Je bent hier: Home > Nieuws > Waarom zie je de dalende gasprijs niet terug op je energierekening?

Waarom zie je de dalende gasprijs niet terug op je energierekening?

Waarom zie je de dalende gasprijs niet terug op je energierekening?

06 januari 2023 - door Noah

De afgelopen maanden hebben huishoudens hun energierekeningen flink zien stijgen. De grootste oorzaak hiervan is de oorlog in Oekraïne.

Nu is het prijsniveau van gas echter weer terug op het niveau voor deze oorlog, wat neerkomt op vier keer zo laag als het hoogtepunt die we zagen in augustus. Huishoudens zien hier nog niet veel van terug, maar hoe komt dit eigenlijk?

Oorzaak van de daling

De verklaring voor de dalende prijzen van gas is de welbekende kwestie van vraag en aanbod. Momenteel is er namelijk veel aanbod en minder vraag. Daarnaast is het tot nu toe een relatief zachte winter, afgezien van de week vrieskou. Ook zijn de gasvoorraden op het moment goed gevuld. 

Jouw energierekening

Toch zien huishoudens de flinke dalingen niet terug op hun energierekening. Althans, nog niet. Dit heeft te maken met de inkoopprijs van de energieleverancier. Er zit namelijk een verschil tussen de huidige gasprijs en de gasprijs van het moment dat de leverancier inkoopt. Wanneer jij het gaat merken op je energierekening, is dus afhankelijk van jouw energieleverancier. 

Energie-expert Joris Kerkhof reageert: Het loont nu wel om te kijken of er een goedkoper alternatief is. Het is wel zo dat het allemaal alsnog variabele tarieven zijn en dat ze dus ook weer omhoog kunnen gaan.” Hoe voordelig het uiteindelijk is, blijft dus onzeker. 

Nieuwe stijging van de gasprijs?

Dat de gasprijs weer gaat stijgen is ook niet uitgesloten. Dit kan namelijk gebeuren wanneer de vraag en het aanbod weer schommelt. Bijvoorbeeld wanneer de weergoden ons opzadelen met een langere periode van vorst. De vraag zal dan weer flink stijgen en daarmee ook de prijs. 

Het is daarom ook onzeker wanneer de leveranciers weer vaste contracten uit gaan delen. Dit gaat alleen gebeuren wanneer de prijzen blijven zakken en de situatie weer een tijdje stabiel is. 

Finst

Laatste artikels over Finance


Wat moet je weten bij het overnemen van een bedrijf? Een Gids voor Succesvolle Bedrijfsovernames

30 april 2024

Het overnemen van een bedrijf kan een opwindende en lucratieve onderneming zijn, maar het is ook een complex proces dat zorgvuldige planning en strategie vereist.


Benzineprijs op hoogste peil in vijf maanden

22 maart 2024

UnitedConsumers meldt dat de landelijke gemiddelde benzineprijs op 2,20 euro ligt, waardoor de prijzen weer flink duurder zijn geworden.


Wero wordt de opvolger van iDEAL

06 november 2023

EPI combineert de technologie van iDEAL en Payconiq en wil hiermee een Europese standaard in de markt zetten.


Aantal miljonairs in Nederland blijft groeien

16 augustus 2023

Uit het jaarlijkse Global Wealth Report van de bank Credit Suisse blijkt dat er in 2021 maar liefst 26.000 Nederlanders miljonair zijn geworden.


bunq ziet tegoeden van klanten alweer verdubbelen

20 juli 2023

De neobank bunq stelde eerder deze week een nieuwe update voor en gaf meteen aan dat het klantenbestand is aangedikt tot 9 miljoen.


Risico op bankencrisis is klein volgens IMF

12 april 2023

Het Internationaal Monetair Fonds schat de kans op een nieuwe en wereldwijde bankencrisis in op slechts 15 procent.


Bunq gaat naar Amerika

04 april 2023

De smartphonebank Bunq heeft een bankvergunning aangevraagd in de VS.


Miljardenverlies voor De Nederlandsche Bank

24 maart 2023

Dit jaar zal de DNB een verlies maken van maar liefst 3 miljard euro. De bank verwacht dat ze verlieslatend zal zijn tot 2028.


Gezamenlijke monitoring transacties door banken

03 maart 2023

Het kabinet wil dat banken transacties van klanten gezamenlijk gaan opvolgen. Zo zouden criminelen met meerdere bankrekeningen sneller gevat worden.geld lenen kost geld

Advertentie

Finst

Populair op Financeinfo.nl