Je bent hier: Home > Nieuws > Komt het ergste seizoen van vogelgriep er aan in Nederland?

Komt het ergste seizoen van vogelgriep er aan in Nederland?

Komt het ergste seizoen van vogelgriep er aan in Nederland?

18 september 2022 - door Talitha

Europa is opnieuw in de ban van de vogelgriep. In Nederland zijn al meer dan 3,7 miljoen kippen, kalkoenen en eenden geruimd sinds het najaar van 2021.

De vogelgriep lijkt onvermijdelijk te zijn, omdat zoveel van de pluimveehouderijen in de buurt staan van water. Voormalig minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit Henk Staghouwer (die op 5 september is afgetreden) heeft aangegeven dat een jaarlijkse uitbraak daarom onvermijdelijk is geworden. 

Nu vreest men voor het ergste najaar tot nu toe. Wat is er precies aan de hand met de vogelgriep?

Epidemie van alle seizoenen

Op Wageningen University is vastgesteld dat het bij de vogelgriep niet meer gaat om uitbraken, maar om een constante epidemie. Voorheen werden alleen in de winter gevallen van vogelgriep gevonden, maar nu worden pluimveehouderijen er in elk seizoen mee geconfronteerd.

Het virus wordt via migrerende vogels vanuit Siberië naar Nederland gebracht. Die komen hier in de winter om de extreme kou te ontvluchten. Meestal verdween de vogelgriep rond april, als de Siberische vogels weer weg trokken. Op dit moment zijn echter zoveel soorten vogels besmet, dat het virus permanent gevestigd is in Nederland.

Hoe hard de pluimveehouders ook proberen om het virus buiten te houden, lijkt nog niemand een goede tactiek te hebben gevonden voor het probleem. Het is al maandenlang verboden om de vogels naar buiten te laten of te vervoeren. Iedereen die binnenkomt, wordt bovendien ontsmet. Toch kan het virus via ongedierte of materiaal onopgemerkt de pluimveehouderij binnensluipen. Het is vechten tegen een onzichtbare vijand.

Veel pluimveehouders eisen dat er zo snel mogelijk een vaccinatie ontwikkeld wordt voor de griep. Zij zijn namelijk financieel afhankelijk van de gezondheid van hun pluimvee. Omdat er zoveel geïnvesteerd is in de houderij, kan men niet zomaar het werk neerleggen na een uitbraak.

Verbieden van pluimveehouderij

In Den Haag werd gesproken over een verbod van pluimveehouderijen in gebieden met veel water. Via het water kan het virus namelijk verspreid worden. Het is geen verrassing dat deze maatregel niet populair was onder de pluimveehouders.

Daarom wordt er nu extra hard ingezet op vaccinaties. Dit kan Nederland echter niet alleen. Er zal een akkoord moeten komen tussen de landen van heel Europa, omdat migrerende vogels juist het grootste probleem zijn. 

Wagenaar University is bezig met het ontwikkelen van zo’n vaccin. Of het op tijd zal komen, is echter nog de vraag. Ook is niet duidelijk of er een politiek akkoord kan komen tussen de verschillende landen.


Laatste artikels over Finance


Britse pond daalt na bekendmaking radicaal economisch plan

27 september 2022

De Britse minister van Financiën, Kwasi Kwarteng, heeft afgelopen donderdag de nieuwe economische plannen bekendgemaakt om economische groei te bevorderen.
Lees meer


Elon Musk brengt internet naar Iran

26 september 2022

Elon Musk heeft laten weten dat hij met zijn satellietnetwerk Starlink internet wil bieden aan de bevolking van Iran.
Lees meer


Acteur Javier Bardem verkoopt NFT van iris voor goed doel

20 september 2022

De Spaanse acteur Javier Bardem (53) heeft een NFT ontwikkeld van een close-up van zijn iris.
Lees meer


Kunnen we onze iPhone (niet) missen?

16 september 2022

Hoewel de inflatie zeer hoog is en mensen heel veel moeite hebben om hun koopkracht te behouden, maken de tech-giganten enorme winsten.
Lees meergeld lenen kost geld

Populair op Financeinfo.nlBitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 150 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken