Je bent hier: Home > Nieuws > Kapitaalintensief versus arbeidsintensief

Kapitaalintensief versus arbeidsintensief

Kapitaalintensief versus arbeidsintensief

10 november 2022 - door Laurens

Woorden als kapitaalintensief en arbeidsintensief worden heel vaak gebruikt in de bedrijfswereld. De vraag is alleen waar ze voor staan.

Niet iedereen kent namelijk het verschil tussen een bedrijf met een hoge kapitaalintensiviteit en een bedrijf met een hoge arbeidsintensiviteit. Dat is geen probleem, want in dit artikel zullen we proberen om je kort uit te leggen waar deze termen voor worden gebruikt. Ben jij ook benieuwd? Laten de er dan maar vlug aan beginnen.

Kapitaalintensief

Een bedrijf dat kapitaalintensief wordt genoemd, is een bedrijf dat zoals de naam ook aangeeft, veel kapitaal nodig heeft om te kunnen overleven en voornamelijk ook om de groei van het bedrijf te verzekeren. Je zou nu kunnen denken, elk bedrijf is toch kapitaalintensief, want om te kunnen groeien moet er bijna steeds geld worden geïnvesteerd. Op zich is dat inderdaad zo, maar dat is niet wat we met deze term bedoelen. Bedrijven die kapitaalintensief worden genoemd, zijn bedrijven die in vergelijking met de loonkosten, waar we straks op terugkomen, meer kapitaal nodig hebben.

Goede voorbeelden kunnen we vinden in de industriële sector. Denk bijvoorbeeld aan bedrijven die heel zware machines nodig hebben. Ook bedrijven met grote productiefaciliteiten, of zeer gesofisticeerde toestellen, kunnen vaak als kapitaalintensief worden aangeduid.

Arbeidsintensief

Tegenover kapitaalintensief staat arbeidsintensief. Zoals eerder al tussen de regels te lezen viel, zijn dit bedrijven waar voornamelijk de loonkosten een belangrijke rol spelen. In bedrijven waar veel personeel werkt, zoals bijvoorbeeld een bedrijf waar men verschillende onderdelen met de hand moet maken, zullen de loonkosten uiteraard hoog liggen. In dat geval kunnen we dus ook zeggen dat het bedrijf arbeidsintensief is. Ook in de horeca spreekt men vaak van arbeidsintensiviteit, aangezien de meeste taken daar door mensen moeten worden uitgevoerd en er weinig robots kunnen worden ingezet. Voor een hotel ligt het alweer wat moeilijker, want het gebouw zelf kost ook een hoop geld.

Classificatie

Een echte classificatie bestaat er niet, je moet zelf proberen in te schatten tot welke categorie een bedrijf behoort. Om dit te kunnen doen, moet je wel enige kennis hebben van een balans en een income statement. Bij uitbreiding kan ook het cashflow statement worden geraadpleegd om te kijken naar de cashflow van de investeringen. Hoe je deze statements moet lezen behoort niet tot de kern van dit artikel. Om dit te leren kan je beter gespecialiseerde leerboeken over finance raadplegen. Wel kunnen we kort stellen dat je vrij makkelijk kunt afleiden of een bedrijf voornamelijk veel moet spenderen aan de lonen, of voornamelijk aan machines. Daarbovenop kan je ook rekening houden met de aard van de business en ook met het productie en/of verkoopproces. Helaas is de classificatie niet zo eenvoudig als een bedrijf hoog scoort op beide parameters. In dat geval heeft het eigenschappen van beide groepen.

Conclusie 

Of een bedrijf kapitaalintensief of arbeidsintensief is hangt af van verschillende parameters. Hopelijk begrijp je na het lezen van dit artikel wat beter hoe de termen van elkaar verschillen. Mocht je volgende keer een van deze termen tegenkomen in een artikel, dan kan je jezelf hopelijk enkele kritische vragen stellen. Op die manier zal je beter begrijpen hoe een bedrijf functioneert en wat er in het algemeen in om gaat.

Finst

Laatste artikels over Finance


Wat moet je weten bij het overnemen van een bedrijf? Een Gids voor Succesvolle Bedrijfsovernames

30 april 2024

Het overnemen van een bedrijf kan een opwindende en lucratieve onderneming zijn, maar het is ook een complex proces dat zorgvuldige planning en strategie vereist.


Benzineprijs op hoogste peil in vijf maanden

22 maart 2024

UnitedConsumers meldt dat de landelijke gemiddelde benzineprijs op 2,20 euro ligt, waardoor de prijzen weer flink duurder zijn geworden.


Wero wordt de opvolger van iDEAL

06 november 2023

EPI combineert de technologie van iDEAL en Payconiq en wil hiermee een Europese standaard in de markt zetten.


Aantal miljonairs in Nederland blijft groeien

16 augustus 2023

Uit het jaarlijkse Global Wealth Report van de bank Credit Suisse blijkt dat er in 2021 maar liefst 26.000 Nederlanders miljonair zijn geworden.


bunq ziet tegoeden van klanten alweer verdubbelen

20 juli 2023

De neobank bunq stelde eerder deze week een nieuwe update voor en gaf meteen aan dat het klantenbestand is aangedikt tot 9 miljoen.


Risico op bankencrisis is klein volgens IMF

12 april 2023

Het Internationaal Monetair Fonds schat de kans op een nieuwe en wereldwijde bankencrisis in op slechts 15 procent.


Bunq gaat naar Amerika

04 april 2023

De smartphonebank Bunq heeft een bankvergunning aangevraagd in de VS.


Miljardenverlies voor De Nederlandsche Bank

24 maart 2023

Dit jaar zal de DNB een verlies maken van maar liefst 3 miljard euro. De bank verwacht dat ze verlieslatend zal zijn tot 2028.


Gezamenlijke monitoring transacties door banken

03 maart 2023

Het kabinet wil dat banken transacties van klanten gezamenlijk gaan opvolgen. Zo zouden criminelen met meerdere bankrekeningen sneller gevat worden.geld lenen kost geld

Advertentie

Finst

Populair op Financeinfo.nl