16 december 2022 - door Dylan
Het lijkt erop dat de financiële situatie van veel werknemers in Nederland volgend jaar nog minder wordt.
Het gaat om medewerkers in de dierentuinen, ggz, apotheken en visverkopers. De sectoren waar zij in werken krijgen namelijk maar een relatief lage loonsverhoging.
Er gaan de laatste maanden veel geruchten rond over afspraken rond loonsverhogingen van 6 procent. Voor medewerkers van dierentuinen gaat die vlieger niet op. Dit jaar kregen zij een loonsverhoging van 4 procent, maar een verdere verhoging van het loon zit er niet in. Sommige dierentuinen kiezen er wel voor om eenmalig iets extra’s uit te keren. Een structurele verhoging van het loon zit er echter niet in.
Bij visverkopers zit er nog wel een loonsverhoging in. Zij krijgen komend jaar 1,5 procent extra. Toch vindt Wietze Kampen, onderhandelaar bij het CNV, het niet verantwoord om de bestaande afspraken open te breken. In die nieuwe cao staan ook afspraken over het salarisgebouw. Dit gaat ervoor zorgen dat werknemers op de lange termijn meer geld gaan verdienen.
De vakbonden is het in sommige sectoren wel gelukt om de bestaande afspraken open te breken. Het gaat hierbij onder andere om afspraken rond werknemers bij concertzalen en theaters. Eerder werd gemeld dat zij een loonsverhoging van 2,5 procent zouden krijgen. Nu is echter duidelijk dat het percentage van de loonsverhoging verdubbeld is. Medewerkers in de ggz moeten nog even in spanning afwachten. Er staat een afspraak voor een loonsverhoging van 2,3 procent, maar de vakbonden willen graag van die afspraken af.
Er zijn echter nog veel meer sectoren waar er sprake is van een lage loonsverhoging. Apothekers moeten genoegen nemen met een stijging van 2,5 procent, terwijl medewerkers van woningcorporaties een verhoging van 2,4 procent krijgen. Het loon van omroeppersoneel wordt met 2 procent verhoogd, terwijl vaste medewerkers van uitzendbureaus verdeeld over twee jaar 2,4 procent meer loon krijgen.
Vanuit werkgeversorganisaties is inmiddels ook de waarschuwing gekomen dat veel ondernemers niet tegen de huidige inflatie op kunnen. Om toch iets voor de werknemers te kunnen doen, kiezen steeds meer bedrijven ervoor om een eenmalige vergoeding te doen. Zo hopen ze toch iets van de pijn die door de inflatie is ontstaan te verzachten.
30 april 2024
Het overnemen van een bedrijf kan een opwindende en lucratieve onderneming zijn, maar het is ook een complex proces dat zorgvuldige planning en strategie vereist.
22 maart 2024
UnitedConsumers meldt dat de landelijke gemiddelde benzineprijs op 2,20 euro ligt, waardoor de prijzen weer flink duurder zijn geworden.
06 november 2023
EPI combineert de technologie van iDEAL en Payconiq en wil hiermee een Europese standaard in de markt zetten.
16 augustus 2023
Uit het jaarlijkse Global Wealth Report van de bank Credit Suisse blijkt dat er in 2021 maar liefst 26.000 Nederlanders miljonair zijn geworden.
20 juli 2023
De neobank bunq stelde eerder deze week een nieuwe update voor en gaf meteen aan dat het klantenbestand is aangedikt tot 9 miljoen.
12 april 2023
Het Internationaal Monetair Fonds schat de kans op een nieuwe en wereldwijde bankencrisis in op slechts 15 procent.
04 april 2023
De smartphonebank Bunq heeft een bankvergunning aangevraagd in de VS.
24 maart 2023
Dit jaar zal de DNB een verlies maken van maar liefst 3 miljard euro. De bank verwacht dat ze verlieslatend zal zijn tot 2028.
03 maart 2023
Het kabinet wil dat banken transacties van klanten gezamenlijk gaan opvolgen. Zo zouden criminelen met meerdere bankrekeningen sneller gevat worden.