15 oktober 2022 - door Laurens
BNPL, ofwel Buy Now, Pay Later apps gingen de voorbije tijd nog verder onderuit. Ligt enkel de nog steeds gespannen politieke situatie aan de basis hiervan?
Of zijn er ook andere factoren die de kop opsteken? Wij zochten het voor je uit. In dit artikel zullen we zo algemeen mogelijk proberen blijven en nemen we geen standpunt in over welk bedrijf beter is dan een ander. We vermelden alleen wat er gebeurd is en onze visie op de feiten. Veel leesplezier!
Mocht je nog niet helemaal bekend zijn met het fenomeen, BNPL apps zijn vrij nieuwe betalingsdiensten. Via zo’n app heb je de mogelijkheid om jouw betalingen te spreiden over verschillende termijnen, eigenlijk zoals bij een creditkaart. Betalen via zo’n app, lukt alleen als er bij de check-out een van de BNPL partners wordt weergegeven. In dat geval kun je vaak kiezen tussen meerdere opties om je betaling te spreiden en je ziet ook meteen hoeveel het jou per periode zal gaan kosten. BNPL is heel makkelijk te gebruiken, maar op dit moment nog niet in alle landen. Voornamelijk in de US staat men al een stuk verder met deze technologie. Ook hier bij ons zijn er enkele aanbieders die hun intrede hebben gemaakt, maar de opties voor de consument zijn nog zeer beperkt en je moet er lang naar zoeken. De komende jaren zullen we ze wellicht vaker zien verschijnen.
Misschien een dramatische zin, maar dat is in feite wat er is gebeurd. Twee grote spelers: Apple en PayPal hebben laatst aangekondigd om ook in te zetten op BNPL technologie. Aangezien deze spelers eerder al bewezen hebben dat ze veel marktmacht kunnen opeisen, verwachten verschillende mensen dat bestaande bedrijven het moeilijker zullen krijgen.
Uiteraard is het onmogelijk om in de toekomst te kijken. Niemand, ook wij niet, kan voorspellen hoe de markt zal evolueren de komende jaren. Wijzelf zien het feit dat ook deze bedrijven hun intrede maken niet meteen als een grote dreiging voor bestaande bedrijven. De markt zal inderdaad moeten gedeeld worden door meer spelers, maar de markt kan hierdoor ook enorm groeien. Veel gewone consumenten kennen het systeem van BNPL namelijk nog niet eens. Als bekende bedrijven als Apple en PayPal erop gaan inzetten, dan kan dat ook werken als een soort van reclame.
Nogmaals, dit is enkel onze visie. Hierin zit helemaal geen advies verscholen. We zullen samen moeten zien wat de toekomst zal brengen voor al deze bedrijven en bovenal voor deze technologie.
BNPL bedrijven zien hun koers niet alleen maar dalen omdat de hele markt verder onderuit gaat, maar ook omwille van de intrede van twee grote spelers. Op dit moment veroorzaakt dat bij beleggers wat paniek, maar de vraag is vooral wat er op langere termijn zal gebeuren. Wij zijn alvast razend benieuwd.
30 april 2024
Het overnemen van een bedrijf kan een opwindende en lucratieve onderneming zijn, maar het is ook een complex proces dat zorgvuldige planning en strategie vereist.
22 maart 2024
UnitedConsumers meldt dat de landelijke gemiddelde benzineprijs op 2,20 euro ligt, waardoor de prijzen weer flink duurder zijn geworden.
06 november 2023
EPI combineert de technologie van iDEAL en Payconiq en wil hiermee een Europese standaard in de markt zetten.
16 augustus 2023
Uit het jaarlijkse Global Wealth Report van de bank Credit Suisse blijkt dat er in 2021 maar liefst 26.000 Nederlanders miljonair zijn geworden.
20 juli 2023
De neobank bunq stelde eerder deze week een nieuwe update voor en gaf meteen aan dat het klantenbestand is aangedikt tot 9 miljoen.
12 april 2023
Het Internationaal Monetair Fonds schat de kans op een nieuwe en wereldwijde bankencrisis in op slechts 15 procent.
04 april 2023
De smartphonebank Bunq heeft een bankvergunning aangevraagd in de VS.
24 maart 2023
Dit jaar zal de DNB een verlies maken van maar liefst 3 miljard euro. De bank verwacht dat ze verlieslatend zal zijn tot 2028.
03 maart 2023
Het kabinet wil dat banken transacties van klanten gezamenlijk gaan opvolgen. Zo zouden criminelen met meerdere bankrekeningen sneller gevat worden.