Je bent hier: Home > Nieuws > Nederlandse staat hoeft geen miljarden uit te geven voor het sluiten van kolencentrales

Nederlandse staat hoeft geen miljarden uit te geven voor het sluiten van kolencentrales

Nederlandse staat hoeft geen miljarden uit te geven voor het sluiten van kolencentrales

30 november 2022 - door Dylan

De energiebedrijven RWE en Uniper worden niet gecompenseerd door de Nederlandse staat als in de toekomst de bedrijven moeten sluiten. Dit werd bepaald door de rechtbank in Den Haag.

Rechtszaak

De twee energiebedrijven hadden samen een rechtszaak aangespannen tegen de Nederlandse staat. Zij vinden het namelijk niet eerlijk dat de centrales eerder dicht moeten dan bij de bouw verwacht werd. Om de klimaatdoelen te halen mochten centrales vanaf 2030 niet meer met kolen stoken, zo werd besloten in een in 2019 aangenomen wet. Volgens de rechtbank is deze wet inbreuk op het eigendomsrecht, maar is het niet onrechtmatig. De energiebedrijven waren namelijk voldoende op de hoogte gesteld en kregen ook een overgangsperiode, waarin ze met opbrengsten van de centrales de schade konden beperken. De beide bedrijven hadden een schadeclaim, omdat ze eerder moeten stoppen met stoken dan verwacht werd. De centrales zijn bovendien nog nieuw en konden langer mee. RWE had een schadeclaim van 1,4 miljard en Uniper eiste 1 miljard.

Hoger beroep

RWE is voorlopig in ieder geval nog niet van plan om het erbij te laten zitten. Zij zijn teleurgesteld door de uitspraak en denken er over na om in hoger beroep te gaan. Tegelijkertijd is er bij de Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen juist blijdschap. Daar wordt deze uitspraak namelijk gezien als een positief signaal. De stichting zegt een eerlijke wereld na te streven, waarin de macht van multinationals wordt blootgelegd.

Productieplafond

De Nederlandse overheid liet eerder dit jaar al even het productieplafond los. Dit in verband met de tijdelijke vermindering aan toevoer van Russisch gas. Bij Uniper is er bovendien ook sprake van een Duitse nationalisering. Doordat Rusland eerder dit jaar de gaskraan had dichtgedraaid, kwam het bedrijf in grote problemen. De nationalisering laat nog even op zich wachten, pas op 19 december is deze formeel.

Finst

Laatste artikels over Finance


Wat moet je weten bij het overnemen van een bedrijf? Een Gids voor Succesvolle Bedrijfsovernames

30 april 2024

Het overnemen van een bedrijf kan een opwindende en lucratieve onderneming zijn, maar het is ook een complex proces dat zorgvuldige planning en strategie vereist.


Benzineprijs op hoogste peil in vijf maanden

22 maart 2024

UnitedConsumers meldt dat de landelijke gemiddelde benzineprijs op 2,20 euro ligt, waardoor de prijzen weer flink duurder zijn geworden.


Wero wordt de opvolger van iDEAL

06 november 2023

EPI combineert de technologie van iDEAL en Payconiq en wil hiermee een Europese standaard in de markt zetten.


Aantal miljonairs in Nederland blijft groeien

16 augustus 2023

Uit het jaarlijkse Global Wealth Report van de bank Credit Suisse blijkt dat er in 2021 maar liefst 26.000 Nederlanders miljonair zijn geworden.


bunq ziet tegoeden van klanten alweer verdubbelen

20 juli 2023

De neobank bunq stelde eerder deze week een nieuwe update voor en gaf meteen aan dat het klantenbestand is aangedikt tot 9 miljoen.


Risico op bankencrisis is klein volgens IMF

12 april 2023

Het Internationaal Monetair Fonds schat de kans op een nieuwe en wereldwijde bankencrisis in op slechts 15 procent.


Bunq gaat naar Amerika

04 april 2023

De smartphonebank Bunq heeft een bankvergunning aangevraagd in de VS.


Miljardenverlies voor De Nederlandsche Bank

24 maart 2023

Dit jaar zal de DNB een verlies maken van maar liefst 3 miljard euro. De bank verwacht dat ze verlieslatend zal zijn tot 2028.


Gezamenlijke monitoring transacties door banken

03 maart 2023

Het kabinet wil dat banken transacties van klanten gezamenlijk gaan opvolgen. Zo zouden criminelen met meerdere bankrekeningen sneller gevat worden.



geld lenen kost geld

Advertentie

Finst

Populair op Financeinfo.nl