16 november 2022 - door Laurens
Jongeren die een bijstandsuitkering ontvangen lopen een grote kans om in financiële problemen te komen.
Dat bleek uit een onderzoek van de Nationale ombudsman. Het komt doordat gemeenten het inkomen van de jongeren niet altijd goed aanvullen.
Alleenstaanden onder de 21 jaar ontvangen 258 euro aan bijstand per maand. Volwassenen die zich in dezelfde situatie bevinden krijgen 1.046 euro per maand. Dat verschil is er omdat volgens de wet ouders hun kinderen tot hun 21ste moeten onderhouden. Jongeren die echter geen contact meer hebben met hun ouders zijn aangewezen op de bijzondere bijstand. De ombudsman heeft gemerkt dat niet alle gemeenten dezelfde regels hanteren, waardoor niet alle jongeren een bedrag krijgen waar ze goed van kunnen leven. Ombudsman Van Zutphen vindt het zorgelijk en is bovendien van mening dat jongeren juist extra geholpen moeten worden om financieel zelfredzaam te worden.
De ombudsman merkt daarnaast op dat de regels rondom de bijstand moeilijk te doorgronden zijn voor jongeren. Iemand met een bijstandsuitkering en een inkomen uit loon krijgt alleen een aanvullende uitkering als hij of zij iedere maand voor een bepaalde datum de loonstrook naar de gemeente opstuurt. Het is een van de redenen waardoor veel problemen ontstaan.
Jongeren tot 27 jaar die een uitkering aanvragen bij het UWV krijgen deze ook niet zomaar. Voordat zij hun bijstandsuitkering ontvangen moeten ze eerst vier weken lang zoeken naar werk of een opleiding. Het zorgt ervoor dat de jongeren nog langer moeten wachten op het ontvangen van geld. Volgens Van Zutphen is het onbegrijpelijk dat dit nog steeds de gang van zaken is. Minister Schouten, die over het armoedebeleid gaat, wil ook dat deze regeling zo snel mogelijk verdwijnt. Of dat gebeurt en wanneer dat dan gebeurt, is nog niet duidelijk.
16 augustus 2023
Uit het jaarlijkse Global Wealth Report van de bank Credit Suisse blijkt dat er in 2021 maar liefst 26.000 Nederlanders miljonair zijn geworden.
Lees meer
20 juli 2023
De neobank bunq stelde eerder deze week een nieuwe update voor en gaf meteen aan dat het klantenbestand is aangedikt tot 9 miljoen.
Lees meer
12 april 2023
Het Internationaal Monetair Fonds schat de kans op een nieuwe en wereldwijde bankencrisis in op slechts 15 procent.
Lees meer
04 april 2023
De smartphonebank Bunq heeft een bankvergunning aangevraagd in de VS.
Lees meer
24 maart 2023
Dit jaar zal de DNB een verlies maken van maar liefst 3 miljard euro. De bank verwacht dat ze verlieslatend zal zijn tot 2028.
Lees meer
03 maart 2023
Het kabinet wil dat banken transacties van klanten gezamenlijk gaan opvolgen. Zo zouden criminelen met meerdere bankrekeningen sneller gevat worden.
Lees meer
28 februari 2023
In januari boekten meer dan 3 miljoen Nederlanders een buitenlandse reis.
Lees meer
17 februari 2023
Volgens De Nederlandsche Bank moeten winkeliers cash geld als wettig betaalmiddel blijven aanvaarden.
Lees meer
16 februari 2023
Het Centraal Bureau voor de Statistiek becijferde dat er in Nederland vorig jaar een kwart minder gas werd verbruikt.
Lees meer
Beleggen in cryptocurrencies brengt risico's van verliezen met zich mee. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.