Je bent hier: Home > Nieuws > Centraal Planbureau meldt dat de koopkracht met 4 procent gaat dalen ondanks het prijsplafond
06 december 2022 - door Dylan
Het Centraal Planbureau (CPB) verwacht dat de koopkracht over dit en volgend jaar met zo’n 4 procent gaat dalen.
Ook het prijsplafond dat de overheid gaat instellen heeft daardoor niet het gewenste effect. De koopkracht geeft aan hoeveel een huishouden kan kopen met het beschikbare inkomen, verrekend met de inflatie.
De grootste daling van de koopkracht is dit jaar. Ook volgend jaar is er weer sprake van een lichte daling. Tussen 2018 en 2021 was er nog sprake van een koopkrachtstijging. Die stijging verdwijnt als gevolg van de dalingen meteen weer. De overheidsmaatregelen zijn voor het eerst allemaal opgenomen in de berekening. Volgens het CPB heeft het instellen van het prijsplafond een verdere daling van de koopkracht wel weten te voorkomen. Met het prijsplafond is er een maximale prijs gekomen voor energie en stroom.
Tijdens Prinsjesdag werd nog bekendgemaakt dat er een daling van de koopkracht zou zijn van zo’n 3 procent over 2022 en 2023. Het prijsplafond zat nog niet in die berekening, aangezien dat pas een dag eerder was afgesproken. Ook heeft het CPB een nieuwe berekening met een andere definitie voor de inflatie. De voornaamste reden voor het dalen van de koopkracht is het hardere stijgen van de inflatie dan de cao-lonen.
De tijdelijke maatregel van het prijsplafond is volgens het CPB ook geen goed idee. Zij denken namelijk dat de hoge gasprijzen niet zullen verdwijnen. Het heeft daarnaast ook een negatief gevolg voor de financiële situatie van de overheid. De maatregel kost namelijk zo’n 8 miljard euro. Het CPB denkt dat er door het prijsplafond ook minder naar verduurzaming en vermindering van energieverbruik wordt omgekeken. Om de koopkracht te herstellen denkt het CPB dat het beste de lonen van de mensen verhoogd kunnen worden. Met name de kwetsbaarste huishoudens moeten daarbij geholpen worden.
30 april 2024
Het overnemen van een bedrijf kan een opwindende en lucratieve onderneming zijn, maar het is ook een complex proces dat zorgvuldige planning en strategie vereist.
22 maart 2024
UnitedConsumers meldt dat de landelijke gemiddelde benzineprijs op 2,20 euro ligt, waardoor de prijzen weer flink duurder zijn geworden.
06 november 2023
EPI combineert de technologie van iDEAL en Payconiq en wil hiermee een Europese standaard in de markt zetten.
16 augustus 2023
Uit het jaarlijkse Global Wealth Report van de bank Credit Suisse blijkt dat er in 2021 maar liefst 26.000 Nederlanders miljonair zijn geworden.
20 juli 2023
De neobank bunq stelde eerder deze week een nieuwe update voor en gaf meteen aan dat het klantenbestand is aangedikt tot 9 miljoen.
12 april 2023
Het Internationaal Monetair Fonds schat de kans op een nieuwe en wereldwijde bankencrisis in op slechts 15 procent.
04 april 2023
De smartphonebank Bunq heeft een bankvergunning aangevraagd in de VS.
24 maart 2023
Dit jaar zal de DNB een verlies maken van maar liefst 3 miljard euro. De bank verwacht dat ze verlieslatend zal zijn tot 2028.
03 maart 2023
Het kabinet wil dat banken transacties van klanten gezamenlijk gaan opvolgen. Zo zouden criminelen met meerdere bankrekeningen sneller gevat worden.