Je bent hier: Home > Nieuws > De inflatie is ondanks een kleine daling nog altijd erg hoog

De inflatie is ondanks een kleine daling nog altijd erg hoog

De inflatie is ondanks een kleine daling nog altijd erg hoog

01 november 2022 - door Dylan

In oktober 2022 was de inflatie in Nederland nog altijd erg hoog. Uit de laatste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek bleek dat er sprake was van een percentage van 16,8 procent.

Dit is berekend volgens de Europese rekenmethode.

Jaar eerder

Waren de prijzen in oktober dan 16,8 procent hoger dan in september? Nee, dat is niet het geval. Bij inflatie wordt er gekeken naar een jaar eerder. Ten opzichte van oktober 2021 is er dus sprake van een prijsstijging van 16,8 procent. Dat is iets lager dan de inflatie in september. Toen was er sprake van een record met het bereikte percentage van 17,1 procent.

Wel een stijging bij voedsel

Hoewel het gehele percentage iets daalde ten opzichte van september, was er bij voedsel wel sprake van een stijging. In september ging het nog om 10,5 procent, terwijl in oktober de prijzen al met 11,5 procent gestegen waren ten opzichte van een jaar eerder. Ook de energie is veel duurder dan het jaar ervoor. In oktober ging het om 99,8 procent en september was nog hoger met een inflatiepercentage van maar liefst 113,8 procent. De kosten voor energie, waar ook brandstof onder valt, zijn dus verdubbeld.

Verhoging van de rente

De Europese Centrale Bank probeert de inflatie zo goed mogelijk te bestrijden. Opnieuw is er daarom een verhoging geweest van de rente. Net als in september was er een verhoging van 0,75 procentpunt. Volgens de president van de Nederlandsche Bank is het te verwachten dat de rente nog verder omhoog gaat. In december kan er opnieuw gerekend worden op een forse verhoging, terwijl in 2023 er met kleine stapjes dingen gaan veranderen. In alle opzichten ziet het er ook naar uit dat we een recessie kunnen verwachten. Bovendien is er ook sprake van een bezettingsgraad van 103 procent binnen de Nederlandse economie.

CBS gaat rekenmethode veranderen

In de berekening van het CBS worden de prijzen van nieuwe energiecontracten meegenomen en dus niet de prijzen die mensen nu daadwerkelijk betalen. Het is daarom de verwachting dat de berekende inflatie hoger is dan deze in werkelijkheid is. Ook zijn de prijzen voor variabele contracten niet standaard zo hoog als de prijzen voor een nieuw contract. Het CBS is nu aan het werken aan een nieuwe rekenmethode. Zo moet de energieprijsstijging op een andere manier gemeten worden en moet er gekeken worden naar wat mensen daadwerkelijk betalen. De nieuwe methode moet andere resultaten geven met een lager inflatiepercentage. Zo zou de in augustus berekende inflatie van 12 procent met de nieuwe methode uitgekomen zijn tussen de 7,5 en 9,6 procent volgens statistici. Momenteel is het CBS nog bezig met het werken aan deze nieuwe methode. In januari wordt er verwacht dat er meer informatie is over wanneer er met deze methode gewerkt gaat worden.

Finst

Laatste artikels over Finance


Benzineprijs op hoogste peil in vijf maanden

22 maart 2024

UnitedConsumers meldt dat de landelijke gemiddelde benzineprijs op 2,20 euro ligt, waardoor de prijzen weer flink duurder zijn geworden.


Wero wordt de opvolger van iDEAL

06 november 2023

EPI combineert de technologie van iDEAL en Payconiq en wil hiermee een Europese standaard in de markt zetten.


Aantal miljonairs in Nederland blijft groeien

16 augustus 2023

Uit het jaarlijkse Global Wealth Report van de bank Credit Suisse blijkt dat er in 2021 maar liefst 26.000 Nederlanders miljonair zijn geworden.


bunq ziet tegoeden van klanten alweer verdubbelen

20 juli 2023

De neobank bunq stelde eerder deze week een nieuwe update voor en gaf meteen aan dat het klantenbestand is aangedikt tot 9 miljoen.


Risico op bankencrisis is klein volgens IMF

12 april 2023

Het Internationaal Monetair Fonds schat de kans op een nieuwe en wereldwijde bankencrisis in op slechts 15 procent.


Bunq gaat naar Amerika

04 april 2023

De smartphonebank Bunq heeft een bankvergunning aangevraagd in de VS.


Miljardenverlies voor De Nederlandsche Bank

24 maart 2023

Dit jaar zal de DNB een verlies maken van maar liefst 3 miljard euro. De bank verwacht dat ze verlieslatend zal zijn tot 2028.


Gezamenlijke monitoring transacties door banken

03 maart 2023

Het kabinet wil dat banken transacties van klanten gezamenlijk gaan opvolgen. Zo zouden criminelen met meerdere bankrekeningen sneller gevat worden.


Ondanks hoge inflatie blijven mensen reizen boeken

28 februari 2023

In januari boekten meer dan 3 miljoen Nederlanders een buitenlandse reis.



geld lenen kost geld

Advertentie

Finst

Populair op Financeinfo.nl