Je bent hier: Home > Nieuws > Jongeren in de bijstand lopen groot risico op financiële problemen

Jongeren in de bijstand lopen groot risico op financiële problemen

Jongeren in de bijstand lopen groot risico op financiële problemen

16 november 2022 - door Laurens

Jongeren die een bijstandsuitkering ontvangen lopen een grote kans om in financiële problemen te komen.

Dat bleek uit een onderzoek van de Nationale ombudsman. Het komt doordat gemeenten het inkomen van de jongeren niet altijd goed aanvullen.

Verschil per gemeente

Alleenstaanden onder de 21 jaar ontvangen 258 euro aan bijstand per maand. Volwassenen die zich in dezelfde situatie bevinden krijgen 1.046 euro per maand. Dat verschil is er omdat volgens de wet ouders hun kinderen tot hun 21ste moeten onderhouden. Jongeren die echter geen contact meer hebben met hun ouders zijn aangewezen op de bijzondere bijstand. De ombudsman heeft gemerkt dat niet alle gemeenten dezelfde regels hanteren, waardoor niet alle jongeren een bedrag krijgen waar ze goed van kunnen leven. Ombudsman Van Zutphen vindt het zorgelijk en is bovendien van mening dat jongeren juist extra geholpen moeten worden om financieel zelfredzaam te worden.

Opsturen van de loonstrook

De ombudsman merkt daarnaast op dat de regels rondom de bijstand moeilijk te doorgronden zijn voor jongeren. Iemand met een bijstandsuitkering en een inkomen uit loon krijgt alleen een aanvullende uitkering als hij of zij iedere maand voor een bepaalde datum de loonstrook naar de gemeente opstuurt. Het is een van de redenen waardoor veel problemen ontstaan.

Lang zoeken voordat een uitkering gegeven wordt

Jongeren tot 27 jaar die een uitkering aanvragen bij het UWV krijgen deze ook niet zomaar. Voordat zij hun bijstandsuitkering ontvangen moeten ze eerst vier weken lang zoeken naar werk of een opleiding. Het zorgt ervoor dat de jongeren nog langer moeten wachten op het ontvangen van geld. Volgens Van Zutphen is het onbegrijpelijk dat dit nog steeds de gang van zaken is. Minister Schouten, die over het armoedebeleid gaat, wil ook dat deze regeling zo snel mogelijk verdwijnt. Of dat gebeurt en wanneer dat dan gebeurt, is nog niet duidelijk.

Finst

Laatste artikels over Finance


Benzineprijs op hoogste peil in vijf maanden

22 maart 2024

UnitedConsumers meldt dat de landelijke gemiddelde benzineprijs op 2,20 euro ligt, waardoor de prijzen weer flink duurder zijn geworden.


Wero wordt de opvolger van iDEAL

06 november 2023

EPI combineert de technologie van iDEAL en Payconiq en wil hiermee een Europese standaard in de markt zetten.


Aantal miljonairs in Nederland blijft groeien

16 augustus 2023

Uit het jaarlijkse Global Wealth Report van de bank Credit Suisse blijkt dat er in 2021 maar liefst 26.000 Nederlanders miljonair zijn geworden.


bunq ziet tegoeden van klanten alweer verdubbelen

20 juli 2023

De neobank bunq stelde eerder deze week een nieuwe update voor en gaf meteen aan dat het klantenbestand is aangedikt tot 9 miljoen.


Risico op bankencrisis is klein volgens IMF

12 april 2023

Het Internationaal Monetair Fonds schat de kans op een nieuwe en wereldwijde bankencrisis in op slechts 15 procent.


Bunq gaat naar Amerika

04 april 2023

De smartphonebank Bunq heeft een bankvergunning aangevraagd in de VS.


Miljardenverlies voor De Nederlandsche Bank

24 maart 2023

Dit jaar zal de DNB een verlies maken van maar liefst 3 miljard euro. De bank verwacht dat ze verlieslatend zal zijn tot 2028.


Gezamenlijke monitoring transacties door banken

03 maart 2023

Het kabinet wil dat banken transacties van klanten gezamenlijk gaan opvolgen. Zo zouden criminelen met meerdere bankrekeningen sneller gevat worden.


Ondanks hoge inflatie blijven mensen reizen boeken

28 februari 2023

In januari boekten meer dan 3 miljoen Nederlanders een buitenlandse reis.geld lenen kost geld

Advertentie

Finst

Populair op Financeinfo.nl