Je bent hier: Home > Nieuws > Kapitaalintensief versus arbeidsintensief

Kapitaalintensief versus arbeidsintensief

Kapitaalintensief versus arbeidsintensief

10 november 2022 - door Laurens

Woorden als kapitaalintensief en arbeidsintensief worden heel vaak gebruikt in de bedrijfswereld. De vraag is alleen waar ze voor staan.

Niet iedereen kent namelijk het verschil tussen een bedrijf met een hoge kapitaalintensiviteit en een bedrijf met een hoge arbeidsintensiviteit. Dat is geen probleem, want in dit artikel zullen we proberen om je kort uit te leggen waar deze termen voor worden gebruikt. Ben jij ook benieuwd? Laten de er dan maar vlug aan beginnen.

Kapitaalintensief

Een bedrijf dat kapitaalintensief wordt genoemd, is een bedrijf dat zoals de naam ook aangeeft, veel kapitaal nodig heeft om te kunnen overleven en voornamelijk ook om de groei van het bedrijf te verzekeren. Je zou nu kunnen denken, elk bedrijf is toch kapitaalintensief, want om te kunnen groeien moet er bijna steeds geld worden geïnvesteerd. Op zich is dat inderdaad zo, maar dat is niet wat we met deze term bedoelen. Bedrijven die kapitaalintensief worden genoemd, zijn bedrijven die in vergelijking met de loonkosten, waar we straks op terugkomen, meer kapitaal nodig hebben.

Goede voorbeelden kunnen we vinden in de industriële sector. Denk bijvoorbeeld aan bedrijven die heel zware machines nodig hebben. Ook bedrijven met grote productiefaciliteiten, of zeer gesofisticeerde toestellen, kunnen vaak als kapitaalintensief worden aangeduid.

Arbeidsintensief

Tegenover kapitaalintensief staat arbeidsintensief. Zoals eerder al tussen de regels te lezen viel, zijn dit bedrijven waar voornamelijk de loonkosten een belangrijke rol spelen. In bedrijven waar veel personeel werkt, zoals bijvoorbeeld een bedrijf waar men verschillende onderdelen met de hand moet maken, zullen de loonkosten uiteraard hoog liggen. In dat geval kunnen we dus ook zeggen dat het bedrijf arbeidsintensief is. Ook in de horeca spreekt men vaak van arbeidsintensiviteit, aangezien de meeste taken daar door mensen moeten worden uitgevoerd en er weinig robots kunnen worden ingezet. Voor een hotel ligt het alweer wat moeilijker, want het gebouw zelf kost ook een hoop geld.

Classificatie

Een echte classificatie bestaat er niet, je moet zelf proberen in te schatten tot welke categorie een bedrijf behoort. Om dit te kunnen doen, moet je wel enige kennis hebben van een balans en een income statement. Bij uitbreiding kan ook het cashflow statement worden geraadpleegd om te kijken naar de cashflow van de investeringen. Hoe je deze statements moet lezen behoort niet tot de kern van dit artikel. Om dit te leren kan je beter gespecialiseerde leerboeken over finance raadplegen. Wel kunnen we kort stellen dat je vrij makkelijk kunt afleiden of een bedrijf voornamelijk veel moet spenderen aan de lonen, of voornamelijk aan machines. Daarbovenop kan je ook rekening houden met de aard van de business en ook met het productie en/of verkoopproces. Helaas is de classificatie niet zo eenvoudig als een bedrijf hoog scoort op beide parameters. In dat geval heeft het eigenschappen van beide groepen.

Conclusie 

Of een bedrijf kapitaalintensief of arbeidsintensief is hangt af van verschillende parameters. Hopelijk begrijp je na het lezen van dit artikel wat beter hoe de termen van elkaar verschillen. Mocht je volgende keer een van deze termen tegenkomen in een artikel, dan kan je jezelf hopelijk enkele kritische vragen stellen. Op die manier zal je beter begrijpen hoe een bedrijf functioneert en wat er in het algemeen in om gaat.


Laatste artikels over Finance


Vanaf januari een flinke verhoging van het pensioen voor bouwvakkers

23 november 2022

Er komt een flinke verhoging van het pensioen aan voor bouwvakkers, timmerlieden en ook anderen die bij het pensioenfonds voor de bouw zijn aangesloten.
Lees meer


Ook huisdieren kosten geld

18 november 2022

Vragen jouw kinderen ook al lang voor dat lieve schattige konijntje in de tuin? Of heb je ook al je hele leven gedroomd om die grote hond in huis te halen als je eindelijk in je eigen huis woont?
Lees meer


Jongeren in de bijstand lopen groot risico op financiële problemen

16 november 2022

Jongeren die een bijstandsuitkering ontvangen lopen een grote kans om in financiële problemen te komen.
Lees meer


Waarom geld soms gelukkig maakt

02 november 2022

Heel vaak hoor je het gezegde dat geld niet gelukkig maakt. Of dat ook echt zo is, dat kan je beter voor jezelf uitzoeken.
Lees meergeld lenen kost geld

Populair op Financeinfo.nlBitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 150 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken