Je bent hier: Home > Nieuws > Vanaf januari een flinke verhoging van het pensioen voor bouwvakkers

Vanaf januari een flinke verhoging van het pensioen voor bouwvakkers

Vanaf januari een flinke verhoging van het pensioen voor bouwvakkers

23 november 2022 - door Dylan

Er komt een flinke verhoging van het pensioen aan voor bouwvakkers, timmerlieden en ook anderen die bij het pensioenfonds voor de bouw zijn aangesloten.

De verhoging gaat per 1 januari van het nieuwe jaar in. In totaal zal de uitkering met 14,52 procent verhoogd worden. Daarmee is het een van de grootste stijgingen ooit.

Voordeel voor gepensioneerden en nog werkenden

In totaal zijn er 800.000 mensen aangesloten bij het pensioenfonds BPFBouw. Het gaat daarbij om zowel gepensioneerden als mensen die op het moment nog altijd werkzaam zijn. Door de verhoging van het pensioen krijgen de reeds gepensioneerden vanaf januari te maken met een flinke verhoging van hun uitkering. Ook de nog werkenden, die dus nog geld afdragen voor het pensioen, hebben profijt van deze verhoging. Zij krijgen er namelijk een flink hogere uitkering door als ze eenmaal met pensioen zijn gegaan.

Hoge prijzen

De verhoging van het pensioen zorgt voor vreugde bij bestuursvoorzitter Eline Lundgren. Volgens haar is de stijging namelijk hard nodig, omdat de hogere prijzen voor vervelende situaties kunnen leiden. Om die reden is ze blij te kunnen zeggen dat er hogere pensioenen aan zitten te komen voor mensen die werken of werkten in de bouw. Het is overigens niet de eerste stijging van de pensioenen in de bouw. Eerder dit jaar was er namelijk ook al een verhoging van 2,5 procent.

Ook andere pensioenen verhoogd

Metaalbewerkers en zorgmedewerkers kregen eerder ook al te maken met een verhoging van de pensioenen. Met respectievelijk 4,2 en 6 procent waren die stijgingen wel minder fors. Van de grote pensioenfondsen staat het fonds van de bouw er op financieel vlak het beste voor. Mede dankzij de hoge rente was er in oktober een dekkingsgraad van 140 procent. Voor een verhoging van de pensioenen moet er een dekkingsgraad van minimaal 105 procent zijn.

Verhoging AOW

De stijging van het pensioen komt ook nog eens bovenop een stijging van de AOW. De uitkering van de AOW gaat per januari namelijk met 10 procent omhoog. Al deze verhogingen worden doorgevoerd in verband met de hoge inflatie. In oktober was er sprake van maar liefst 14,3 procent inflatie. Veel pensioenfondsen, waaronder ook BPFBouw, hebben de laatste jaren de pensioenen niet met de inflatie mee laten stijgen. Pensioenfondsen voldeden dankzij de lage rente niet aan de minimale dekkingsgraad die nodig was om de pensioenen mee te laten stijgen.


Laatste artikels over Finance


Ook huisdieren kosten geld

18 november 2022

Vragen jouw kinderen ook al lang voor dat lieve schattige konijntje in de tuin? Of heb je ook al je hele leven gedroomd om die grote hond in huis te halen als je eindelijk in je eigen huis woont?
Lees meer


Jongeren in de bijstand lopen groot risico op financiële problemen

16 november 2022

Jongeren die een bijstandsuitkering ontvangen lopen een grote kans om in financiële problemen te komen.
Lees meer


Kapitaalintensief versus arbeidsintensief

10 november 2022

Woorden als kapitaalintensief en arbeidsintensief worden heel vaak gebruikt in de bedrijfswereld. De vraag is alleen waar ze voor staan.
Lees meer


Waarom geld soms gelukkig maakt

02 november 2022

Heel vaak hoor je het gezegde dat geld niet gelukkig maakt. Of dat ook echt zo is, dat kan je beter voor jezelf uitzoeken.
Lees meergeld lenen kost geld

Populair op Financeinfo.nlBitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 150 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken