Je bent hier: Home > Nieuws > Weer een verhoging van de rente door Europese Centrale Bank

Weer een verhoging van de rente door Europese Centrale Bank

Weer een verhoging van de rente door Europese Centrale Bank

16 december 2022 - door Dylan

In de strijd tegen de inflatie heeft de Europese Centrale Bank opnieuw de rente verhoogd.

De verhoging is ditmaal wel minder groot dan eerder. De depositorente gaat van 1,5 naar 2 procent. Eerder gingen de verhogingen nog met 0,75 procentpunt.

Overal minder grote verhogingen

Niet alleen in Europa, maar overal ter wereld werden er minder grote stappen genomen. In Engeland koos de centrale bank voor een verhoging van 3 naar 3,5 procent. In de Verenigde Staten werd het belangrijkste tarief ook met 0,5 procentpunt verhoogd. De belangrijkste rente in dat land komt daarmee uit op een bandbreedte van 4,25 tot 4,5 procent.

Dempen inflatie

De ECB verhoogt de rente natuurlijk met een doel. Met deze verhoging is namelijk de hoop dat de inflatie wat gedempt kan worden en de economie afgeremd. Aangezien in november de inflatie 10 procent was, is de inflatie nog altijd erg hoog te noemen. Wel is er al minder inflatie dan in de maanden september en oktober. Destijds was de inflatie namelijk meer dan 14 procent. De inflatieverwachtingen zijn ook flink omhoog gezet. Voor het jaar 2022 wordt er uitgegaan van een gemiddelde inflatie van 8,4 procent in de eurozone. Voor 2023 staat het inflatiepercentage op 6,3 procent. Het wordt verwacht dat pas in 2025 de inflatie gaat dalen naar gemiddeld 2,3 procent.

Recessie

Veel Europese landen krijgen binnenkort ook te maken met het feit dat de economie in een recessie komt. De centrale bank moet daardoor opletten dat de renteverhogingen er niet toe leiden dat de recessie verder aangewakkerd wordt. In de eurozone wordt nu nog uitgegaan van een economische groei van 3,4 procent. Volgend jaar is de verwachting dat dit nog maar 0,5 procent is.

Spaarrente en hypotheekrente

Sinds de ECB begonnen is met het verhogen van de rente, hebben veel banken er ook voor gekozen om de spaarrente te verhogen. Die rente is desondanks nog altijd erg laag. Bij de grootste banken is er een rente van 0,25 procent op spaarbedragen van 25.000 tot 50.000 euro. Daarboven is er een rente van 0,15 procent. Ook de hypotheekrente gaat omhoog. In het afgelopen halfjaar is de rente op een hypotheek van 10 jaar gestegen van 3 naar 4 procent. De laatste weken is de hypotheekrente echter wel weer lichtelijk gedaald.

Negatieve reactie

De verhogingen hebben niet overal een positieve impact. Financiële markten reageren er namelijk negatief op. Zo dalen de aandelenkoersen en is de koers van de euro/dollar flink gestegen. De AEX heeft een verlies van 712 punten en daarmee een verlies van 2,5 procent. De koers van de euro staat inmiddels op een waarde van 1,07 Amerikaanse dollar.

Finst

Laatste artikels over Finance


Wat moet je weten bij het overnemen van een bedrijf? Een Gids voor Succesvolle Bedrijfsovernames

30 april 2024

Het overnemen van een bedrijf kan een opwindende en lucratieve onderneming zijn, maar het is ook een complex proces dat zorgvuldige planning en strategie vereist.


Benzineprijs op hoogste peil in vijf maanden

22 maart 2024

UnitedConsumers meldt dat de landelijke gemiddelde benzineprijs op 2,20 euro ligt, waardoor de prijzen weer flink duurder zijn geworden.


Wero wordt de opvolger van iDEAL

06 november 2023

EPI combineert de technologie van iDEAL en Payconiq en wil hiermee een Europese standaard in de markt zetten.


Aantal miljonairs in Nederland blijft groeien

16 augustus 2023

Uit het jaarlijkse Global Wealth Report van de bank Credit Suisse blijkt dat er in 2021 maar liefst 26.000 Nederlanders miljonair zijn geworden.


bunq ziet tegoeden van klanten alweer verdubbelen

20 juli 2023

De neobank bunq stelde eerder deze week een nieuwe update voor en gaf meteen aan dat het klantenbestand is aangedikt tot 9 miljoen.


Risico op bankencrisis is klein volgens IMF

12 april 2023

Het Internationaal Monetair Fonds schat de kans op een nieuwe en wereldwijde bankencrisis in op slechts 15 procent.


Bunq gaat naar Amerika

04 april 2023

De smartphonebank Bunq heeft een bankvergunning aangevraagd in de VS.


Miljardenverlies voor De Nederlandsche Bank

24 maart 2023

Dit jaar zal de DNB een verlies maken van maar liefst 3 miljard euro. De bank verwacht dat ze verlieslatend zal zijn tot 2028.


Gezamenlijke monitoring transacties door banken

03 maart 2023

Het kabinet wil dat banken transacties van klanten gezamenlijk gaan opvolgen. Zo zouden criminelen met meerdere bankrekeningen sneller gevat worden.geld lenen kost geld

Advertentie

Finst

Populair op Financeinfo.nl