Je bent hier: Home > Nieuws > Centraal Planbureau meldt dat de koopkracht met 4 procent gaat dalen ondanks het prijsplafond

Centraal Planbureau meldt dat de koopkracht met 4 procent gaat dalen ondanks het prijsplafond

Centraal Planbureau meldt dat de koopkracht met 4 procent gaat dalen ondanks het prijsplafond

06 december 2022 - door Dylan

Het Centraal Planbureau (CPB) verwacht dat de koopkracht over dit en volgend jaar met zo’n 4 procent gaat dalen.

Ook het prijsplafond dat de overheid gaat instellen heeft daardoor niet het gewenste effect. De koopkracht geeft aan hoeveel een huishouden kan kopen met het beschikbare inkomen, verrekend met de inflatie.

Eerdere stijgingen weer weg

De grootste daling van de koopkracht is dit jaar. Ook volgend jaar is er weer sprake van een lichte daling. Tussen 2018 en 2021 was er nog sprake van een koopkrachtstijging. Die stijging verdwijnt als gevolg van de dalingen meteen weer. De overheidsmaatregelen zijn voor het eerst allemaal opgenomen in de berekening. Volgens het CPB heeft het instellen van het prijsplafond een verdere daling van de koopkracht wel weten te voorkomen. Met het prijsplafond is er een maximale prijs gekomen voor energie en stroom.

Prinsjesdag andere berekening

Tijdens Prinsjesdag werd nog bekendgemaakt dat er een daling van de koopkracht zou zijn van zo’n 3 procent over 2022 en 2023. Het prijsplafond zat nog niet in die berekening, aangezien dat pas een dag eerder was afgesproken. Ook heeft het CPB een nieuwe berekening met een andere definitie voor de inflatie. De voornaamste reden voor het dalen van de koopkracht is het hardere stijgen van de inflatie dan de cao-lonen.

Hoge prijzen blijven

De tijdelijke maatregel van het prijsplafond is volgens het CPB ook geen goed idee. Zij denken namelijk dat de hoge gasprijzen niet zullen verdwijnen. Het heeft daarnaast ook een negatief gevolg voor de financiële situatie van de overheid. De maatregel kost namelijk zo’n 8 miljard euro. Het CPB denkt dat er door het prijsplafond ook minder naar verduurzaming en vermindering van energieverbruik wordt omgekeken. Om de koopkracht te herstellen denkt het CPB dat het beste de lonen van de mensen verhoogd kunnen worden. Met name de kwetsbaarste huishoudens moeten daarbij geholpen worden.

Finst

Laatste artikels over Finance


Wat moet je weten bij het overnemen van een bedrijf? Een Gids voor Succesvolle Bedrijfsovernames

30 april 2024

Het overnemen van een bedrijf kan een opwindende en lucratieve onderneming zijn, maar het is ook een complex proces dat zorgvuldige planning en strategie vereist.


Benzineprijs op hoogste peil in vijf maanden

22 maart 2024

UnitedConsumers meldt dat de landelijke gemiddelde benzineprijs op 2,20 euro ligt, waardoor de prijzen weer flink duurder zijn geworden.


Wero wordt de opvolger van iDEAL

06 november 2023

EPI combineert de technologie van iDEAL en Payconiq en wil hiermee een Europese standaard in de markt zetten.


Aantal miljonairs in Nederland blijft groeien

16 augustus 2023

Uit het jaarlijkse Global Wealth Report van de bank Credit Suisse blijkt dat er in 2021 maar liefst 26.000 Nederlanders miljonair zijn geworden.


bunq ziet tegoeden van klanten alweer verdubbelen

20 juli 2023

De neobank bunq stelde eerder deze week een nieuwe update voor en gaf meteen aan dat het klantenbestand is aangedikt tot 9 miljoen.


Risico op bankencrisis is klein volgens IMF

12 april 2023

Het Internationaal Monetair Fonds schat de kans op een nieuwe en wereldwijde bankencrisis in op slechts 15 procent.


Bunq gaat naar Amerika

04 april 2023

De smartphonebank Bunq heeft een bankvergunning aangevraagd in de VS.


Miljardenverlies voor De Nederlandsche Bank

24 maart 2023

Dit jaar zal de DNB een verlies maken van maar liefst 3 miljard euro. De bank verwacht dat ze verlieslatend zal zijn tot 2028.


Gezamenlijke monitoring transacties door banken

03 maart 2023

Het kabinet wil dat banken transacties van klanten gezamenlijk gaan opvolgen. Zo zouden criminelen met meerdere bankrekeningen sneller gevat worden.geld lenen kost geld

Advertentie

Finst

Populair op Financeinfo.nl