Je bent hier: Home > Nieuws > Recordomzet voor Jumbo wordt niet uitbundig gevierd

Recordomzet voor Jumbo wordt niet uitbundig gevierd

Recordomzet voor Jumbo wordt niet uitbundig gevierd

04 januari 2023 - door Dylan

Buiten de winkels om was het voor supermarktketen Jumbo een zeer bewogen jaar.

In de winkels zelf was er echter niets aan de hand. Sterker nog: met behulp van de inflatie was de omzet voor het eerst meer dan 10 miljard. Daarmee was de omzet 3,7 procent hoger dan een jaar eerder.

Negatief jaar

In 2022 kwam Jumbo meerdere keren op negatieve wijze in het nieuws. Zo werd algemeen directeur Frits van Eerd opgepakt vanwege een witwasonderzoek en ook moest een reclame rondom het WK voetbal geschrapt worden. Daar kwam forse kritiek op vanwege de hossende bouwvakkers die in het spotje te zien waren. Een andere grote klap was het overlijden van oprichter Klaas van Eerd, die op 84-jarige leeftijd te overlijden kwam. Het heeft allemaal vooralsnog geen invloed op het gedrag van de klanten. Naar eigen zeggen heeft Jumbo een marktaandeel van 22 procent in Nederland. Klanten kozen wel vaker voor de huismerken dan voor de echte merken.

Uitzonderlijk en bewogen jaar

Jumbo plaatste zelf een bericht waarin de recordomzet bekend werd gemaakt. In dat bericht werd gesproken van een uitzonderlijk en bewogen jaar en werd het overlijden van Klaas van Eerd een groot verlies genoemd. Jumbo zegt dat het onderzoek naar Frits van Eerd veel impact heeft. Naar aanleiding van zijn verdenking heeft de supermarktketen intern een onderzoek gedaan naar de sponsoractiviteiten in de motorsport. Volgens Jumbo zijn daarbij geen strafbare feiten of onregelmatigheden geconstateerd.

Inflatie

Net als iedereen heeft ook Jumbo last van de inflatie. In onderhandelingen met de leveranciers wordt geprobeerd om de prijsstijgingen zoveel mogelijk te remmen. Hoeveel last Jumbo van de inflatie heeft, is niet te zien in de cijfers. Wel zegt het bedrijf minder winst te hebben gemaakt op de essentiële artikelen. Ton van Veen, de tijdelijke vervanger van Frits van Eerd, zegt dat het niet duidelijk is of en wanneer de prijzen weer gaan stabiliseren. Hij zegt dat het onvermijdelijk is dat de kosten voor Jumbo in 2023 verder gaan toenemen.

Finst

Laatste artikels over Finance


Wat moet je weten bij het overnemen van een bedrijf? Een Gids voor Succesvolle Bedrijfsovernames

30 april 2024

Het overnemen van een bedrijf kan een opwindende en lucratieve onderneming zijn, maar het is ook een complex proces dat zorgvuldige planning en strategie vereist.


Benzineprijs op hoogste peil in vijf maanden

22 maart 2024

UnitedConsumers meldt dat de landelijke gemiddelde benzineprijs op 2,20 euro ligt, waardoor de prijzen weer flink duurder zijn geworden.


Wero wordt de opvolger van iDEAL

06 november 2023

EPI combineert de technologie van iDEAL en Payconiq en wil hiermee een Europese standaard in de markt zetten.


Aantal miljonairs in Nederland blijft groeien

16 augustus 2023

Uit het jaarlijkse Global Wealth Report van de bank Credit Suisse blijkt dat er in 2021 maar liefst 26.000 Nederlanders miljonair zijn geworden.


bunq ziet tegoeden van klanten alweer verdubbelen

20 juli 2023

De neobank bunq stelde eerder deze week een nieuwe update voor en gaf meteen aan dat het klantenbestand is aangedikt tot 9 miljoen.


Risico op bankencrisis is klein volgens IMF

12 april 2023

Het Internationaal Monetair Fonds schat de kans op een nieuwe en wereldwijde bankencrisis in op slechts 15 procent.


Bunq gaat naar Amerika

04 april 2023

De smartphonebank Bunq heeft een bankvergunning aangevraagd in de VS.


Miljardenverlies voor De Nederlandsche Bank

24 maart 2023

Dit jaar zal de DNB een verlies maken van maar liefst 3 miljard euro. De bank verwacht dat ze verlieslatend zal zijn tot 2028.


Gezamenlijke monitoring transacties door banken

03 maart 2023

Het kabinet wil dat banken transacties van klanten gezamenlijk gaan opvolgen. Zo zouden criminelen met meerdere bankrekeningen sneller gevat worden.geld lenen kost geld

Advertentie

Finst

Populair op Financeinfo.nl