Je bent hier: Home > Nieuws > Bunq wint rechtszaak tegen DNB

Bunq wint rechtszaak tegen DNB

Bunq wint rechtszaak tegen DNB

18 oktober 2022 - door Redactie

De rechter floot de DNB terug die stelde dat bunq klanten op een verkeerde manier screende.

De mobiele bank bunq screent klanten volgens een eigen ontwikkeld systeem dat gebruik maakt van kunstmatige intelligentie en data-analyses. De antiwitwaswet legt banken namelijk op dat ze witwassen en terrorisme financiering moeten voorkomen. Bunq deed dit dus op een eigen manier, maar De Nederlandsche Bank was het daar niet mee eens en wilde bunq dwingen om anders te werken. Bunq stapte daarom naar de rechter. 

Het College van Beroep voor het bedrijfsleven oordeelde vandaag dat DNB niet voldoende aangetoond heeft dat bunq handelt in strijd met de antiwitwaswet. De uitspraak van het CBb is een einduitspraak. Eerder had DNB wel gelijk gekregen van de rechtbank Rotterdam.

"Wij stonden erop de nieuwste innovaties zoals Artificial Intelligence in te zetten, ervan overtuigd dat dit veel betere en effectievere resultaten geeft. DNB wilde echter alles bij het oude houden en ons verplichten om met vragenlijstjes witwassers op te sporen. Na een juridische strijd van maar liefst vier jaar heeft de rechtbank ons gelijk gegeven en de weg vrijgemaakt voor verdere innovatie", aldus bunq in een bericht.

Standaard profielen

Bunq kent nieuwe klanten een standaard gebruikersprofiel toe, omdat de meerderheid van de klanten perfect in dat profiel past. Het bedrag dat op de rekening mag staan en het aantal maandelijkse betalingen is begrensd en op deze manier zou het risico op witwassen laag zijn. Bunq vraagt bijkomende informatie wanneer een klant transacties uitvoert die niet meer in dit profiel passen.

Niet over de gehele lijn

Overigens heeft DNB niet over de gehele lijn verloren. De rechtbank vond wel dat bunq bepaalde antiwitwasregels heeft overtreden. Zo moet de bank beter onderzoeken waar het geld van de klanten vandaan komt, de zogenaamde oorsprong van de financiële middelen. Verder moet bunq verscherpt toekijken op klanten die een belangrijke publieke functie uitoefenen.

Finst

Laatste artikels over Finance


Wat moet je weten bij het overnemen van een bedrijf? Een Gids voor Succesvolle Bedrijfsovernames

30 april 2024

Het overnemen van een bedrijf kan een opwindende en lucratieve onderneming zijn, maar het is ook een complex proces dat zorgvuldige planning en strategie vereist.


Benzineprijs op hoogste peil in vijf maanden

22 maart 2024

UnitedConsumers meldt dat de landelijke gemiddelde benzineprijs op 2,20 euro ligt, waardoor de prijzen weer flink duurder zijn geworden.


Wero wordt de opvolger van iDEAL

06 november 2023

EPI combineert de technologie van iDEAL en Payconiq en wil hiermee een Europese standaard in de markt zetten.


Aantal miljonairs in Nederland blijft groeien

16 augustus 2023

Uit het jaarlijkse Global Wealth Report van de bank Credit Suisse blijkt dat er in 2021 maar liefst 26.000 Nederlanders miljonair zijn geworden.


bunq ziet tegoeden van klanten alweer verdubbelen

20 juli 2023

De neobank bunq stelde eerder deze week een nieuwe update voor en gaf meteen aan dat het klantenbestand is aangedikt tot 9 miljoen.


Risico op bankencrisis is klein volgens IMF

12 april 2023

Het Internationaal Monetair Fonds schat de kans op een nieuwe en wereldwijde bankencrisis in op slechts 15 procent.


Bunq gaat naar Amerika

04 april 2023

De smartphonebank Bunq heeft een bankvergunning aangevraagd in de VS.


Miljardenverlies voor De Nederlandsche Bank

24 maart 2023

Dit jaar zal de DNB een verlies maken van maar liefst 3 miljard euro. De bank verwacht dat ze verlieslatend zal zijn tot 2028.


Gezamenlijke monitoring transacties door banken

03 maart 2023

Het kabinet wil dat banken transacties van klanten gezamenlijk gaan opvolgen. Zo zouden criminelen met meerdere bankrekeningen sneller gevat worden.geld lenen kost geld

Advertentie

Finst

Populair op Financeinfo.nl