Je bent hier: Home > Nieuws > De armoedegrens in Nederland moet omhoog

De armoedegrens in Nederland moet omhoog

De armoedegrens in Nederland moet omhoog

09 december 2022 - door Dylan

De armoedegrens die in Nederland gehanteerd wordt, ligt te laag volgens Stichting Urgente Noden Nederland.

Het is ondanks de financiële steun voor veel mensen moeilijk om in de basisbehoeften te kunnen voorzien. Dit jaar is de koopkracht ook behoorlijk gedaald bleek uit een berekening van het Centraal Planbureau.

Toename in aanvragen

In totaal vallen er 14 noodbureaus onder de stichting en samen geven ze 5 miljoen euro uit. Door de inflatie en de huidige energiecrisis is het aantal aanvragen voor steun flink toegenomen. Hoe hoog de nieuwe armoedegrens moet worden is aan de overheid volgens de stichting. Gezien de financiële nood bij veel mensen is het volgens de stichting wel nodig. De laatste maanden kloppen steeds meer mensen aan voor hulp bij noodzakelijke uitgaven.

Nieuwe grens

Geien de stijging van de kosten om te leven, ligt het voor de hand dat het CPB de armoedegrens opnieuw onder de loep neemt. Waarschijnlijk komt de nieuwe grens in 2023 op 1.533 euro netto per maand. Volgens het Sociaal en Cultureel Planbureau hoeft dat niet te zeggen dat mensen die vlak boven de grens zitten dan makkelijk rond kunnen komen. Volgens hen moet er ook gekeken worden naar in hoeverre mensen op sociaal vlak kunnen meedoen.

Ingewikkeld

Veel mensen onder de armoedegrens lopen tegen dezelfde problemen aan. De aanvraagprocedure en het ontdekken van de financiële en sociale mogelijkheden is te ingewikkeld. Bovendien betekent het leven onder de armoedegrens niet automatisch dat de gemeente je op gaat vangen. Veruit het grootste probleem zit bij alleenstaanden, zowel met als zonder kinderen. Maar liefst 80 procent van de toekenningen van noodbureaus gaan daar namelijk heen.

Gemiddelde daling van de koopkracht

Volgens het CPB moet in 2023 de armoede in Nederland afnemen. Dit is mede dankzij de verhogingen van toeslagen, het minimumloon en de bijbehorende uitkeringen. Ook het ingestelde prijsplafond voor energie moet bijdragen aan een beter leven. Het aantal huishoudens dat daardoor behoorlijk in de problemen komt daalt van 540.000 naar 430.000 mensen. In 2023 gaan arme Nederlanders er in koopkracht op vooruit. Mensen met een hoger inkomen krijgen juist te maken met een daling van de koopkracht. Als gevolg daarvan is er gemiddeld genomen ook sprake van minder koopkracht in 2023.

Bepaalde dingen nog onduidelijk

In de raming die vlak na Prinsjesdag gemaakt is, is nog geen rekening gehouden met het prijsplafond van energie en de belasting op energie. Per 1 januari wordt de belasting namelijk weer net zo hoog als voor de energiecrisis. Daarnaast gaat ook het minimumloon omhoog. Dit heeft weer gevolgen voor de hoogte van de bijstandsuitkering. Het is op dit moment nog onduidelijk wat de gevolgen van deze maatregelen zijn voor de financiële situatie van verschillende inkomensgroepen in 2023.

Finst

Laatste artikels over Finance


Wat moet je weten bij het overnemen van een bedrijf? Een Gids voor Succesvolle Bedrijfsovernames

30 april 2024

Het overnemen van een bedrijf kan een opwindende en lucratieve onderneming zijn, maar het is ook een complex proces dat zorgvuldige planning en strategie vereist.


Benzineprijs op hoogste peil in vijf maanden

22 maart 2024

UnitedConsumers meldt dat de landelijke gemiddelde benzineprijs op 2,20 euro ligt, waardoor de prijzen weer flink duurder zijn geworden.


Wero wordt de opvolger van iDEAL

06 november 2023

EPI combineert de technologie van iDEAL en Payconiq en wil hiermee een Europese standaard in de markt zetten.


Aantal miljonairs in Nederland blijft groeien

16 augustus 2023

Uit het jaarlijkse Global Wealth Report van de bank Credit Suisse blijkt dat er in 2021 maar liefst 26.000 Nederlanders miljonair zijn geworden.


bunq ziet tegoeden van klanten alweer verdubbelen

20 juli 2023

De neobank bunq stelde eerder deze week een nieuwe update voor en gaf meteen aan dat het klantenbestand is aangedikt tot 9 miljoen.


Risico op bankencrisis is klein volgens IMF

12 april 2023

Het Internationaal Monetair Fonds schat de kans op een nieuwe en wereldwijde bankencrisis in op slechts 15 procent.


Bunq gaat naar Amerika

04 april 2023

De smartphonebank Bunq heeft een bankvergunning aangevraagd in de VS.


Miljardenverlies voor De Nederlandsche Bank

24 maart 2023

Dit jaar zal de DNB een verlies maken van maar liefst 3 miljard euro. De bank verwacht dat ze verlieslatend zal zijn tot 2028.


Gezamenlijke monitoring transacties door banken

03 maart 2023

Het kabinet wil dat banken transacties van klanten gezamenlijk gaan opvolgen. Zo zouden criminelen met meerdere bankrekeningen sneller gevat worden.



geld lenen kost geld

Advertentie

Finst

Populair op Financeinfo.nl