Je bent hier: Home > Nieuws > Jongeren in de bijstand lopen groot risico op financiële problemen

Jongeren in de bijstand lopen groot risico op financiële problemen

Jongeren in de bijstand lopen groot risico op financiële problemen

16 november 2022 - door Laurens

Jongeren die een bijstandsuitkering ontvangen lopen een grote kans om in financiële problemen te komen.

Dat bleek uit een onderzoek van de Nationale ombudsman. Het komt doordat gemeenten het inkomen van de jongeren niet altijd goed aanvullen.

Verschil per gemeente

Alleenstaanden onder de 21 jaar ontvangen 258 euro aan bijstand per maand. Volwassenen die zich in dezelfde situatie bevinden krijgen 1.046 euro per maand. Dat verschil is er omdat volgens de wet ouders hun kinderen tot hun 21ste moeten onderhouden. Jongeren die echter geen contact meer hebben met hun ouders zijn aangewezen op de bijzondere bijstand. De ombudsman heeft gemerkt dat niet alle gemeenten dezelfde regels hanteren, waardoor niet alle jongeren een bedrag krijgen waar ze goed van kunnen leven. Ombudsman Van Zutphen vindt het zorgelijk en is bovendien van mening dat jongeren juist extra geholpen moeten worden om financieel zelfredzaam te worden.

Opsturen van de loonstrook

De ombudsman merkt daarnaast op dat de regels rondom de bijstand moeilijk te doorgronden zijn voor jongeren. Iemand met een bijstandsuitkering en een inkomen uit loon krijgt alleen een aanvullende uitkering als hij of zij iedere maand voor een bepaalde datum de loonstrook naar de gemeente opstuurt. Het is een van de redenen waardoor veel problemen ontstaan.

Lang zoeken voordat een uitkering gegeven wordt

Jongeren tot 27 jaar die een uitkering aanvragen bij het UWV krijgen deze ook niet zomaar. Voordat zij hun bijstandsuitkering ontvangen moeten ze eerst vier weken lang zoeken naar werk of een opleiding. Het zorgt ervoor dat de jongeren nog langer moeten wachten op het ontvangen van geld. Volgens Van Zutphen is het onbegrijpelijk dat dit nog steeds de gang van zaken is. Minister Schouten, die over het armoedebeleid gaat, wil ook dat deze regeling zo snel mogelijk verdwijnt. Of dat gebeurt en wanneer dat dan gebeurt, is nog niet duidelijk.


Laatste artikels over Finance


Vanaf januari een flinke verhoging van het pensioen voor bouwvakkers

23 november 2022

Er komt een flinke verhoging van het pensioen aan voor bouwvakkers, timmerlieden en ook anderen die bij het pensioenfonds voor de bouw zijn aangesloten.
Lees meer


Ook huisdieren kosten geld

18 november 2022

Vragen jouw kinderen ook al lang voor dat lieve schattige konijntje in de tuin? Of heb je ook al je hele leven gedroomd om die grote hond in huis te halen als je eindelijk in je eigen huis woont?
Lees meer


Kapitaalintensief versus arbeidsintensief

10 november 2022

Woorden als kapitaalintensief en arbeidsintensief worden heel vaak gebruikt in de bedrijfswereld. De vraag is alleen waar ze voor staan.
Lees meer


Waarom geld soms gelukkig maakt

02 november 2022

Heel vaak hoor je het gezegde dat geld niet gelukkig maakt. Of dat ook echt zo is, dat kan je beter voor jezelf uitzoeken.
Lees meergeld lenen kost geld

Populair op Financeinfo.nlBitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 150 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken