Je bent hier: Home > Nieuws > Stijgende energiekosten zetten de Nederlandse voedselindustrie flink onder druk

Stijgende energiekosten zetten de Nederlandse voedselindustrie flink onder druk

Stijgende energiekosten zetten de Nederlandse voedselindustrie flink onder druk

07 oktober 2022 - door Dylan

Brancheorganisatie FNLI maakt zich grote zorgen. Veel Nederlandse voedselproducenten zien het voortbestaan van hun bedrijf namelijk in gevaar komen door de stijging van de energiekosten.

Het aantal bedrijven dat dreigt om te vallen neemt steeds verder toe en zorgt dus voor flink wat zorgen.

Variabele energiecontracten

Veel van de bedrijven hebben een zogenaamd variabel energiecontract. Hierdoor verandert de prijs van de energiekosten. Volgens de brancheorganisatie FNLI zorgt dit ervoor dat de stijging van de kosten voor de bedrijven in een soort stroomversnelling terechtkomt. Onder andere bakkers en de producenten van groenteconserven komen in de problemen nu de energiekosten door het dak gaan.

Groot gedeelte kosten bestaat uit energie

Een onderzoek heeft uitgewezen dat de energiekosten een steeds groter deel beginnen te vormen van de totale kosten die bedrijven maken. Waar in 2020 slechts 1,5 procent van de totale kosten bestond uit energiekosten is dat in 2022 al gestegen naar maar liefst 7,5 procent. In sommige gevallen zijn er ook uitschieters waarbij blijkt dat er zelfs sprake is van 30 tot 40 procent.

Overheid moet ingrijpen

Het kan niet langer zo doorgaan en dus vindt de FNLI dat de overheid moet ingrijpen. Ze willen dat de overheid maatregelen neemt die de bedrijven steunen. Volgens de organisatie is dat ook nodig om op een eerlijke manier de concurrentie met buitenlandse bedrijven aan te kunnen blijven gaan.

Voorlopig lijkt het erop dat veel ondernemers de kosten voor hun eigen rekening nemen. De hogere kosten die ze moeten maken kunnen ze nog niet doorberekenen. Tijdens Prinsjesdag werd duidelijk dat het kabinet wel bezig is met maatregelen. Zo wordt er gewerkt aan een pakket dat kleine en middelgrote bedrijven met een hoog energieverbruik moet helpen. Ook wil het kabinet helpen met de verduurzaming van bedrijven. Hoe het totale pakket eruit komt te zien is nog niet duidelijk. De bedrijven zitten voorlopig dus nog even in de wachtkamer.

Finst

Laatste artikels over Finance


Benzineprijs op hoogste peil in vijf maanden

22 maart 2024

UnitedConsumers meldt dat de landelijke gemiddelde benzineprijs op 2,20 euro ligt, waardoor de prijzen weer flink duurder zijn geworden.


Wero wordt de opvolger van iDEAL

06 november 2023

EPI combineert de technologie van iDEAL en Payconiq en wil hiermee een Europese standaard in de markt zetten.


Aantal miljonairs in Nederland blijft groeien

16 augustus 2023

Uit het jaarlijkse Global Wealth Report van de bank Credit Suisse blijkt dat er in 2021 maar liefst 26.000 Nederlanders miljonair zijn geworden.


bunq ziet tegoeden van klanten alweer verdubbelen

20 juli 2023

De neobank bunq stelde eerder deze week een nieuwe update voor en gaf meteen aan dat het klantenbestand is aangedikt tot 9 miljoen.


Risico op bankencrisis is klein volgens IMF

12 april 2023

Het Internationaal Monetair Fonds schat de kans op een nieuwe en wereldwijde bankencrisis in op slechts 15 procent.


Bunq gaat naar Amerika

04 april 2023

De smartphonebank Bunq heeft een bankvergunning aangevraagd in de VS.


Miljardenverlies voor De Nederlandsche Bank

24 maart 2023

Dit jaar zal de DNB een verlies maken van maar liefst 3 miljard euro. De bank verwacht dat ze verlieslatend zal zijn tot 2028.


Gezamenlijke monitoring transacties door banken

03 maart 2023

Het kabinet wil dat banken transacties van klanten gezamenlijk gaan opvolgen. Zo zouden criminelen met meerdere bankrekeningen sneller gevat worden.


Ondanks hoge inflatie blijven mensen reizen boeken

28 februari 2023

In januari boekten meer dan 3 miljoen Nederlanders een buitenlandse reis.



geld lenen kost geld

Advertentie

Finst

Populair op Financeinfo.nl