na een uitbraak.

Verbieden van pluimveehouderij

In Den Haag werd gesproken over een verbod van pluimveehouderijen in gebieden met veel water. Via het water kan het virus namelijk verspreid worden. Het is geen verrassing dat deze maatregel niet populair was onder de pluimveehouders.

Daarom wordt er nu extra hard ingezet op vaccinaties. Dit kan Nederland echter niet alleen. Er zal een akkoord moeten komen tussen de landen van heel Europa, omdat migrerende vogels juist het grootste probleem zijn. 

Wagenaar University is bezig met het ontwikkelen van zo’n vaccin. Of het op tijd zal komen, is echter nog de vraag. Ook is niet duidelijk of er een politiek akkoord kan komen tussen de verschillende landen.

Finst

Laatste artikels over Finance


Wat moet je weten bij het overnemen van een bedrijf? Een Gids voor Succesvolle Bedrijfsovernames

30 april 2024

Het overnemen van een bedrijf kan een opwindende en lucratieve onderneming zijn, maar het is ook een complex proces dat zorgvuldige planning en strategie vereist.


Benzineprijs op hoogste peil in vijf maanden

22 maart 2024

UnitedConsumers meldt dat de landelijke gemiddelde benzineprijs op 2,20 euro ligt, waardoor de prijzen weer flink duurder zijn geworden.


Wero wordt de opvolger van iDEAL

06 november 2023

EPI combineert de technologie van iDEAL en Payconiq en wil hiermee een Europese standaard in de markt zetten.


Aantal miljonairs in Nederland blijft groeien

16 augustus 2023

Uit het jaarlijkse Global Wealth Report van de bank Credit Suisse blijkt dat er in 2021 maar liefst 26.000 Nederlanders miljonair zijn geworden.


bunq ziet tegoeden van klanten alweer verdubbelen

20 juli 2023

De neobank bunq stelde eerder deze week een nieuwe update voor en gaf meteen aan dat het klantenbestand is aangedikt tot 9 miljoen.


Risico op bankencrisis is klein volgens IMF

12 april 2023

Het Internationaal Monetair Fonds schat de kans op een nieuwe en wereldwijde bankencrisis in op slechts 15 procent.


Bunq gaat naar Amerika

04 april 2023

De smartphonebank Bunq heeft een bankvergunning aangevraagd in de VS.


Miljardenverlies voor De Nederlandsche Bank

24 maart 2023

Dit jaar zal de DNB een verlies maken van maar liefst 3 miljard euro. De bank verwacht dat ze verlieslatend zal zijn tot 2028.


Gezamenlijke monitoring transacties door banken

03 maart 2023

Het kabinet wil dat banken transacties van klanten gezamenlijk gaan opvolgen. Zo zouden criminelen met meerdere bankrekeningen sneller gevat worden.geld lenen kost geld

Advertentie

Finst

Populair op Financeinfo.nl