Je bent hier: Home > Nieuws > Finance is belangrijk, maar het is niet alles

Finance is belangrijk, maar het is niet alles

Finance is belangrijk, maar het is niet alles

27 november 2022 - door Laurens

Lees je je graag in over financiën? Dan ben je er vast ook van overtuigd dat het financiële vakgebied heel belangrijk is voor een bedrijf.

Dat willen we zeker niet ontkennen, maar er is meer. In dit artikel geven we je onze opinie over welke rol finance speelt binnen een bedrijf en vooral over hoe je niet altijd alles kunt bepalen met louter financiële beslissingen. We zullen daarbij proberen om praktische voorbeelden te implementeren zodat je makkelijk onze gedachtegang kunt volgen. 

Shareholders zijn stakeholders

Waarschijnlijk heb je wel al eens gehoord over de stakeholders van een onderneming. Dit zijn eigenlijk alle mensen die op een bepaalde manier met je onderneming te maken krijgen, zoals klanten, leveranciers, aandeelhouders, buren van je bedrijfspand, enzovoort… stakeholder is dus een zeer ruim begrip en shareholders, ofwel aandeelhouders vallen ook onder dat begrip.

Wanneer we spreken over finance binnen een bedrijf, dan denken velen meteen rechtstreeks aan de aandeelhouders. Logisch zou je kunnen denken, maar eigenlijk zou je ook kunnen denken aan de stakeholders in het algemeen. Een bedrijf heeft namelijk een bepaalde impact op alle stakeholders. Daarom denken wij dat finance niet alles is binnen een bedrijf. Hoewel het een zeer belangrijk aspect is, zou een bedrijf best met zoveel meer rekening houden, om te zorgen dat het een positieve impact heeft op zijn stakeholders.

Finance als in winst

Om te illustreren wat we precies bedoelen, nemen we winst als een voorbeeld. Wie denkt aan finance, denkt vaak automatisch ook aan winst maken. Maar wat als je het bekijkt vanuit een ander perspectief dan alleen maar het finance perspectief?

Stel je voor: je hebt werknemers in dienst die een bepaald aantal goederen kunnen produceren op een bepaalde tijd. Hoe meer ze zouden werken, des te meer je zou kunnen verdienen (in het geval de vraag toereikend is natuurlijk). Als je alleen denkt aan finance, dan zou je ze dus meer uren kunnen laten werken (uiteraard conform de arbeidswetten die gelden, maar het is slechts een voorbeeld om illustratieve redenen). Een mogelijk gevolg is dan wel dat die werknemers overwerkt geraken. Ze kunnen mentaal en misschien ook fysiek uitgeput raken, wat een enorme impact kan hebben. Dat wil je niet op je geweten hebben denken we dan. Bovendien is dat ook niet goed voor je bedrijf, het kan bijvoorbeeld leiden tot stakingen of burn-outs. Daarom denken we dat je binnen een bedrijf steeds naar meer aspecten dan alleen finance zou moeten kijken.

Conclusie 

Volgens ons standpunt is het dus zeker goed om de finance van je bedrijf te optimaliseren, maar dan wel door rekening te houden met meerdere stakeholders. Weeg steeds voor- en nadelen van je beslissingen af en kijk welke impact ze op wie kunnen hebben. 

Finst

Laatste artikels over Finance


Wat moet je weten bij het overnemen van een bedrijf? Een Gids voor Succesvolle Bedrijfsovernames

30 april 2024

Het overnemen van een bedrijf kan een opwindende en lucratieve onderneming zijn, maar het is ook een complex proces dat zorgvuldige planning en strategie vereist.


Benzineprijs op hoogste peil in vijf maanden

22 maart 2024

UnitedConsumers meldt dat de landelijke gemiddelde benzineprijs op 2,20 euro ligt, waardoor de prijzen weer flink duurder zijn geworden.


Wero wordt de opvolger van iDEAL

06 november 2023

EPI combineert de technologie van iDEAL en Payconiq en wil hiermee een Europese standaard in de markt zetten.


Aantal miljonairs in Nederland blijft groeien

16 augustus 2023

Uit het jaarlijkse Global Wealth Report van de bank Credit Suisse blijkt dat er in 2021 maar liefst 26.000 Nederlanders miljonair zijn geworden.


bunq ziet tegoeden van klanten alweer verdubbelen

20 juli 2023

De neobank bunq stelde eerder deze week een nieuwe update voor en gaf meteen aan dat het klantenbestand is aangedikt tot 9 miljoen.


Risico op bankencrisis is klein volgens IMF

12 april 2023

Het Internationaal Monetair Fonds schat de kans op een nieuwe en wereldwijde bankencrisis in op slechts 15 procent.


Bunq gaat naar Amerika

04 april 2023

De smartphonebank Bunq heeft een bankvergunning aangevraagd in de VS.


Miljardenverlies voor De Nederlandsche Bank

24 maart 2023

Dit jaar zal de DNB een verlies maken van maar liefst 3 miljard euro. De bank verwacht dat ze verlieslatend zal zijn tot 2028.


Gezamenlijke monitoring transacties door banken

03 maart 2023

Het kabinet wil dat banken transacties van klanten gezamenlijk gaan opvolgen. Zo zouden criminelen met meerdere bankrekeningen sneller gevat worden.geld lenen kost geld

Advertentie

Finst

Populair op Financeinfo.nl