Je bent hier: Home > Nieuws > Elon Musk brengt internet naar Iran

Elon Musk brengt internet naar Iran

Elon Musk brengt internet naar Iran

26 september 2022 - door Talitha

Elon Musk heeft laten weten dat hij met zijn satellietnetwerk Starlink internet wil bieden aan de bevolking van Iran.

Daar wordt censuur gebruikt door de overheid om de hevige protesten tegen te gaan. 

Protesten Iran

Op het moment zijn er hevige protesten gaande in Iran. Aanleiding hiervan is de dood van de 22-jarige vrouw Mahsa Amini, die werd opgepakt voor het niet correct dragen van haar hoofddoek. De zogenaamde moraalpolitie heeft haar dusdanig fysiek mishandeld dat ze aan haar verwondingen is overleden. Autoriteiten claimen echter dat ze aan een hartaanval is overleden. Amini had geen hartklachten. 

De Iraanse overheid treedt hard op tegen de protesten. Traangas, waterkanonnen en rubberen kogels worden ingezet om de mensenmassa de straten af te jagen. Toegang tot apps als Instagram en Whatsapp werd beperkt. De overheid wil hiermee voorkomen dat mensen protesten kunnen organiseren. 

Sancties

Elon Musk wilde op dinsdag al beginnen met de activering van zijn satellieten, maar dit is niet mogelijk. De VS heeft handel met Iran namelijk verboden. Op Twitter gaf hij aan toestemming te zullen vragen aan de overheid om de sancties te mogen breken.

Later deze week liet de Amerikaanse minister van Binnenlandse Zaken, Antony Blinken, weten dat de overheid er aan werkte om toegang tot het internet te verlenen aan de Iraanse bevolking. Musk reageerde hierop dat hij Starlink zou activeren.

Starlink in andere landen

Vervolgens werd op Twitter aan Musk gevraagd of hij deze dienst ook aan andere landen kon bieden waar censuur werd opgelegd door de overheid. Als voorbeeld hiervoor werd Cuba gegeven. Musk reageerde met een nonchalante ‘OK’. 

Starlink werd al ingezet bij de oorlog in Oekraïne. Musk wilde hiermee de bevolking steunen tijdens de Russische invasie.

Finst

Laatste artikels over Finance


Wat moet je weten bij het overnemen van een bedrijf? Een Gids voor Succesvolle Bedrijfsovernames

30 april 2024

Het overnemen van een bedrijf kan een opwindende en lucratieve onderneming zijn, maar het is ook een complex proces dat zorgvuldige planning en strategie vereist.


Benzineprijs op hoogste peil in vijf maanden

22 maart 2024

UnitedConsumers meldt dat de landelijke gemiddelde benzineprijs op 2,20 euro ligt, waardoor de prijzen weer flink duurder zijn geworden.


Wero wordt de opvolger van iDEAL

06 november 2023

EPI combineert de technologie van iDEAL en Payconiq en wil hiermee een Europese standaard in de markt zetten.


Aantal miljonairs in Nederland blijft groeien

16 augustus 2023

Uit het jaarlijkse Global Wealth Report van de bank Credit Suisse blijkt dat er in 2021 maar liefst 26.000 Nederlanders miljonair zijn geworden.


bunq ziet tegoeden van klanten alweer verdubbelen

20 juli 2023

De neobank bunq stelde eerder deze week een nieuwe update voor en gaf meteen aan dat het klantenbestand is aangedikt tot 9 miljoen.


Risico op bankencrisis is klein volgens IMF

12 april 2023

Het Internationaal Monetair Fonds schat de kans op een nieuwe en wereldwijde bankencrisis in op slechts 15 procent.


Bunq gaat naar Amerika

04 april 2023

De smartphonebank Bunq heeft een bankvergunning aangevraagd in de VS.


Miljardenverlies voor De Nederlandsche Bank

24 maart 2023

Dit jaar zal de DNB een verlies maken van maar liefst 3 miljard euro. De bank verwacht dat ze verlieslatend zal zijn tot 2028.


Gezamenlijke monitoring transacties door banken

03 maart 2023

Het kabinet wil dat banken transacties van klanten gezamenlijk gaan opvolgen. Zo zouden criminelen met meerdere bankrekeningen sneller gevat worden.geld lenen kost geld

Advertentie

Finst

Populair op Financeinfo.nl