Je bent hier: Home > Nieuws > Loon gaat per 1 januari met 91 euro omhoog voor de modale werknemer

Loon gaat per 1 januari met 91 euro omhoog voor de modale werknemer

Loon gaat per 1 januari met 91 euro omhoog voor de modale werknemer

28 december 2022 - door Dylan

Een werknemer met een modaal brutosalaris krijgt per 1 januari te maken met een loonsverhoging van 91 euro per maand. Dit bedrag is voortgekomen uit een berekening van salarisdienstverlening ADP.

Voor mensen met een minimumloon is de stijging nog hoger. Zij gaan er iedere maand 200 euro op vooruit. Zij profiteren naast het verlagen van de belastingen namelijk ook nog eens van de verhoging van het minimumloon.

Hogere arbeidskorting

De stijging van de nettolonen zit volgens het ADP voornamelijk in de hogere arbeidskorting. Deze korting wordt toegepast op de inkomstenbelasting van alle werkenden. In 2022 bedroeg die korting maximaal 4.260 euro en in 2023 wordt dat bedrag verhoogd tot een maximum van 5.052 euro. Hoewel dat natuurlijk zeer positief is, zijn de financiële problemen waar veel Nederlanders mee te maken krijgen daardoor nog niet verdwenen. 

Vergoedingen

Volgens het ADP kunnen werknemers ook nog van andere dingen profiteren. Zo zijn er hogere vergoedingen voor reiskosten en voor mensen die thuiswerken. De maximale onbelaste reiskostenvergoeding stijgt van 19 cent naar 21 cent per kilometer in 2023. De thuiswerkvergoeding gaat omhoog met 15 cent ten opzichte van het bedrag van 2 euro dat in 2022 gehanteerd werd. Of werkgevers deze vergoedingen ook daadwerkelijk gaan verhogen tot de maximale bedragen is volgens het ADP echter nog de vraag. Volgens hen hoeven werkgevers het namelijk niet te doen, ondanks dat het fiscaal gezien wel mogelijk is. 

Niet het gehele plaatje

De loonsverhoging die door ADP wordt geschetst lijkt positief, maar het is toch nog niet de volledige weergave van de realiteit. Zo zijn de salarisverhogingen die in de cao’s zijn afgesproken niet meegenomen in de berekeningen van het ADP. In de berekeningen is er daarnaast ook geen rekening gehouden met de uitgaven van mensen. Tegelijkertijd is het ook nog de vraag hoe hoog de inflatie het aankomende jaar is. Maatregelen zoals het prijsplafond moeten ervoor zorgen dat de uitgaven van Nederlanders aan bijvoorbeeld gas en elektra wat verminderd worden.

Finst

Laatste artikels over Finance


Wat moet je weten bij het overnemen van een bedrijf? Een Gids voor Succesvolle Bedrijfsovernames

30 april 2024

Het overnemen van een bedrijf kan een opwindende en lucratieve onderneming zijn, maar het is ook een complex proces dat zorgvuldige planning en strategie vereist.


Benzineprijs op hoogste peil in vijf maanden

22 maart 2024

UnitedConsumers meldt dat de landelijke gemiddelde benzineprijs op 2,20 euro ligt, waardoor de prijzen weer flink duurder zijn geworden.


Wero wordt de opvolger van iDEAL

06 november 2023

EPI combineert de technologie van iDEAL en Payconiq en wil hiermee een Europese standaard in de markt zetten.


Aantal miljonairs in Nederland blijft groeien

16 augustus 2023

Uit het jaarlijkse Global Wealth Report van de bank Credit Suisse blijkt dat er in 2021 maar liefst 26.000 Nederlanders miljonair zijn geworden.


bunq ziet tegoeden van klanten alweer verdubbelen

20 juli 2023

De neobank bunq stelde eerder deze week een nieuwe update voor en gaf meteen aan dat het klantenbestand is aangedikt tot 9 miljoen.


Risico op bankencrisis is klein volgens IMF

12 april 2023

Het Internationaal Monetair Fonds schat de kans op een nieuwe en wereldwijde bankencrisis in op slechts 15 procent.


Bunq gaat naar Amerika

04 april 2023

De smartphonebank Bunq heeft een bankvergunning aangevraagd in de VS.


Miljardenverlies voor De Nederlandsche Bank

24 maart 2023

Dit jaar zal de DNB een verlies maken van maar liefst 3 miljard euro. De bank verwacht dat ze verlieslatend zal zijn tot 2028.


Gezamenlijke monitoring transacties door banken

03 maart 2023

Het kabinet wil dat banken transacties van klanten gezamenlijk gaan opvolgen. Zo zouden criminelen met meerdere bankrekeningen sneller gevat worden.geld lenen kost geld

Advertentie

Finst

Populair op Financeinfo.nl