Je bent hier: Home > Nieuws > Hogere prijs voor postzegels is kenmerkend voor lastige periode PostNL

Hogere prijs voor postzegels is kenmerkend voor lastige periode PostNL

Hogere prijs voor postzegels is kenmerkend voor lastige periode PostNL

03 januari 2023 - door Dylan

Wie kaarten wil versturen in 2023 moet rekening houden met een hogere prijs. De kosten voor een postzegel gaan omhoog naar 1,01 euro.

Dat de grens van de euro doorbroken is, kan gezien worden als kenmerkend voor de problemen waar PostNL op het moment mee te maken krijgt.

Minder brieven

PostNL noemt de verhoging van de prijs onvermijdelijk. Dit heeft te maken met het feit dat we al jarenlang minder brieven naar elkaar versturen. Het in stand houden van de bezorging wordt op die manier een steeds duurdere bezigheid. Tijdens de lockdowns werden er wel meer brieven en kaarten verstuurd. Die periodes waren de enige uitzonderingen. Ook werden er toen veel oproepen voor vaccinaties gestuurd vanuit de overheid. In het afgelopen kwartaal was er echter alweer sprake van een daling van 9 procent ten opzichte van een jaar eerder. De opleving was dus slechts van korte duur. Verwacht wordt dat het in de komende jaren verder gaat dalen.

Boete

PostNL heeft de rol van universele bezorgdienst. Daardoor moeten ze 95 procent van de post op tijd in Nederland bezorgen. Sinds 2014 zijn er meer problemen. In 2019 haalde PostNL het percentage niet en kreeg daardoor een boete van 2 miljoen van toezichthouder ACM. 

Concurrent

Met DHL heeft PostNL er ook een concurrent bij. Dat bedrijf wil namelijk ook brieven gaan bezorgen. De dominante marktpositie van PostNL komt daardoor ten einde. DHL gaat zich met name richten op poststukken van boven de 50 gram. Deze passen nog wel door de brievenbus. De tarieven zijn nog niet bekend.

Minder pakketten, meer kosten

Wat betreft het bezorgen van pakketten is er al langere tijd concurrentie, al is PostNL ook daar de marktleider. Na de coronapiek was er een daling in het aantal verstuurde pakketten. Wel ligt het aantal nog altijd hoger dan voor corona. PostNL verwacht dat op de lange termijn de groei blijft doorzetten. De kosten stijgen ondertussen ook, mede door de duurdere brandstof. PostNL verhoogt de prijs voor een online gefrankeerd binnenlands pakket daardoor van 6,75 euro naar 6,95 euro. 

Stakingen

De kosten voor PostNL kunnen nog hoger worden. Vakbonden eisen bijvoorbeeld een minimumloon van 14 euro per uur en een verhoging van het loon met 10 procent. PostNL kwam met een verhoging van maximaal 4,5 procent, wat zorgde voor woede en het afkondigen van een staking tijdens Black Friday. Die staking kwam er uiteindelijk niet en PostNL besloot de lonen eenzijdig te verhogen. Ook dat leidde tot onvrede bij de vakbonden die nieuwe stakingen afkondigden.

Uitbreiden van belangen

Tsjechische miljardair Daniel Kretínský breidde zijn belang in PostNL steeds verder uit. Inmiddels zit het op 30 procent. Hij heeft ook een groot aandeel in Royal Mail. Hij kan de bedrijven samenvoegen en zo de Europese markt op gaan. Makkelijk zal dat niet worden, want daar is nog wel eerst toestemming voor nodig van de Nederlandse staat.

Finst

Laatste artikels over Finance


Wat moet je weten bij het overnemen van een bedrijf? Een Gids voor Succesvolle Bedrijfsovernames

30 april 2024

Het overnemen van een bedrijf kan een opwindende en lucratieve onderneming zijn, maar het is ook een complex proces dat zorgvuldige planning en strategie vereist.


Benzineprijs op hoogste peil in vijf maanden

22 maart 2024

UnitedConsumers meldt dat de landelijke gemiddelde benzineprijs op 2,20 euro ligt, waardoor de prijzen weer flink duurder zijn geworden.


Wero wordt de opvolger van iDEAL

06 november 2023

EPI combineert de technologie van iDEAL en Payconiq en wil hiermee een Europese standaard in de markt zetten.


Aantal miljonairs in Nederland blijft groeien

16 augustus 2023

Uit het jaarlijkse Global Wealth Report van de bank Credit Suisse blijkt dat er in 2021 maar liefst 26.000 Nederlanders miljonair zijn geworden.


bunq ziet tegoeden van klanten alweer verdubbelen

20 juli 2023

De neobank bunq stelde eerder deze week een nieuwe update voor en gaf meteen aan dat het klantenbestand is aangedikt tot 9 miljoen.


Risico op bankencrisis is klein volgens IMF

12 april 2023

Het Internationaal Monetair Fonds schat de kans op een nieuwe en wereldwijde bankencrisis in op slechts 15 procent.


Bunq gaat naar Amerika

04 april 2023

De smartphonebank Bunq heeft een bankvergunning aangevraagd in de VS.


Miljardenverlies voor De Nederlandsche Bank

24 maart 2023

Dit jaar zal de DNB een verlies maken van maar liefst 3 miljard euro. De bank verwacht dat ze verlieslatend zal zijn tot 2028.


Gezamenlijke monitoring transacties door banken

03 maart 2023

Het kabinet wil dat banken transacties van klanten gezamenlijk gaan opvolgen. Zo zouden criminelen met meerdere bankrekeningen sneller gevat worden.geld lenen kost geld

Advertentie

Finst

Populair op Financeinfo.nl