Je bent hier: Home > Nieuws > Meest invloedrijke CEO’s hebben minimumloon voor hele jaar deze week al binnen

Meest invloedrijke CEO’s hebben minimumloon voor hele jaar deze week al binnen

Meest invloedrijke CEO’s hebben minimumloon voor hele jaar deze week al binnen

06 januari 2023 - door Noah

Het is pas de eerste week van januari, maar de topbestuurders van grote bedrijven hebben nog voor het eerste weekend een jaarinkomen van iemand met het minimumloon verdiend.

Dit weet het FNV te melden. Zij hebben de vrijdag van de eerste week van januari daarom uitgeroepen tot Fat Cat Day. Dit om aandacht te vragen voor de grote verschillen tussen minimuminkomens en de inkomens van topmensen. 

Topman Shell verdient het meest

De topman van Shell verdient het meest. Wael Sawan zoals hij heet, heeft namelijk binnen 28 uur in het nieuwe jaar al het jaarinkomen van iemand met minimumloon bij elkaar. Zo’n drie uur later, had ook Frans Muller van Ahold Delhaize dit bij elkaar. Ook de topman van Philips volgde niet veel later en had een uurtje daarna ook al het jaarsalaris van een minimumloner bij elkaar. Dat is dezelfde topman die bij zijn aanstelling zorgde voor een grote reorganisatie bij het bedrijf, waardoor duizenden banen geschrapt werden. 

Volgens de berekeningen van het FNV komt het jaarsalaris van Sawan van Shell uit op zo’n 7,38 miljoen euro per jaar. Frans Muller komt uit op 5,71 miljoen en de topman van Philips verdient zo’n 5,45 miljoen euro.

Verhoging van minimumlonen

Het FNV wijst erop dat een beginnende postbezorger het moet doen met zo’n 10,50 bruto per uur. De organisatie pleit voor een verhoging van het minimumloon naar 14 euro. Echter weigeren veel grote bedrijven om dit te betalen aan hun werknemers. “PostNL weigert nog steeds 14 euro per uur te betalen, evenals Ahold. Ook andere bedrijven als ING willen altijd de arbeidskosten drukken”, zo klinkt het.

Het FNV hoopt met het samenstellen van deze lijst van de salarissen van topmensen de bedrijven aan te sporen om het rijkdom eerlijker te verdelen. “De cultuur waarin grootverdieners cashen en hun medewerkers op een zo laag mogelijk loon willen houden, zodat ze met toeslagen en de voedselbank het einde van de maand moeten halen, is nog steeds wijdverbreid. De top en aandeelhouders cashen, terwijl de mensen met weinig inkomen het stevigst zijn getroffen in deze barre inflatieperiode. Zij zijn het die de winsten mogelijk maken en elke cent nodig hebben om rond te komen.”

Finst

Laatste artikels over Finance


Wat moet je weten bij het overnemen van een bedrijf? Een Gids voor Succesvolle Bedrijfsovernames

30 april 2024

Het overnemen van een bedrijf kan een opwindende en lucratieve onderneming zijn, maar het is ook een complex proces dat zorgvuldige planning en strategie vereist.


Benzineprijs op hoogste peil in vijf maanden

22 maart 2024

UnitedConsumers meldt dat de landelijke gemiddelde benzineprijs op 2,20 euro ligt, waardoor de prijzen weer flink duurder zijn geworden.


Wero wordt de opvolger van iDEAL

06 november 2023

EPI combineert de technologie van iDEAL en Payconiq en wil hiermee een Europese standaard in de markt zetten.


Aantal miljonairs in Nederland blijft groeien

16 augustus 2023

Uit het jaarlijkse Global Wealth Report van de bank Credit Suisse blijkt dat er in 2021 maar liefst 26.000 Nederlanders miljonair zijn geworden.


bunq ziet tegoeden van klanten alweer verdubbelen

20 juli 2023

De neobank bunq stelde eerder deze week een nieuwe update voor en gaf meteen aan dat het klantenbestand is aangedikt tot 9 miljoen.


Risico op bankencrisis is klein volgens IMF

12 april 2023

Het Internationaal Monetair Fonds schat de kans op een nieuwe en wereldwijde bankencrisis in op slechts 15 procent.


Bunq gaat naar Amerika

04 april 2023

De smartphonebank Bunq heeft een bankvergunning aangevraagd in de VS.


Miljardenverlies voor De Nederlandsche Bank

24 maart 2023

Dit jaar zal de DNB een verlies maken van maar liefst 3 miljard euro. De bank verwacht dat ze verlieslatend zal zijn tot 2028.


Gezamenlijke monitoring transacties door banken

03 maart 2023

Het kabinet wil dat banken transacties van klanten gezamenlijk gaan opvolgen. Zo zouden criminelen met meerdere bankrekeningen sneller gevat worden.geld lenen kost geld

Advertentie

Finst

Populair op Financeinfo.nl