Je bent hier: Home > Nieuws > Cao lonen stegen erg hard in 2022, maar toch steeg de inflatie nog meer

Cao lonen stegen erg hard in 2022, maar toch steeg de inflatie nog meer

Cao lonen stegen erg hard in 2022, maar toch steeg de inflatie nog meer

07 januari 2023 - door Dylan

Het was sinds 2008 niet meer voorgekomen dat de Cao-lonen zo hard stegen als in 2022.

Die harde stijging was echter nog altijd niet genoeg, want de inflatie steeg nog harder dan de lonen deden.

Loonstijgingen in 2022

De cao-lonen stegen het afgelopen jaar met 3,2 procent, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het onderwijs kwam er met een stijging van 5,2 procent het beste af. De bedrijfstak vervoer en opslag volgde op een tweede plek met een stijging van 4,6 procent. De sectoren landbouw en visserij en energievoorziening kwamen er minder goed af. Met 2 procent en 2,2 procent waren de loonstijgingen daar het minst. De cijfers gaan over daadwerkelijke loonstijgingen in 2022. Hogere percentages die zijn afgesproken voor 2023 zijn in de berekeningen nog niet meegenomen. 

Inflatie steeg harder

De inflatie wist echter met 10 procent nog harder te stijgen dan de lonen. Dat betekent dus dat werkenden er per saldo op achteruit zijn gegaan het afgelopen jaar. Sinds de start van de metingen in 1973 is er door het CBS nog niet eerder een dergelijk groot verschil tussen inflatie en loonstijgingen waargenomen.

Vakbonden eisen meer

Voor de vakbonden zijn de huidige loonstijgingen nog niet genoeg. Zij willen nog hogere lonen en worden in die oproep gesteund door De Nederlandsche Bank (DNB). DNB zegt namelijk dat de bedrijven genoeg winst maken en de werkenden een nog hoger salaris kunnen betalen. Werkgeversvereniging AWVN zegt dat er voor 2023 in veel sectoren nog hogere lonen zijn afgesproken. Zo worden er afspraken gemaakt over loonstijgingen van meer dan 6 procent. Echter profiteren nog lang niet alle sectoren van die stijgingen. Het lijkt er namelijk op dat er voor 200.000 werkenden er een loonstijging van niet meer dan 2,5 procent zit aan te komen. Reden daarvoor is dat de afspraken gemaakt zijn voor het stijgen van de inflatie tot 10 procent.

Kabinet neemt maatregelen

Niet alleen de werkgevers worden aangekeken als het aankomt op het verhogen van de lonen. Ook het kabinet heeft hier de nodige maatregelen voor genomen. De belasting op arbeid is sinds 1 januari flink naar beneden gegaan en ook is het minimumloon gestegen. Voor het verbeteren van de koopkracht van huishoudens is ook het prijsplafond bij de energie in het leven geroepen. Volgens het Centraal Planbureau moet dat ervoor zorgen dat de koopkracht van een doorsnee huishouden met 3,9 procent gaat stijgen in 2023.

Finst

Laatste artikels over Finance


Wat moet je weten bij het overnemen van een bedrijf? Een Gids voor Succesvolle Bedrijfsovernames

30 april 2024

Het overnemen van een bedrijf kan een opwindende en lucratieve onderneming zijn, maar het is ook een complex proces dat zorgvuldige planning en strategie vereist.


Benzineprijs op hoogste peil in vijf maanden

22 maart 2024

UnitedConsumers meldt dat de landelijke gemiddelde benzineprijs op 2,20 euro ligt, waardoor de prijzen weer flink duurder zijn geworden.


Wero wordt de opvolger van iDEAL

06 november 2023

EPI combineert de technologie van iDEAL en Payconiq en wil hiermee een Europese standaard in de markt zetten.


Aantal miljonairs in Nederland blijft groeien

16 augustus 2023

Uit het jaarlijkse Global Wealth Report van de bank Credit Suisse blijkt dat er in 2021 maar liefst 26.000 Nederlanders miljonair zijn geworden.


bunq ziet tegoeden van klanten alweer verdubbelen

20 juli 2023

De neobank bunq stelde eerder deze week een nieuwe update voor en gaf meteen aan dat het klantenbestand is aangedikt tot 9 miljoen.


Risico op bankencrisis is klein volgens IMF

12 april 2023

Het Internationaal Monetair Fonds schat de kans op een nieuwe en wereldwijde bankencrisis in op slechts 15 procent.


Bunq gaat naar Amerika

04 april 2023

De smartphonebank Bunq heeft een bankvergunning aangevraagd in de VS.


Miljardenverlies voor De Nederlandsche Bank

24 maart 2023

Dit jaar zal de DNB een verlies maken van maar liefst 3 miljard euro. De bank verwacht dat ze verlieslatend zal zijn tot 2028.


Gezamenlijke monitoring transacties door banken

03 maart 2023

Het kabinet wil dat banken transacties van klanten gezamenlijk gaan opvolgen. Zo zouden criminelen met meerdere bankrekeningen sneller gevat worden.geld lenen kost geld

Advertentie

Finst

Populair op Financeinfo.nl