Je bent hier: Home > Nieuws > Miljoenenboete voor Instagram en Facebook vanwege het schenden van de privacyregels

Miljoenenboete voor Instagram en Facebook vanwege het schenden van de privacyregels

Miljoenenboete voor Instagram en Facebook vanwege het schenden van de privacyregels

10 januari 2023 - door Dylan

In Ierland heeft de zogenaamde datawaakhond DTC twee boetes opgelegd aan het bedrijf Meta. Reden daarvoor zijn de privacyschendingen die hebben plaatsgevonden bij de platformen Facebook en Instagram.

Volgens DTC was het voor gebruikers van die twee platformen niet duidelijk genoeg wat er gebeurde met hun data.

Klachten

Op 25 mei 2018 werden er twee klachten tegen Meta ingediend. Daaronder was ook een klacht van een uit Oostenrijk afkomstige privacy-activist. De klachten waren voor DTC reden genoeg om te beginnen met een onderzoek naar het bedrijf. Bovendien werden op die dag ook de Europese privacyregels (GDPR) in werking gesteld.

Gedwongen tot accepteren

Volgens de mensen die de klachten indienden werden gebruikers van Instagram en Facebook gedwongen om akkoord te gaan met de nieuwe voorwaarden van de twee platformen. Deden ze dat niet, dan zou dat betekenen dat ze hun accounts niet meer konden gebruiken. In de nieuwe voorwaarden stond onder meer dat de gebruikers toestemming gaven aan de platformen om hun persoonlijke gegevens te gebruiken. Op dit punt werden de klagers door de toezichthouder in het gelijk gesteld.

Forse boetes

Als gevolg daarvan werden er flinke boetes opgelegd aan zowel Facebook als Instagram. In het geval van Facebook ging het om een boete van 210 miljoen euro, terwijl met 180 miljoen euro de boete voor Instagram een stuk lager uitviel. Beide platformen vallen onder het bedrijf Meta, dat in handen is van Mark Zuckerberg. Meta heeft drie maanden lang de tijd gekregen om ervoor te zorgen dat het wel aan de juiste voorwaarden voldoet.

Niet de eerste keer

Vanwege het gunstige belastingstelsel in Ierland heeft Meta daar, net als vele andere bedrijven, een kantoor zitten. Dat is ook de reden dat de toezichthouder daar de Europese privacyregels wil handhaven. Het is niet voor het eerst dat Meta een boete heeft gekregen. Het is namelijk al de vijfde boete die door de Ierse waakhond aan het bedrijf wordt gegeven.

Finst

Laatste artikels over Finance


Wat moet je weten bij het overnemen van een bedrijf? Een Gids voor Succesvolle Bedrijfsovernames

30 april 2024

Het overnemen van een bedrijf kan een opwindende en lucratieve onderneming zijn, maar het is ook een complex proces dat zorgvuldige planning en strategie vereist.


Benzineprijs op hoogste peil in vijf maanden

22 maart 2024

UnitedConsumers meldt dat de landelijke gemiddelde benzineprijs op 2,20 euro ligt, waardoor de prijzen weer flink duurder zijn geworden.


Wero wordt de opvolger van iDEAL

06 november 2023

EPI combineert de technologie van iDEAL en Payconiq en wil hiermee een Europese standaard in de markt zetten.


Aantal miljonairs in Nederland blijft groeien

16 augustus 2023

Uit het jaarlijkse Global Wealth Report van de bank Credit Suisse blijkt dat er in 2021 maar liefst 26.000 Nederlanders miljonair zijn geworden.


bunq ziet tegoeden van klanten alweer verdubbelen

20 juli 2023

De neobank bunq stelde eerder deze week een nieuwe update voor en gaf meteen aan dat het klantenbestand is aangedikt tot 9 miljoen.


Risico op bankencrisis is klein volgens IMF

12 april 2023

Het Internationaal Monetair Fonds schat de kans op een nieuwe en wereldwijde bankencrisis in op slechts 15 procent.


Bunq gaat naar Amerika

04 april 2023

De smartphonebank Bunq heeft een bankvergunning aangevraagd in de VS.


Miljardenverlies voor De Nederlandsche Bank

24 maart 2023

Dit jaar zal de DNB een verlies maken van maar liefst 3 miljard euro. De bank verwacht dat ze verlieslatend zal zijn tot 2028.


Gezamenlijke monitoring transacties door banken

03 maart 2023

Het kabinet wil dat banken transacties van klanten gezamenlijk gaan opvolgen. Zo zouden criminelen met meerdere bankrekeningen sneller gevat worden.geld lenen kost geld

Advertentie

Finst

Populair op Financeinfo.nl