Je bent hier: Home > Nieuws > Strafzaak begonnen tegen Rabobank in witwasonderzoek

Strafzaak begonnen tegen Rabobank in witwasonderzoek

Strafzaak begonnen tegen Rabobank in witwasonderzoek

08 december 2022 - door Dylan

Het Openbaar Ministerie (OM) is een strafzaak begonnen tegen de Rabobank. Bij een onderzoek naar het tegengaan van witwassen is de Rabobank namelijk als verdachte aangewezen.

Zowel het OM als de bank zelf hebben dat gemeld. Er gaat gekeken worden of de bank voldoende heeft gedaan om witwassen en terrorismefinanciering tegen te gaan.

Geen onverwachte strafzaak

De Rabobank kreeg eerder al een tik op de vingers van De Nederlandsche Bank (DNB). De aanleiding naar dit onderzoek is ook een melding van DNB. De Rabobank moest vorig jaar een dwangsom van een half miljoen euro betalen, omdat er niet genoeg gecontroleerd werd op witwassen. Ook nu voldoet de bank nog steeds niet aan de eisen en heeft DNB de bank gevraagd om nog meer te doen. Het is dus niet geheel onverwachts dat deze strafzaak op het programma staat. Naar eigen zeggen is de Rabobank bereid om volledig aan het onderzoek mee te werken. Bovendien heeft de bank tot 2024 de tijd om een herstelplan uit te voeren. De bank zegt hier met man en macht aan te werken. Ook heeft de Rabobank een nieuw beleid. Kritische groepen, zoals bijvoorbeeld professionele voetbalclubs, worden daardoor niet meer aangenomen als klant bij de bank. Dat geldt ook voor andere sectoren waar veel geld in rondgaat. Sinds 1 oktober is er ook een ‘chief financial economic crime officer’ in dienst bij de Rabobank.

Problemen bij andere banken

De Rabobank is niet de enige bank die moeite heeft met het toezicht op witwassen. Eerder al troffen de banken ING en ABN Amro schikkingen met het OM. Met die schikkingen waren honderden miljoenen euro’s gemoeid. Om die reden hebben banken hun controles opgevoerd. Het probleem is echter dat dat dusdanig tijdrovend is dat er voor andere activiteiten geen plaats meer is. Stichtingen en verenigingen kunnen bijvoorbeeld niet meer bij de ING terecht. Die bank is te druk met het controleren van nieuwe en bestaande klanten op eventuele witwaspraktijken.

Prijsafspraken

Eerder werd ook al gemeld dat de Europese Commissie de Rabobank en Deutsche Bank verdenkt van het maken van onderlinge geheime prijsafspraken. Deze afspraken zouden tussen 2005 en 2016 gemaakt zijn. Mocht de verdenking blijken te kloppen, dan staan er zeer waarschijnlijk boetes te wachten. Deze boetes kunnen oplopen tot maximaal 10 procent van de wereldwijde jaaromzet van een onderneming. Bij de Rabobank zou dat betekenen dat de boete op kan lopen tot maar liefst 2 miljard euro.

Finst

Laatste artikels over Finance


Wat moet je weten bij het overnemen van een bedrijf? Een Gids voor Succesvolle Bedrijfsovernames

30 april 2024

Het overnemen van een bedrijf kan een opwindende en lucratieve onderneming zijn, maar het is ook een complex proces dat zorgvuldige planning en strategie vereist.


Benzineprijs op hoogste peil in vijf maanden

22 maart 2024

UnitedConsumers meldt dat de landelijke gemiddelde benzineprijs op 2,20 euro ligt, waardoor de prijzen weer flink duurder zijn geworden.


Wero wordt de opvolger van iDEAL

06 november 2023

EPI combineert de technologie van iDEAL en Payconiq en wil hiermee een Europese standaard in de markt zetten.


Aantal miljonairs in Nederland blijft groeien

16 augustus 2023

Uit het jaarlijkse Global Wealth Report van de bank Credit Suisse blijkt dat er in 2021 maar liefst 26.000 Nederlanders miljonair zijn geworden.


bunq ziet tegoeden van klanten alweer verdubbelen

20 juli 2023

De neobank bunq stelde eerder deze week een nieuwe update voor en gaf meteen aan dat het klantenbestand is aangedikt tot 9 miljoen.


Risico op bankencrisis is klein volgens IMF

12 april 2023

Het Internationaal Monetair Fonds schat de kans op een nieuwe en wereldwijde bankencrisis in op slechts 15 procent.


Bunq gaat naar Amerika

04 april 2023

De smartphonebank Bunq heeft een bankvergunning aangevraagd in de VS.


Miljardenverlies voor De Nederlandsche Bank

24 maart 2023

Dit jaar zal de DNB een verlies maken van maar liefst 3 miljard euro. De bank verwacht dat ze verlieslatend zal zijn tot 2028.


Gezamenlijke monitoring transacties door banken

03 maart 2023

Het kabinet wil dat banken transacties van klanten gezamenlijk gaan opvolgen. Zo zouden criminelen met meerdere bankrekeningen sneller gevat worden.



geld lenen kost geld

Advertentie

Finst

Populair op Financeinfo.nl